«Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχει συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Θέλω να είμαι σαφής: δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προσθέτει, ότι «η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων άλλων». «Έχω ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Prime Minister GR

@PrimeministerGR

Significant numbers of migrants and refugees have gathered in large groups at the Greek-Turkish land border and have attempted to enter the country illegally. I want to be clear: no illegal entries into Greece will be tolerated. We are increasing our border security.

2.017 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

«Κύμα» προσφύγων στα σύνορα

Οι ελληνικές Αρχές αποφάσισαν νωρίτερα τη διακοπή της λειτουργίας του τελωνείου Καστανέων Έβρου λόγω της συγκέντρωσης εκατοντάδων προσφύγων που ήθελαν να εισέλθουν στη χώρα στο σημείο.

Η ελληνική αστυνομία και οι άνδρες συνοριοφύλακες στην περιοχή του Έβρου έχουν τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό» μετά και το πρωινό περιστατικό με τους περίπου 300 αλλοδαπούς που επιχείρησαν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Οι ελληνικές Αρχές απέτρεψαν την προσπάθεια ενώ διαπίστωσαν ότι οι Τούρκοι δεν συνεργάζονταν στις εκκλήσεις της αστυνομίας να ενεργήσουν κι αυτοί ανάλογα με αποτρεπτικό σκοπό.

Έχει δοθεί εντολή να μεταφερθούν ενισχύσεις από αστυνομικές δυνάμεις άλλων νομών στην περιοχή του Έβρου και να ενισχυθούν οι περιπολίες με φυσική παρουσία και τεχνικά μέσα.

Επίσης, έχει δοθεί εντολή να αυξηθούν οι περιπολίες ιδιαίτερα το βράδυ και θερμικές κάμερες να προσπαθούν να εντοπίσουν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση.

Εκατοντάδες μετανάστες έχουν αναχωρήσει και κατευθύνονται προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, μετά και τις δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου που ανέφερε πως η Άγκυρα πλέον δεν θα σταματά τους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη.α.

Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.

Στον Έβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ 

Πριν από ώρα, οι 300 άτομα, νεαροί στην ηλικία όπως φαίνεται και στα βίντεο αλλά και στις φωτογραφίες που δημοσίευσαν οι Τούρκοι, βρέθηκαν στην Αδριανούπολη με λεωφορεία τα οποία μάλιστα όπως δήλωσαν οι ίδιοι τους μετέφεραν δωρεάν από την Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια μέσω του τουρκικού τελωνείου στις Καστανιές προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα.

Αποτράπηκε όμως η προσπάθεια τους από δύιο διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται στο σημείο, ενώ εκεί έχει φτάσει και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Πασχάλης Συριτούδης.

Δείτε live από την Λέσβο

Η σύσκεψη στο Πεντάγωνο μετά τις απειλές της Τουρκίας

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Πεντάγωνο μετά τις απειλές της Τουρκίας για άνοιγμα των συνόρων για πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έπειτα από σύσκεψη που είχε τις πρώτες πρωϊνές ώρες με τον υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, αναχωρεί για τον Έβρο, όπου θα επισκεφτεί συγκεκριμένα σημεία της μεθορίου. Έχουν δοθεί εντολές για “λελογισμένη ενίσχυση των δυνάμεων” όπου χρειαστεί. Οι στρατιωτικές δυνάμεις θα συνεργαστούν με την αστυνομία σε ό, τι χρειαστεί προκειμένου το μήνυμα να είναι σαφές και καθαρό όχι μόνο προς την Τουρκία αλλά και προς τους Ευρωπαίους.Η Ελλάδα θα αντιδράσει όπως πρέπει. Έχει τον τρόπο και τα μέσα.

Ενίσχυση υπάρχει και στη θάλασσα, όπου βέβαια η αντιμετώπιση της κατάστασης είναι πιο περίπλοκη.

«Η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ (Idlib) είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου επισκέπτεται από σήμερα εκτάκτως ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη.

Ο υπουργός θα επισκεφθεί αρχικά τη Μυτιλήνη και στη συνέχεια θα μεταβεί με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης σε Χίο και Σάμο.

Και στα τρία νησιά ο υπουργός θα επιθεωρήσει τις τοπικές λιμενικές αρχές, ενώ θα έχει συνάντηση με τα στελέχη του λιμενικού σώματος για το θέμα του προσφυγικού και την καλύτερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Ήδη με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας οι λιμενικές αρχές και των τριών αυτών νησιών ενισχύονται από σήμερα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη- Μέρκελ για Τουρκία και μεταναστευτικό

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, είχε την Παρασκευή το μεσημέρι  ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν η κατάσταση στην Τουρκία και οι κινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.