Εντυπωσιακές εικόνες από τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων, τα μηχανοκίνητα τμήματα, τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου ξεκίνησε, λίγα λεπτά μετά τις 11.00, στην Πλατεία Συντάγματος η στρατιωτική παρέλαση με την οποία κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Την παρέλαση άνοιξαν οι ανάπηροι πολέμου και οι αδελφές νοσοκόμοι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Προηγουμένως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, έγινε ανάκρουση εμβατηρίου και του Εθνικού Ύμνου, και στη συνέχεια επιθεώρησε το τιμητικό άγημα των τριών Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακολούθως ο κ. Παυλόπουλος χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους της πολιτικής, θρησκευτικής, δικαστικής και στρατιωτικής ηγεσία της χώρας.

Με το «Μακεδονία Ξακουστή» η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στο Σύνταγμα

Παίζοντας το εμβατήριο «Μακεδονία Ξακουστή» έφτασε στο Σύνταγμα, για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Η μπάντα του ΠΝ πήρε θέση πίσω από την εξέδρα των επισήμων, στον χώρο μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου σε λίγα λεπτά θα κατατεθεί στεφάνι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκοπή Παυλόπουλο, πριν την έναρξη της παρέλασης.

Το παιάνισμα του εμβατηρίου έβαλε τέλος στις φήμες περί απαγόρευσης της ανάκρουσης του, ενώ η μπάντα καταχειροκροτήθηκε από τους πολίτες που ήδη έχουν πάρει θέσεις κατά μήκος της διαδρομής της παρέλασης.

Νωρίτερα το πρωί τελέσθηκε πανηγυρική δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Εκεί παρολίγον να υπάρχει επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Όλα ξεκίνησαν όταν Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος επιθεωρούσε τα αγήματα έξω από την Μητρόπολη για την 25η Μαρτίου όταν ξαφνικά ένας άγνωστος επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί η αντίδραση των αστυνομικών ήταν ακαριαία και πρόλαβαν και απομάκρυναν τον άγνωστο ο οποίος προσπάθησε να δημιουργήσει επεισόδιο στην Μητρόπολη.

Στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας και ακολούθησαν τα μηνύματα των πολιτών.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Παυλόπουλου έχει ως εξής:

Η Εθνεγερσία του 1821 αποτελεί για εμάς, τους Έλληνες, απανταχού της Γης, αστείρευτη πηγή έμπνευσης Εθνικών Ιδεωδών και διαχρονικό δείκτη πορείας ως προς το Εθνικό μας Χρέος απέναντι στην Πατρίδα μας και στην Ιστορία μας.

Οι Αγωνιστές του 1821 και η θυσία τους μας διδάσκουν, πριν απ’ όλα, ότι είμαστε Λαός και Έθνος της Ελευθερίας. Με την έννοια ότι για τους Έλληνες η Ελευθερία δεν είναι μόνον δικαίωμα αλλά αρχή και αξία κυριολεκτικώς υπαρξιακή, αφού μόνο ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να υπερασπισθούμε την αξία μας και ν’ αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας. Κατά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 διαμηνύουμε λοιπόν, προς κάθε κατεύθυνση, ότι εμείς, οι Έλληνες, έχοντας κατά νου τον στίχο του Ανδρέα Κάλβου «θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία», θα υπερασπιζόμαστε την Ελευθερία μας αποφασισμένοι, ανυποχώρητοι και υπό όρους αρραγούς ενότητας έναντι οιουδήποτε θα διανοείτο να την επιβουλευθεί. Το «Μολών Λαβέ» θα είναι η μόνη και κατηγορηματική απάντησή μας. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα υπερασπιζόμαστε, με αποκλειστικό γνώμονα την Ιστορία, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, την Εθνική μας Κυριαρχία, το Έδαφος, τα Σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Πατρίδας μας, υπενθυμίζοντας προς καθέναν ότι είναι και Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φωτογραφίες και βίντεο από την παρέλαση