Στα… σχοινιά, περισσότερο στριμωγμένη από ποτέ, φαίνεται πως βρίσκεται η Τουρκία καθώς τόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο νυν πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε να έχουν κοινή, σκληρή πλεύση στην πολιτική που θα ασκήσουν στα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Όπως , επεσήμανε η ίδια η καγκελάριος «Αν κάνει κάποιος μια αναδρομή, όταν εγώ έγινα καγκελάριος, μετά από μακρά συζήτηση συμφώνησα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Εγώ ήμουν σκεπτική. Ξέρετε, είχα μια επικριτική στάση για τις δυνατότητες της Τουρκίας να γίνει πλήρες μέλος. Η εικόνα έχει αλλάξει σήμερα. Η Τουρκία ως γείτονας και μέλος του ΝΑΤΟ πρέπει να χαίρει μιας σχέσης όπου θα έχουμε αντίστοιχο σεβασμό, αλλά θα πρέπει να τηρούνται και ανθρώπινα δικαιώματα.» Η Μέρκελ τόνισε πόσο σημαντικός είναι ο διάλογος μεταξύ των τριών χωρών. «Έχω συζητήσει και με τον Κύπριο πρόεδρο και με τον Έλληνα πρωθυπουργό και, ξέρετε, πρέπει να υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή στάση. Παρ’ όλα αυτά, είναι απαραίτητος ο διάλογος. Τηρώντας τους κανόνες, θα μπορέσουν η Ευρώπη και η Τουρκία να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις τους, όταν θα επιλύσουμε τα προβλήματα.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσε, για μία ακόμη φορά, τον κώδωνα του κινδύνου στους γείτονες λέγοντας ότι θα ζητήσει από τον διάδοχο της Μέρκελ να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Συμβουλίου για την Τουρκία.

«Η Τουρκία έχει δύο επιλογές: Η πρώτη είναι συνεργασία, αμοιβαία ωφέλιμη. Ο δεύτερος δρόμος είναι ο πιο σκληρός. Θα υπάρξουν κυρώσεις για την Τουρκία από την ευρωπαϊκή πλευρά. Θα υπάρξουν συνέπειες. Η δική μου πόρτα είναι ανοιχτή για διάλογο -αλλά ειλικρινή διάλογο. Δεν μπορεί η Τουρκία να στέλνει στον ΟΗΕ επιστολή και να αμφισβητεί επί της ουσίας την εθνική μας κυριαρχία και εμείς να κάνουμε πως δεν συμβαίνει τίποτα. Και κλιμακώνει η Τουρκία τις εντάσεις στο θέμα της Κύπρου. Ενθαρρύνουμε την Τουρκία να δεχθεί έναν νέο διαμεσολαβητή. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για έναν διάλογο ειλικρινή και για σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού. Όπως υπογράψαμε με Ιταλία και Αίγυπτο ΑΟΖ, θα μπορούσαμε να το κάνουμε και με την Τουρκία, αρκεί να μειωθούν οι εντάσεις.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση για το αν η Ευρώπη θα έπρεπε να κρατάει ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η Μέρκελ ήταν σαφής.

«Κατά πρώτον, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω ότι τα περισσότερα προβλήματα Ελλάδας-Τουρκίας είναι προβλήματα μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Και στο πλαίσιο της ΕΕ υπάρχει ενότητα. Εχουμε αλληλεξάρτηση, έχω πολλά για να την κριτικάρω, αλλά φιλοξενεί 3,5 εκατ. πρόσφυγες και σε αυτό στηρίζεται η συμφωνία μας. Θα πρέπει να στηρίξουμε την Τουρκία στο σημείο αυτό, συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της, γιατί δεν θέλουμε τους διακινητές να το χρησιμοποιούν ως εργαλείο.» απάντησε η καγκελάριος.

Ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το αν είναι ευχαριστημένος με τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία, απάντησε: «Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα είναι και ευρωπαϊκά, και τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο αφορούν την ΕΕ, όπως το μεταναστευτικό. Κανείς δεν επιδιώκει την οριστική ρήξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Δεν θα ήταν ωφέλιμη για κανένα. Τα όρια όμως έχουν τεθεί με σαφήνεια, και ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας, αλλά πρώτη θα υπερασπιστεί κυριαρχικά δικαιώματα, σε περίπτωση που αυτά παραβιάζονται.».

Μέρκελ – Μητσοτάκης: Δείτε την κοινή συνέντευξη Τύπου

Σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο προχώρησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Άνγκελα Μέρκελ που βρίσκεται στη χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ως ο 8ος Έλληνας πρωθυπουργός που συναντά την αγαπητή ‘Ανγκελα μπορώ να αποτολμήσω σύντομη ανασκόπηση» συνέχισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως θέλει «Να μιλήσω για τη δική της σφραγίδα και να μιλήσω για τη σημερινή Ελλάδα που είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε τελευταία 10ετία. Δεν είναι εστία ελλειμμάτων. Είναι σύγχρονο κράτος.

Ευρώπη και Ελλάδα δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες με λαϊκισμό και δημαγωγία.

Και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ακόμα ότι «Ευτυχώς ούτε η φτηνή λιτότητα, ούτε τα φτηνά εθνικά συνθήματα άντεξαν. Η κοινοτική αλληλεγγύη και ο αληθινός πατριωτισμός βγήκαν στο τέλος νικητής.

Η Ανγκελα Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική όπως το 2015 όταν αρνήθηκε τον εξωστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη.

