«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό πως δυσκολίες στις σχέσεις μας με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν» ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στον Τούρκο πρόεδρο πως η συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη είναι νομικά άκυρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά.

Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό τονίζει  ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγής της στάση της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ.

«Είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό πως δυσκολίες στις σχέσεις μας με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές θα μπορέσουν να ξεπεραστούν», ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησης