Ολομέτωπη επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο για την πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή για τον «Κλεισθένη Ι». 

«Οι κύριοι Τσίπρας – Καμμένος παραδίδουν στα Σκόπια ΝΑΤΟϊκό διαβατήριο», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και τους κατήγγειλε ως «erga omnes επικίνδυνους για τα συμφέροντα της χώρας».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «ο Καμμένος στρογγυλοκάθεται κάθεται διπλά στον Τσίπρα την ώρα που τα Σκόπια παίρνουν διαβατήριο ένταξης στο ΝΑΤΟ – είναι θλιβερό το θέαμα και των δυο».

«Ο Ζόραν Ζάεφ είπε επί λέξει στο BBC ότι “δώσαμε στους Έλληνες erga omnes το όνομα Βόρεια Μακεδονία και εμείς πήραμε erga omnes την Μακεδονική ταυτότητα”… Είστε erga omnes επικίνδυνοι για τα συμφέροντα της χώρας.  Δώσατε στους σκοπιανούς το όνομα και τον εθνικό προσδιορισμό “Μακεδόνες”, που είχαν απορρίψει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και 27 χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Για την παραχώρηση του ονόματος και εθνικού προσδιορισμού ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «διπλή ντροπή από ένα δίδυμο ντροπής». Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος εξακολουθούν, τόνισε, να παριστάνουν ότι τάχα διαφωνούν τη στιγμή που δένονται σφιχτά στις καρέκλες τους.

«Σταματήστε να επικαλείστε το φαιδρό επιχείρημα ότι τάχα δεν παραδώσατε την εθνότητα, αλλά την ιθαγένεια. Πείτε μου μία χώρα στον κόσμο που το σύνολο των κατοίκων της έχει άλλη εθνότητα και άλλη ιθαγένεια» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όσον αφορά στον «Κλεισθένη Ι» κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της υπονομεύει τους δήμους. Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «κάνετε τους δήμους πειραματόζωα των μικροπολιτικών σας σχεδιασμών. Παίζετε με τις ζωές των ανθρώπων για να διασωθείτε. Γιατί είστε το κόμμα του “εμείς ή αυτοί”. Το κόμμα του “τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”. Η πιο διχαστική και πολιτικά ανέντιμη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος».