Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να ασκεί στείρα αντιπολίτευση άναρθρων κραυγών ανεξαρτήτως θέματος, ώστε να κερδίσει χρόνο μέχρι να βρει το βηματισμό και κυρίως στρατηγική ως αξιωματική αντιπολίτευση, συνεχίστηκε και χθες με την αντίδραση της Κουμουνδούρου για την απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να αναθέσει τη διοίκηση της ΕΡΤ στους Κωνσταντίνο Ζούλα και Γιώργο Γαμπρίτσο.

Με περίσσιο θράσος και ακραία ρητορική, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε χθες στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη για την επιλογή του να δώσει στον κ. Ζούλα τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ.

Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «πρωτοφανή και αντιδεοντολογική μεθόδευση που καταλύει κάθε δυνατότητα αντικειμενικής ενημέρωσης, ενώ παραπέμπει σε αυταρχικές αντιλήψεις για τον ευθύ έλεγχο της δημόσιας συχνότητας από το πρωθυπουργικό γραφείο». Με τίτλο «Το Κράτος είμαι εγώ (και οι φίλοι μου)…», η Κουμουνδούρου επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της περί «προσπάθειας του κ. Μητσοτάκη να θέσει το κράτος στην υπηρεσία της Ν.Δ. και του ιδίου προσωπικά», ενώ καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις δημοσιογραφικές ενώσεις και τους πολίτες που απαιτούν αντικειμενική ενημέρωση από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση να αντιδράσουν».

Δεν είναι μόνο ότι τα ισχυρίζεται αυτά ένα κόμμα που έκανε την ΕΡΤ «τσιφλίκι» του, βάζοντας στον «πάγο» άξιους δημοσιογράφους επειδή δεν έσκυψαν το κεφάλι στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ο κομματισμός στην ΕΡΤ ξεπέρασε κάθε όριο, με εκπομπές εξόφθαλμες και πολλές φορές φτηνής προπαγάνδας, όπου έφτασε στο σημείο μέχρι και δελτίο ειδήσεων να μη μεταδοθεί για να μεταδοθεί μία προεκλογική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Επιπλέον, είναι και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντεί σκοπίμως τον κ. Ζούλα, για τον οποίο γνωρίζει, από τον καιρό που εκείνος έκανε ρεπορτάζ στην τηλεόραση και στον Τύπο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν μαζί του, πήγαιναν στις εκπομπές του και πολλοί από αυτούς τον γνώρισαν προσωπικά, ότι δεν αποτελεί προϊόν κομματικού σωλήνα και σίγουρα δεν μπορεί να κατηγορηθεί για κομματικό φανατισμό.

Βεβαίως, η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκάλεσε αίσθηση σε κανέναν καθώς ήταν απολύτως αναμενόμενη, αν και άκρως υποκριτική. Είχε φανεί από τα πρώτα λεπτά μετά την κυβερνητική ανακοίνωση όταν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ άφηναν να διαρρεύσει: «Ελπίζουμε ότι τα δημοσιεύματα που θέλουν τον πρωθυπουργό να ορίζει τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου του πρόεδρο στη ΕΡΤ να διαψευστούν. Ελπίζουμε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην προχωρήσει σε μια κίνηση που θα παραπέμπει στην ΥΕΝΕΔ της δεκαετίας του 1970, μια κίνηση που θα οδηγεί την ΕΡΤ σε άλλες εποχές». Επικεντρώθηκαν δε στον κ. Ζούλα καθιστώντας τον στόχο λόγω της θέσης του στο Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. τους τελευταίους μήνες μετά την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να πραγματοποιήσει άνοιγμα σε στελέχη εκτός Ν.Δ., ενώ δεν είπαν κουβέντα ούτε για το νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Γιώργο Γαμπρίτσο (με θητεία σε Mega, Nova, Cosmote) ούτε για τον Δημήτρη Τσιόδρα, επί σειρά ετών πολιτικό συντάκτη και αναλυτή, πρώην εκπρόσωπο Τύπου του Ποταμιού, που θα είναι ο νέος διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στο Μαξίμου.

ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

Με στόχο τον κομματικό φανατισμό

Ο κ. Τσίπρας στοχεύει στο φανατισμό του κομματικού του ακροατηρίου, παρά τις ενστάσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για αυτήν την τακτική. Θα το καταστήσει σαφές στην Πολιτική Γραμματεία, καθώς εκτιμά ότι αυτός είναι ο δρόμος και για τη δική του οριστική και καθολική επικράτηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί και το βασικό του στόχο. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσει τον προσυνεδριακό διάλογο, που στόχος του είναι να αποτελέσει τη βάση για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε νέο κόμμα, με ενδιάμεσο σταθμό την εγγραφή νέων μελών και κατάληξη την εκλογή προέδρου από τη βάση, μετά το συνέδριο της άνοιξης του 2020.

Μάταια κάποιοι σύντροφοί του περιμένουν μέσα στους επόμενους μήνες να συζητηθούν τα αίτια της εκλογικής ήττας και να γίνει συζήτηση επί της ουσίας. Το κλίμα που «φτιάχνει» η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι σύντομα η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα τρεκλίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι έτοιμος να ξανακυβερνήσει, με την «προβιά» της Προοδευτικής Συμμαχίας, άλλο όνομα και τον ίδιο ηγέτη.

Ο κ. Τσίπρας έχει πει στους συνεργάτες του ότι θέλει «μαύρη βίβλο» της κυβέρνησης της Ν.Δ. – της κυβέρνησης των τριών μηνών – για να την παρουσιάσει στη ΔΕΘ, την οποία θεωρεί τον επόμενο σημαντικό -για τον ίδιο και τις εκτιμήσεις των στενών συνεργατών του- σταθμό.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

Κοτζιάς κατά Δένδια και …Κουμουνδούρου

Τη διαφωνία του με τις τελευταίες αλλαγές στο διπλωματικό σώμα εξέφρασε με χθεσινή του δήλωση ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας λόγο για «εκκαθαρίσεις» και «διώξεις». Προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Κοτζιάς βάλλει και κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αλλαγές που αποφασίστηκαν έχουν ατύπως τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσβάλλει, δε, τα στελέχη του ΥΠΕΞ που υπηρετούν με επαγγελματισμό όλες τις κυβερνήσεις, ανεξάρτητα πολιτικού χρώματος, τιμώντας τον όρκο τους, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Πράττω και μεταξύ άλλων προσθέτει: «Συνιστώ στην παρούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ να αλλάξει άμεσα ρότα και να σοβαρευτεί. Της συνιστώ, επίσης, να πάψει να εκθέτει με τη μικρόνοια πολιτική της τη χώρα διεθνώς. Να εγκύψει, επιτέλους, με αίσθημα ευθύνης στην αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων, μακριά από προσωπικές εμπάθειες αναρμόδιων κύκλων του ΥΠΕΞ.

Να μελετήσει τους φακέλους που δεν γνωρίζει. Οφείλει, δε, να αξιοποιήσει τις σημαντικές επιτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης και να χτίσει περαιτέρω πάνω σε αυτές». «Ευθύνη για όσα συμβαίνουν στο ΥΠΕΞ έχουν και αρμόδια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ας αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να θέλουν τους καρπούς από την αναβάθμιση της χώρας και ταυτόχρονα αμαχητί να επιτρέπουν τη δίωξη όσων δούλεψαν για αυτήν», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Κοτζιάς.