Ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας ξεκαθαρίζουν ότι ο ελληνικός τουρισμός «ξανα-ανοίγει» τις πύλες του, σταδιακά, με υγειονομική ασφάλεια και προσοχή, για να υποδεχθεί τους επισκέπτες στη χώρα μας.

Σε κοινή δήλωσή τους, τονίζουν ότι ο ελληνικός τουρισμός ξανα-ανοίγει σε όλη τη χώρα με τις ίδιες προϋποθέσεις και υπογραμμίζουν ότι η υγειονομική ασφάλεια εδράζεται στους τέσσερις πυλώνες του σχεδίου Restart Tourism.

Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση:

«Ξανά-ανοίγει σε όλη τη χώρα με τις ίδιες προϋποθέσεις. Η υγειονομική ασφάλεια εδράζεται στους τέσσερις πυλώνες του σχεδίου Restart Tourism οι οποίοι είναι:

Πρώτον, η προσεκτική επιλογή των χωρών προέλευσης τουριστών με υγειονομικά κριτήρια,

Δεύτερον, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που θα επιτρέψουν τη συνεχή αξιολόγηση της κατάστασης από τους ειδικούς,

Τρίτον, τα ανακοινωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα που εξασφαλίζουν τη μείωση της διασποράς της νόσου και

Τέταρτον, η υγειονομική θωράκιση κάθε προορισμού ώστε να μην εκτεθούν σε κίνδυνο ούτε οι μόνιμοι κάτοικοι ούτε οι επισκέπτες, ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία, τον ΕΟΔΥ και κάθε συναρμόδια υπηρεσία να ενισχυθεί κάθε προορισμός.

Ξανά-ανοίγουμε με την γνώση πως όλοι, όπου και να διαλέξουν να περάσουν τις διακοπές τους θα έχουν την φροντίδα που χρειάζονται.

Η κυβέρνηση δεν κάνει εκπτώσεις, ούτε στην ασφάλεια των πολιτών και επισκεπτών ούτε στο άνοιγμα της οικονομίας.

Ο ελληνικός τουρισμός, με ενότητα, σχέδιο και πολλή δουλειά από όλους μας, θα ξεπεράσει και αυτή την πρωτόγνωρη, εξωγενή, περιπέτεια».

Νωρίτερα ανακοινώθηκε η λίστα με τις χώρες, που από τις 15 Ιουνίου, «ανοίγουν τα σύνορα» για τους τουρίστες , με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η λίστα με τις 29 χώρες, διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Στους επισκέπτες από τις παρακάτω χώρες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος.

Για όλες τις άλλες χώρες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες.

H λίστα, η οποία θα διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική παρακολούθηση και αξιολόγηση θα είναι συνεχής.

Αναλυτικά η λίστα των χωρών είναι η ακόλουθη:

Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

Σημειώνεται πως το άνοιγμα της γερμανικής αγοράς θεωρείται πολύ σημαντικό και καθοριστικό για την εξέλιξη της φετινής σεζόν, όπως λένε οι επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς, καθώς η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών για τον ελληνικό Τουρισμό.Οι αφίξεις πέρσι άγγιξαν τα 4 εκατ. και τα έσοδα τα 2,9 δισ. ευρώ, ενώ η ζήτηση για φέτος, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ήταν ανοδική. Το 56% των δαπανών των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο τρίτο τρίμηνο, όπως και το 54% των διανυκτερεύσεων. Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη Γερμανία ήταν σχετικά ελεγχόμενη με σχετικά χαμηλό δείκτη θανάτων ανά 100.000 άτομα.

Εντούτοις τέσσερις χώρες που αποτελούν επίσης σημαντικές πηγές τουριστικών εσόδων για τη χώρα μας -Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία και Γαλλία, με πάνω από πέντε δισ. δαπάνη από τις περσινές εισπράξεις των 18,2 δισ.-, μένουν εκτός μέχρι νεοτέρας εκτός λίστας, λόγω του υψηλού δείκτη θανάτων λόγω κορονοϊού.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η επανεκκίνηση του οδικού Τουρισμού μπορεί επίσης να δώσει μια πρώτη μικρή ανάσα στα τουριστικά έσοδα, αν και η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη από τους τουρίστες των βαλκανικών χωρών δεν είναι υψηλή. Θεωρείται όμως πως θα εξασφαλιστούν κάποια ποσοστά πληροτήτων σε προορισμούς της βόρειας Ελλάδας, όπως η Χαλκιδική.

Η επανεκκίνηση των αεροπορικών πτήσεων αναμένεται με αγωνία από τις τουριστικές επιχειρήσεις για να κινηθεί η ζήτηση. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, τον Μάρτιο τα έσοδα σημείωναν βουτιά 71% σε σχέση με πέρσι, με τις εισπράξεις να φτάνουν μόλις τα 92 εκατ. ευρώ, έναντι 318 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019.