«Νικήθηκαν οι δημοσκοπήσεις και η αντι-ΣΥΡΙΖΑ γραμμή». Σε αυτήν την ανάλυση περιορίζονται επισήμως στην Κουμουνδούρου για τον πρώτο γύρο των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής, αμήχανοι και ανήσυχοι από τους κραδασμούς που αισθάνονται ότι έχουν επιφέρει στο κόμμα τους οι αρχαιρεσίες στο τρίτο κόμμα του πολιτικού συστήματος, πριν καν αυτό αποκτήσει νέο αρχηγό.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη κατηγορηθεί ότι αδράνησε και υποτίμησε τη διαδικασία εκλογής αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά και ότι διστάζει να προχωρήσει και ο ίδιος σε ανοικτές διαδικασίες, όπως γίνεται σε Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής. Στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν να βρουν ποιοι είναι αυτοί οι 270.000 που ψήφισαν για αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής και αν η πολιτική εκτίμηση ότι φεύγει κόσμος από τον ΣΥΡΙΖΑ για να πάει στο Κίνημα Αλλαγής ευσταθεί.

Κορυφαία στελέχη (Στέλιος Κούλογλου, Χριστόφορος Βερναρδάκης) αλλά και αρθρογράφοι που πρόσκεινται στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «νέο ανταγωνιστή του Τσίπρα» και «θολή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ». Σε αυτή τη βαβέλ και την αναταραχή, η «Ομπρέλα» βγαίνει μπροστά και με άρθρο του Νίκου Φίλη προειδοποιεί τον κ. Τσίπρα να ακολουθήσει τον «αριστερό ριζοσπαστισμό και να μη σκεφθεί καν τις κεντρώες λύσεις», την ίδια ώρα που στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και άλλοι προτρέπουν τον κ. Τσίπρα να ενεργήσει άμεσα και να απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας στον νέο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε ανάγλυφα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή.

Μετά από πολύ καιρό, σημειώθηκε νέα κόντρα ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Νίκο Παππά, όταν ο δεύτερος έκανε μια παρουσίαση των δημοσκοπήσεων και υποστήριζε πως όλα για τον ΣΥΡΙΖΑ πάνε μια χαρά. Την άποψη αυτή φέρεται να αμφισβήτησε έντονα ο κ. Τσακαλώτος, λέγοντας στον κ. Παππά ότι είναι ο μόνος που βλέπει βελτίωση των δεδομένων για τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζοντας ότι τα πράγματα για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν πάνε καλά. Τότε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, ο κ. Παππάς κατηγόρησε τον κ. Τσακαλώτο και την εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά επειδή εκείνοι αντιτίθενται στη στρατηγική επιλογή της διεύρυνσης του κόμματος προς το Κέντρο, την πολιτική δηλαδή που αμφισβήτησε έντονα ο κ. Φίλης στο άρθρο του στην «ΕφΣυν», που προειδοποιεί τον κ. Τσίπρα να ακολουθήσει τον «αριστερό ριζοσπαστισμό» και να μην πάει σε «κεντρώες λύσεις». Ο κ. Παππάς φέρεται να υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί πολιτική αμφίπλευρη τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά, ενώ ένταση προκλήθηκε και όταν οι Μπίστης και Χατζησωκράτης φέρονται να κατηγόρησαν τον Παύλο Πολάκη ότι με τις αντιεμβολιαστικές παρεμβάσεις του στα social media προκαλεί ρωγμές τόσο στην επίσημη γραμμή του κόμματος όσοι και στο προφίλ του Αλέξη Τσίπρα.

Σημασία έχει και η πληροφορία ότι δέκα στελέχη (Π. Σκουρλέτης, Ν. Φίλης, Θ. Θεοχαρόπουλος, Ν. Μπίστης, Σπ. Δανέλλης, Γ. Μπαλάφας, Δ. Χατζησωκράτης, Φ. Κουβέλης, Π. Παναγιώτου και Ν. Θεοδωρακοπούλου) πήραν ξεκάθαρα θέση υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού μέσα στη συνεδρίαση, λέγοντας ξεκάθαρα ότι τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών δεν την καταλαβαίνει η κοινωνία.

Την ίδια στιγμή, εν όψει συνεδρίου, υποβόσκει μια άλλη αντιπαράθεση, πολύ έντονη για τη λειτουργία του κόμματος. Οπως σημείωσε και ο Νίκος Φίλης στο άρθρο του στην «ΕφΣυν», άποψη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι ότι το κόμμα δεν λειτουργεί και πως έχει εγκαθιδρυθεί ένα αρχηγικό σύστημα που το αποδυναμώνει καθημερινά. Σε αυτήν την κριτική έρχονται απόψεις όπως αυτή του Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος προ ημερών έγραψε «αρχηγό που μπορεί έχουμε, κόμμα που μπορεί δεν έχουμε», που είναι και η απάντηση των «προεδρικών» σε αυτήν την κριτική. Σε αυτήν την άποψη εδράζεται και η προσπάθεια των «προεδρικών» να αλλάξουν τα πρόσωπα που αυτή τη στιγμή είναι σε θέσεις ευθύνης στο κόμμα, με την επίκληση της ανανέωσης και μια προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν η ανακοίνωση του think tank.

Θολή εικόνα

Σε αυτό το κλίμα, ένα στέλεχος που δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι τηρεί αποστάσεις ή δεν στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, βγήκε στην ΕΡΑ και χαρακτήρισε θολή την εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε σοβαρή αποτίμηση της εκλογικής διαδικασίας στο Κίνημα Αλλαγής, είπε – απαντώντας στον Νίκο Φίλη- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πρέπει να είναι αριστερίστικο κόμμα» και κάλεσε τον αρχηγό του «να προχωρήσει σε μια πολιτική μεγάλη αγκαλιά με τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την οποία να τον καλεί σε μια προοδευτική συστράτευση στη βάση ενός προγράμματος και στη συνέχεια να υπάρχει αξιολόγηση και του νέου αρχηγού». «Εάν είναι βέβαια αυτός ο νέος πρόεδρος», κατέληξε.