Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%-μεσοσταθμικά- που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δίνοντας το πράσινο φως για την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, έχει σαν αποτέλεσμα 3,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι να δουν μεγαλύτερες μειώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία μάλιστα εξαιρούσε από το δικό της σχέδιο 500.000 πολίτες της μεσαίας τάξης, που επίσης θα δουν σημαντικές μειώσεις με τη ρύθμιση που προωθεί η νέα κυβέρνηση.

Στη χθεσινή συνεδρίαση οριστικοποιήθηκε και η βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων που επίσης περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, με την ελάχιστη δόση να διαμορφώνεται σε 20 ευρώ από 30 ευρώ το μήνα και το επιτόκιο να μειώνεται σε 3% από 5%.

Αποφασίστηκε, εξάλλου, αντίστοιχη διάταξη, που θα μειώνει το επιτόκιο και για τις ασφαλιστικές εισφορές από 5% σε 3%, να συμπεριληφθεί στο διυπουργικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους υπουργούς «ταχύτατη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και πιστή προσήλωση στο κυβερνητικό πρόγραμμα δεδομένης και της εμπιστοσύνης που ήδη αποτυπώνεται στις διεθνείς αγοράς για τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης».

Τους κάλεσε παράλληλα «να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους προϋπολογισμούς των υπουργείων τους στους εναπομείναντες μήνες του 2019 και να μην υπερβούν τα αυστηρά όρια των προβλεπόμενων δαπανών, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των πρώτων στόχων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε οριστική έξοδο από το φαύλο κύκλο της κρίσης και της αναιμικής ανάπτυξης.

Η οικονομία ήταν ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της χθεσινής πρώτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη βασική παρουσίαση να γίνεται από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές διαπιστώθηκαν όλες οι θετικές εξελίξεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας (ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού, χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων, επιτυχημένη έκδοση ελληνικών τραπεζών στις χρηματαγορές, επιστροφή ρεκόρ καταθέσεων στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια).

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης ότι στο διυπουργικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις που ενισχύουν την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών μέσω:

– Θέσπισης δυνατότητας σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.

– Εξασφάλισης πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπές οικονομικών.

– Εξασφάλιση της πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού.

– Προσαρμογή του τρόπου ψήφισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ που καταλήγει -σε έσχατο βαθμό- στην επιλογή της πρότασης – εισήγησης της οικονομικής επιτροπής.

Θα συμπεριληφθεί επίσης «η κατάργηση του σημερινού ασύλου ανομίας», με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι μία ουσιώδης διαφορά σε σχέση με το νόμο Διαμαντοπούλου είναι ότι εκείνος προέβλεπε δυνατότητα παρέμβασης της Αστυνομίας μόνο εάν κάποιο αδίκημα τελούνταν εντός του πανεπιστημιακού χώρου, ενώ με το νέο νόμο θα μπορεί να παρεμβαίνει και εάν κάποιο αδίκημα τελείται εκτός, αλλά αναζητά να καταφύγιο εντός πανεπιστημιακού χώρου

Στη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε να προωθηθούν επίσης ρυθμίσεις που:

– Ιδρύουν πραγματικό υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας της χώρας.

– Επιτρέπουν την απονομή ψηφιακής σύνταξης για μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία θα μειώσει δραστικά το σημερινό χρόνο αναμονής.

– Ενισχύουν το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων προκειμένου να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες σε όλους τους επισκέπτες στους αρχαιολογικούς χώρους με άμεσο στόχο τη λειτουργία των αναψυκτηρίων που παραμένουν κλειστά ακόμη και σήμερα.

– Προβλέπουν τη διανομή των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς στο σπίτι τους, ή στο χώρο νοσηλείας τους, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, όπου το υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, να προτείνει στη Βουλή τρεις υποψηφίους για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας αυστηρά μεταξύ των 6 αρχαιότερων -για κάθε θέση- ανώτατων δικαστών με βάση την επετηρίδα.

Συζητήθηκε επίσης και το ζήτημα της προετοιμασίας της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από ενδεχόμενο «άτακτο» Brexit.

Σημειώνεται ότι καλωσορίζοντας τους υπουργούς, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η αίθουσα που θα διεξάγονται οι συνεδριάσεις των Υπουργικών Συμβουλίων θα ονομαστεί την επόμενη εβδομάδα «Αίθουσα Δημήτρη Στεφάνου» στη μνήμη του πρόωρα χαμένου νομικού και δημόσιου λειτουργού, ο οποίος υπηρέτησε με σπάνια συνέπεια και ανεπίληπτο ήθος το δημόσιο συμφέρον.