«Παραλάβαμε μια κρίση σε έξαρση και πλέον μιλάμε για μια διαχειρίσιμη κατάσταση σε όλα τα επίπεδα», τονίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Επισημαίνει τη μείωση, το τελευταίο δωδεκάμηνο, των μεταναστευτικών ροών κατά 86% και στα νησιά κατά 95%, ενώ αναφέρεται στην εγρήγορση και τη μέγιστη ετοιμότητα της Ελλάδας, λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Είμαστε ανήσυχοι, είμαστε σε εγρήγορση, αλλά και σε μέγιστη ετοιμότητα. Δεν θα έρθουμε ξανά αντιμέτωποι με το χάος, όπως έγινε το 2015, η Ελλάδα δεν θα γίνει ξανά η πύλη εισόδου της Ευρώπης.

Η επιτυχής αντιμετώπιση της κρίσης του Εβρου στέλνει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η χώρα μας έχει σχέδιο και έτοιμο μηχανισμό αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων. Εφόσον χρειαστεί, θα το προσαρμόσουμε, θα το ενισχύσουμε με νέες προσλήψεις συνοροφυλάκων και λιμενικών, ώστε να είμαστε το ίδιο αποτελεσματικοί, όπως και στον Εβρο.

Παράλληλα, συνεχίζουμε και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για αποτελεσματική φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων μας, λαμβάνουμε πρωτοβουλίες εντός της Ε.Ε., ώστε να υπάρξουν κοινή ευρωπαϊκή δράση και κινητοποίηση, και ενισχύουμε το νομικό μας οπλοστάσιο. Με κινήσεις όπως ο ορισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας και με την αυστηροποίηση του πλαισίου για τις απελάσεις και επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία.

 Τι σηματοδοτεί η πρόσφατη επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν και πώς κρίνετε τη στάση που τηρεί μέχρι στιγμής η Τουρκία;

Η κρίση στο Αφγανιστάν αποτελεί κοινή πρόκληση για Ελλάδα και Τουρκία και αυτό επιβεβαιώθηκε στην επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρ.Τ. Ερντογάν. Εφόσον υπάρξει αύξηση μεταναστευτικών ροών όπως αναμένεται, η Τουρκία θα δεχθεί πρώτη την πίεση και οφείλει να την αντιμετωπίσει. Είναι αυτονόητο ότι θα χρειαστεί τη στήριξη της Ε.Ε., την οποία πρέπει να έχει. Αυτονόητο, επίσης, είναι και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί και θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη προσπάθεια «εργαλειοποίησης» του θέματος από την πλευρά των γειτόνων μας και μετατροπής ενδεχόμενων νέων μεταναστευτικών ροών σε μέσο πίεσης κατά της Ελλάδας και της Ε.Ε.

 Ποιες πρωτοβουλίες ζητά η Ελλάδα από την Ε.Ε. για να αποτραπεί ενδεχόμενη νέα μεταναστευτική κρίση;

Απαιτούνται ενιαία στάση και λήψη μέτρων στήριξης των χωρών της ευρύτερης περιοχής από την πλευρά της Ευρώπης. Είναι σε εξέλιξη προπαρασκευαστικές ενέργειες εκ μέρους της Ε.Ε., είναι σε εξέλιξη η ευρωπαϊκή ανθρωπιστική βοήθεια τόσο προς το Αφγανιστάν όσο και τις χώρες διέλευσης, οι οποίες έχουν και προληπτικό χαρακτήρα. Τα σύνορα της χώρας μας, τα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε., δεν πρέπει να ξαναγίνουν ζώνη διέλευσης νέων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

 Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι εμβολιασμοί στις δομές φιλοξενίας;

Με βάση όσους διαμένοντες έχουν δικαίωμα εμβολιασμού, όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί και όσους έχουν δηλώσει ότι θέλουν να εμβολιαστούν και αναμένουν τη σειρά τους, είμαστε κοντά στο 65%, που ήταν ο στόχος που είχαμε εξαρχής θέσει.

 Εχει προκαλέσει η διαχείριση των πυρκαγιών ρωγμή στην κυβερνητική εικόνα αποτελεσματικότητας από την επιτυχή διαχείριση κρίσεων τα προηγούμενα χρόνια;

Αυτό το καλοκαίρι, έως σήμερα που μιλάμε, αντιμετωπίσαμε 1.279 πυρκαγιές. Τις περισσότερες παράλληλα και ταυτόχρονα. Δεν θρηνήσαμε θύματα και αυτό το θεωρώ μείζον. Δεν επιχειρήσαμε να παραπλανήσουμε, να πούμε ψέματα, δεν προσπαθήσαμε να μεταθέσουμε τις όποιες ευθύνες. Θεωρώ ότι η συγγνώμη του πρωθυπουργού, η δέσμευση για αποκατάσταση των πληγέντων και των πληγεισών περιοχών, αλλά και για αναπροσαρμογή του σχεδίου αντιμετώπισης, αναγνωρίζονται ως θετικές πρωτοβουλίες από την πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης.