«Απογοητευτική» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας με την οποία γνωστοποίησε την άρνησή της να δεχθεί την δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Είναι πραγματικά απογοητευτική η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας με την οποία αρνείται μια δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσάκη για την ενίσχυση του εξοπλισμού των σχολείων της περιοχής. Διότι επιβεβαιώνει, δυστυχώς, μια φοβική νοοτροπία που θέλει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια αποκομμένα από την κοινωνία.

Ο άρτιος εξοπλισμός των σχολείων και των πανεπιστημίων είναι αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο καθήκον της Πολιτείας. Το κράτος οφείλει να παρέχει σε κάθε παιδί και φοιτητή όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη σωστή εκπαίδευσή τους στα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια.

Οι δωρεές, ωστόσο, των ιδιωτών, όταν είναι επωφελείς για το δημόσιο συμφέρον, πρέπει πάντα να είναι καλοδεχούμενες, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου.

Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι διαχρονικά στην Ελλάδα αποτελούσε μέγιστη τιμή για τους ιδιώτες να κάνουν δωρεές ιδίως σε ευαίσθητους τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία. Αυτός είναι ο λόγος που δεκάδες σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία φέρουν ακόμη και σήμερα τα ονόματα μεγάλων Ελλήνων ευεργετών.

Αυτή τη σημαντική παράδοση που για δεκαετίες είχε ατονίσει, πρέπει να την αναβιώσουμε. Και προσωπικά είμαι αποφασισμένος να ενθαρρύνω ακόμη και με φορολογικά κίνητρα τις ιδιωτικές δωρεές που θα συνδράμουν την προσπάθεια της Πολιτείας για την ανάταξη της χώρας μας με γνώμονα πάντα την βελτίωση της ζωής των πολιτών».

Γιατί η ΕΛΜΕ Μαγνησίας αρνείται δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσάκη!

Tο Ίδρυμα Μποδοσάκη, αποφάσισε να κάνει δωρεά στα Γυμνάσια του νομού Μαγνησίας τον βασικό εξοπλισμό των εργαστηρίων αλλά ποτέ δεν θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος ποια θα ήταν η αντίδραση.

Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, απέρριψε την δωρεά γιατί όπως αναφέρουν αυτό είναι υποχρέωση του Κράτους και κάλεσαν τους διευθυντές των σχολείων να μην δεχθούν την χορηγία και αν την έχουν ήδη αποδεχθεί να την ακυρώσουν!

Αναλυτικά  η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας για τη χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη

«Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, με αφορμή τη χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, δηλώνει την κατηγορηματική του αντίθεση στην οποιαδήποτε προσπάθεια εμπορευματοποίησης της Παιδείας. Απορρίπτει τη λογική των χορηγιών που υποκαθιστά την ευθύνη και την υποχρέωση του Κράτους για τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων.

Καλούμε τους συλλόγους και τους διευθυντές των σχολείων να μην δεχθούν τη χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη για το «βασικό εξοπλισμό» των εργαστηρίων των Γυμνασίων. Σε περίπτωση που το προηγούμενο διάστημα την αποδέχθηκαν, με συλλογικές διαδικασίες να ακυρώσουν τη χορηγία.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να παρέμβει άμεσα προκειμένου να μην επιτρέπει στις εταιρείες να εισέρχονται στους χώρους των σχολείων με το πρόσχημα χορηγικών προγραμμάτων».

Η ανακοίνωση – απάντηση από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Σε σχέση με πρόσφατα δημοσιεύματα, τα οποία τροφοδότησε επιστολή της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) του Νομού Μαγνησίας, η οποία κάνει λόγο για απόρριψη «χορηγίας» του βασικού εξοπλισμού των εργαστηρίων φυσικών επιστημών των σχολείων της β’ βαθμιας εκπαίδευσης, το Ίδρυμα Μποδοσάκη επισημαίνει τα εξής:

Το Ίδρυμα, στο πλαίσιο της διαδικασίας καταγραφής των αναγκών στον τομέα της παιδείας – τομέας που αποτελεί στρατηγικό πυλώνα ενασχόλησής του από την έναρξη της λειτουργίας του και σύμφωνα με την παρακαταθήκη του Ιδρυτή του – ήρθε άτυπα σε επαφή με τα κατά τόπους Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ), προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες σε βασικό εξοπλισμό των εργαστηρίων φυσικών επιστημών των σχολείων της β’ βαθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Ήδη, πολλά ΕΚΦΕ ανά τη χώρα έχουν ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση αυτή, καταγράφοντας τις ανάγκες των σχολείων σε βασικό εξοπλισμό εργαστηρίων και αναδεικνύοντας τη χρησιμότητα ύπαρξης του εξοπλισμού αυτού (π.χ. δοκιμαστικοί σωλήνες, καμινέτα, μικροσκόπια κτλ), ο οποίος επιτρέπει τη διεξαγωγή απλών, βασικών πειραμάτων με υψηλό εκπαιδευτικό όφελος για τα παιδιά.

Καμία «χορηγία» δεν έχει εγκριθεί ή δρομολογηθεί αυτή τη στιγμή από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, καθώς είναι σε εξέλιξη τόσο η καταγραφή των αναγκών όσο και η αναζήτηση πόρων, πλέον αυτών που διαθέτει το ίδιο το Ίδρυμα στο πλαίσιο των σκοπών του, για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού.

Επισημαίνεται ότι, ως Κοινωφελής Οργανισμός, το Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει διαθέσει από την αρχή της λειτουργίας του περισσότερα από 400 εκ. ευρώ για την εκπλήρωση των σκοπών του. Τα χρήματα αυτά έχουν δαπανηθεί δίνοντας έμφαση στη μείωση της ανισότητας των ευκαιριών, στην εκπαίδευση των νέων, στη βελτίωση ιατρικών και ερευνητικών υποδομών και στην προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο προϋπολογισμός για την ενίσχυση της παιδείας αποτελεί σε ετήσια βάση περίπου το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του Ιδρύματος. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για δωρεές και όχι για χορηγίες , καθώς το Ίδρυμα Μποδοσάκη επιτελεί κοινωνικό έργο και δεν επιδιώκει, ούτε επιζητά, κανενός είδους εμπορική ή άλλη αναγνώριση για το έργο αυτό.