Μεταναστευτικό: Σε θετική πορεία συνεχίζει να βαδίζει η διαχείριση του μεταναστευτικού, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία διπλάσιες καταγράφονται οι αναχωρήσεις αιτούντων ασύλου και μεταναστών από την χώρα μας, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό αφίξεων τους πρώτους πέντε μήνες του 2021.

Όπως πληροφορεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μετά από συστηματικές προσπάθειες, 4.951 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών αναγκαστικών απελάσεων και επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 2.891 αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου και το Φυλάκιο του Έβρου, αριθμός μειωμένος κατά 68% σε σχέση με τις αφίξεις του 2020 (9.421 αφίξεις).

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, μέχρι και τις 31 Μαΐου στα ελληνικά νησιά φιλοξενούνταν 10.289 αιτούντες άσυλο, αριθμός μειωμένος κατά 71% σε σχέση με τον Μάιο του 2020, ενώ στα ΚΥΤ των νησιών ζουν 8.901 άτομα. Συνολικά ο αριθμός των διαμενόντων σε όλη τη χώρα είναι μειωμένος κατά 42%, σε σχέση με το Απρίλιο του 2020.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, «το τελευταίο 12μηνο, στην Ελλάδα, φεύγουν, πλέον περισσότεροι πολίτες τρίτων χωρών από ότι έρχονται, ενώ τους πρώτους πέντε μήνες του 2021 οι αναχωρήσεις πολιτών τρίτων χωρών είναι διπλάσιες από τις αφίξεις. Για τη διατήρηση του θετικού ισοζυγίου, απαιτείται η πλήρης εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας που υποχρεώνει τη γείτονα χώρα να δέχεται την επιστροφή όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Μία πολιτική που προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα, σέβεται το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγχρόνως έχει ορατά θετικά αποτελέσματα για τους Έλληνες πολίτες».

Τον Μάιο του 2020 συνολικά σε όλες τις δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διέμεναν 92.463 αιτούντες άσυλο, ενώ πλέον (τον Μάιο του 2021) διαμένουν 53.705.

Οι ροές στις αφίξεις κατά το 1ο πεντάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 68% σε σχέση με το 1ο πεντάμηνο του 2020, ενώ οι εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου σε ένα χρόνο μειώθηκαν κατά 39%. Πλέον, οι εκκρεμείς αιτήσεις αγγίζουν τις 66.659 όταν τον Μάιο του 2020 η Υπηρεσία Ασύλου είχε να διαχειριστεί 108.492 εκκρεμείς αιτήσεις.

Σε ό,τι αφορά την νόμιμη μετανάστευση και ειδικά για την Μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή (Golden Visa), η κύρια χώρα προέλευσης των επενδυτών στη χώρα μας είναι οι υπήκοοι Κίνας, σε ποσοστό 71% και ακολουθούν, οι υπήκοοι Τουρκίας (6,2%) και Ρωσίας (5,5%).

«Μετά την πολύ μεγάλη και διατηρήσιμη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τη συνεχή και σταθερή μείωση του αριθμού των διαμενόντων άσυλο στα νησιά και την ενδοχώρα, σημαντικό κεφάλαιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Μετανάστευση 2020-2021 είναι αυτό των απελάσεων και επιστροφών. Προς το σκοπό αυτό, τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί σε δημόσια διαβούλευση και το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου μας», είπε τέλος ο κ. Μηταράκης.