Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποίησε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, λίγη ώρα μετά την άφιξή του στη χώρα μας, στο πλαίσιο συμμετοχής του στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

«Οι σχέσεις των δύο χωρών έρχονται από πολύ μακριά και είναι στο χέρι μας να βαδίσουν πολύ μακριά. Με τη Ρωσία μας συνδέει η ιστορία, ο κοινός μας πολιτισμός, η θρησκεία…», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Οι γεωπολιτικές συγκυρίες, έφεραν τις χώρες περισσότερο ή λιγότερο κοντά, όμως ποτέ σε σύγκρουση. Στις μεγάλες μάχες βρεθήκαμε μαζί, δηλαδή στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ρωσία αποτελεί σοβαρό παράγοντα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, η οποία οφείλει να οικοδομείται μέσω συνεργατικών και όχι ανταγωνιστικών σχέσεων. Δεν ξεχνάμε τη σταθερή υποστήριξη της ρωσικής δημοκρατίας σε μια λύση ενιαίου διζωνικού κράτους για το Κυπριακό και την προσήλωσή σας στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας για την Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός συζήτησαν μεταξύ άλλων την οικονομική συνεργασία και διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας, ενώ παράλληλα επικεντρώθηκαν και στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τον τουρισμό, δηλαδή με ποιον τρόπο θα μπορέσουν οι Ρώσοι να επισκεφτούν ξανά την Ελλάδα. Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία χρήσιμη και πολύτιμη συνάντηση και όχι μόνο εθιμοτυπική.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός μίλησε για παραδόσεις φιλίας και αλληλοβοήθειας Ελλάδας – Ρωσίας.

Όπως είπε ο κορωνοϊός επηρέασε τις οικονομικές σχέσεις, καθώς το αμοιβαίο εμπόριο μειώθηκε πάνω από το 1/3 πέρσι. Και συνέχισε: «Συζητήσαμε τις συνεργασίες που μπορούμε να κάνουμε. Πρέπει να βρούμε τις λύσεις που θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες λόγω κορωνοϊού. Στην ατζέντα μας βρίσκονται οι συμφωνίες στον τομέα της υγείας, της τεχνολογίας, της πληροφορικής».

Το πρόγραμμα του Ρώσου Πρωθυπουργού

Αργότερα, στις 18:15 ο Ρώσος πρωθυπουργός θα μεταβεί στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου μαζί με όλους τους προσκεκλημένους θα τον υποδεχθούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη. Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει ξενάγηση των προσκεκλημένων στην Πινακοθήκη, τμηματικά και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Στις 20:30 είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο του οποίου θα υπάρξει προσφώνηση από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και αντιφωνήσεις των υψηλών προσκεκλημένων.

Δείτε τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών