Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Η Νέα Δημοκρατία καλεί επιπλέον την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν την απόφαση αυτή ως αυτονόητο και έμπρακτο σεβασμό στις θυσίες που έχουν υποστεί οι πολίτες τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης». 

Είναι χαρακτηριστική δήλωση του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη σε ραδιοφωνική εκπομπή:
«Οχι βέβαια, είναι απολύτως σαφές ότι οι βουλευτές της ΝΔ δεν θα διεκδικήσουν αναδρομικά. Η ΝΔ έχει παραιτηθεί του δικαιώματος αυτού» είπε ο κ. Αυγενάκη.

Επίσης σε ανακοίνωσή του,ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Παύλος Χρηστίδης, ξεκαθάρισε ότι κανείς τέως βουλευτής δεν πρέπει να διεκδικήσει αναδρομικά. «Για εμάς είναι σαφές, όπως έχει ξεκαθαρίσει και η Φώφη Γεννηματά, πως κανένας τέως Βουλευτής δεν πρέπει να ζητήσει αναδρομικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστίδης.

Τα αναδρομικά στους βουλευτές ψηφίστηκαν μαζί με τα αναδρομικά στους ένστολους όπως έγινε γνωστό με βάση την ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση οι βουλευτές ψήφισαν και επιστροφή αναδρομικών στους εαυτούς τους ύψους 24.442 ευρώ και πιο συγκεκριμένα 1.111 ευρώ επί 22 μήνες. Το μισθολόγιο των Ελλήνων βουλευτών, όπως είναι γνωστό, είναι αυτόματα συνδεδεμένο με το μισθολόγιο των δικαστών και ειδικότερα με τον μισθό τού Προέδρου του Αρείου Πάγου που είναι ο μεγαλύτερος σήμερα καταβαλλόμενος στην Ελλάδα μισθός στον δημόσιο τομέα.