Καθώς η Ευρώπη προχωρά με ομοφωνίες, αυτές χτίζονται με συμφωνίες, συνεπώς και με συγκλίσεις. Όλα αυτά είχα την ευκαιρία να τα διαπιστώσω στις Συνόδους Κορυφής εκεί που η Καγκελάριος δεν εισηγείται μόνο λύσεις αλλά τις διαμορφώνει.

Ημάχη του covid είχε και χρώμα γαλανόλευκο. Η Ελλάδα εισηγήθηκε το πιστοποιητικό, οργάνωσε πρόγραμμα εμβολιασμού, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ταμείου. Γνωρίζω κυρία Καγκελάριε τη δική σας σταθερή θέση υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων. Κι εγώ αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική.

Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους. Επιθυμεί τις καλές σχέσεις, ασφαλώς και με τους γείτονές μας, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Δεν ανέχεται όμως απειλές. Η θέση μου είναι κρυστάλλινη.

Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Και το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η συνθήκη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να συγκροτήσουν πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα, και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Θα βηματίσουμε με το αγαπημένο ρήμα της Καγκελαρίου, “προσπαθώ”» .

Σας υποδέχομαι με χαρά και σας αποχαιρετώ με σεβασμό. Η Αθήνα θα σας περιμένει και ως φίλη. Στη νέα σας πορεία μην ξεχνάτε τα λόγια του Γκέτε: Από όλους τους λαούς οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο».

Τι είπε η Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ μεταφράζοντας τη φράση του Γκαίτε υποσχέθηκε ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα.

«Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία ήταν “ζωντανές”. Είχα απόλυτη επίγνωση για την επιβάρυνση που σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα και ήταν συνεδεμένο με την παραμονή στο ευρώ. Βρήκαμε κοινό βηματισμό αλλά και να παραμένει η Ελλάδα μέλος της Ε.Ε.

Μετά αντιμετωπίσαμε ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, το μεταναστευτικό και μας έδειξε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και να συνεργαστούμε και με την Τουρκία.

Συζητήσαμε και χθες και σήμερα ότι πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Είναι δύσκολο να βρίσκονται λύσεις μέσω του διαλόγου.

Δείξαμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε στενά. Γι’ αυτό στήριξα το Ταμείο Ανάκαμψης και το Next Generation EU. Είναι σημαντικό χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία να μπορούν να κάνουν μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις.

Τότε (σ.σ. το 2015), ήμασταν όλοι σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ και αυτό έπληξε τις χώρες που είχαν υψηλότερο χρέος και δεν είχαν εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που έπρεπε. Εγώ δεσμεύτηκα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους πολίτες της Ελλάδας, από την άλλη υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα που θεώρησαν πολλές μεταρρυθμίσεις “δυνατές”. Τώρα οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι κάτι τρομερό (…) Η ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας υπάρχει αλλά δείξαμε και με το Ταμείο Ανάκαμψης πως μπορούμε να συνεργαστούμε. Μόνο αν η Ευρώπη είναι καινοτόμος μπορούμε να συνεχίσουμε».

Προηγήθηκε συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ

Προηγήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Γερμανίδα καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ, που επισκέπτεται από χθες την Αθήνα, κατόπιν πρόσκλησης που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία.

Πηγές υπογραμμίζουν τη σημασία της επίσκεψης αυτής χαρακτηρίζοντάς την «υψηλού συμβολισμού», καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη  συνάντηση η οποία ήταν διευρυμένη, έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ συζηήθηκαν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επί τάπητος βρέθηκαν επίσης το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας.

Και στο σημείο αυτό, οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι πρόκειται για ζήτημα τη γεωπολιτική διάσταση και τη σημασία του οποίου -ιδίως σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης- ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Η συνάντηση Σακκελαροπούλου-Μέρκελ

Νωρίτερα δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έγινε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο της τελευταίας επίσημης επίσκεψής της στην Ελλάδα.

Η Άνγκελα Μέρκελ έφτασε ακριβώς στις 10:15 στο προεδρικό Μέγαρο όπου την υποδέχθηκε η κα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παίρνει τον λόγο:

«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε την πολιτική ζωή της Γερμανίας και της Ευρώπης για σχεδόν 2 δεκαετίες. Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης επί 16 χρόνια σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις αλλά και αν συμβάλλατε αποφασιστικά σε καταστάσεις δύσκολες για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Σας ευχαριστώ προσωπικά για τις προσπάθειες που κάνατε για την διατήρηση των διμερών μας σχέσεων και την φιλεοευρωπαϊκή σας στάση. Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης και ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε θεσμικό επίπεδο και αισθανθήκαμε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνοι. Όλα όσα ζήσαμε συνέβαλλαν στην αλληλοκατανόηση. Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε την συνοχή της. Προσβλέπουμε στην στήριξη της Γερμανίας στα εθνικά μας θέματα και προσβλέπουμε στον διάλογο πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο προϋπόθεση για διάλογο είναι να υπάρχει καλή διάθεση.

Η Άνγκελα Μέρκελ απαντώντας στην προσφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας είπε:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που είστε και γυναίκα νομίζω ότι θα γίνει κανονικότητα αυτό να υπάρχουν γυναίκες στην πολιτική. Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας που έζησαν κάποια σκαμπανεβάσματα αλλά εδράζονται σε στέρεες βάσεις. πάντα ο διάλογος ήταν το κλειδί για την αναζήτηση και εύρεση λύσης.