Στη Θεσσαλονίκη μεταφέρεται το επίκεντρο του πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος καθώς ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 85η ΔΕΘ, όπου θα περιγράψει το προσεχές Σάββατο τη στρατηγική της κυβέρνησης στην οικονομία για την επόμενη διετία με στόχο μία ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, το μέρισμα της οποίας θα προκύψει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και θα αφορά όσο το δυνατόν περισσότερους.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη με ακόμη πιο ενισχυμένη -μετά τα χθεσινά στοιχεία για ανάπτυξη 16,2% το β’ τρίμηνο- την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία ανεβάζει στροφές και οδηγείται σε αναθεώρηση προς τα πάνω η εκτίμηση για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,6%, γεγονός στο οποίο αναμένεται να αναφερθεί ο κ. Μητσοτάκης, καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα αξιοποιηθεί για περαιτέρω φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις.

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ανέφερε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε να υπογραμμίσει το γεγονός ότι «ακόμη και σε μια περίοδο με μερικά lockdowns, το τριμηνιαίο ΑΕΠ είναι ήδη πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία».

Μεταρρυθμίσεις

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός εν όψει και της ΔΕΘ είναι ότι «παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε μεταρρυθμίσεις που παρέχουν ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο για όλους».

Η γρήγορη ανάπτυξη που καταγράφεται συνδέεται πάντως σε κάθε περίπτωση από το Μέγαρο Μαξίμου με το μεταρρυθμιστικό έργο της προηγούμενης διετίας, που στο κυβερνών κόμμα επισημαίνουν ότι έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς ως αποτέλεσμα της μείωσης φόρων και εισφορών, η οποία προχώρησε ήδη παρά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος, της αύξησης της εμπιστοσύνης, αλλά και της συνεχιζόμενης αύξησης των επενδύσεων.

«Ψήφος εμπιστοσύνης»

Το κλίμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της οικονομίας που θα εκπέμπεται από την ομιλία του πρωθυπουργού ενισχύει και η εικόνα ανάκαμψης του τουρισμού, αλλά και τα μηδενικά επιτόκια και η συνεχιζόμενη «ψήφος εμπιστοσύνης» των αγορών προς την ελληνική οικονομία.

Το καλάθι της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν περιλαμβάνει πάντως μόνο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, μεταρρυθμίσεις και εξαγγελίες για ελαφρύνσεις που ενισχύουν και το διαθέσιμο εισόδημα, αλλά και μέτρα που στόχο θα έχουν να απαντήσουν ως ένα βαθμό στις ανησυχίες για τον κίνδυνο ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.