Στο Παρίσι, που μετρά τις περισσότερες προσαγωγές και προσωρινές κρατήσεις, καταγράφονται 651 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 536 οδήγησαν σε προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με τη διεύθυνση της αστυνομίας.

«Καζάνι που βράζει» είναι η Γαλλία με τα «κίτρινα γιλέκα» να δίνουν δυναμικό «παρών» στην κινητοποίηση του Σαββάτου.

Περισσότεροι από 950 άνθρωποι είχαν προσαχθεί στη Γαλλία μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες στο περιθώριο του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» και 724 είχαν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Στο Παρίσι, που μετρά τις περισσότερες προσαγωγές και προσωρινές κρατήσεις, καταγράφονται 651 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 536 οδήγησαν σε προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με τη διεύθυνση της αστυνομίας.

Διαδήλωση από «κίτρινα γιλέκα» και στο Βέλγιο με δεκάδες συλλήψεις

Περίπου 31.000 «κίτρινα γιλέκα» διαδήλωναν σήμερα το μεσημέρι στη Γαλλία.

Οι διαδηλωτές καίνε γαλλικές σημαίες, βάζουν φωτιές σε κλαδιά και κάδους απορριμάτων ενώ πετούν πέτρες, τούβλα, κροτίδες και εκρηκτικούς μηχανισμούς στις αστυνομικές δυνάμεις oι οποίες κάνουν χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών.

Διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους φορούσαν «κίτρινα γιλέκα», επιχείρησαν να πυρπολήσουν κατάστημα της περίφημης αλυσίδας Drugstore de Publicis στα Ηλύσια Πεδία.

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε έλατα και τα τοποθέτησαν μπροστά από την πρόσοψη του Publicis Drugstore, αφού πρώτα έσπασαν τα ξύλα που είχαν τοποθετηθεί για προστασία.

Ορισμένοι διαδηλωτές εισήλθαν στο Publicis Drugstore πριν οι δυνάμεις της τάξης απωθήσουν. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκε μια νεαρή κοπέλα.

Το πλήθος που βρίσκεται στους δρόμους είναι εξαγριωμένο και ήδη οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε χρήση χημικών ενώ χρησιμοποιούν και υδροφόρες.

Στους δρόμους βρίσκονται 90.000 αστυνομικοί και τεθωρακισμένα οχήματα ενώ μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 700 άνθρωποι εκ των οποίων οι 211 τέθηκαν υπό κράτηση.

Με ραντεβού συνάντησης σε ορισμένα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας, σιδηροδρομικούς σταθμούς (St. Lazare) ή πόρτες του Παρισίου, όπως η Μαγιό (porte Maillot), έφτασαν από τα ξημερώματα τα πρώτα «κίτρινα γιλέκα», που τους υποδέχθηκαν για ελέγχους οι αστυνομικοί, προκειμένου να τους επιτραπεί να συνεχίσουν την πορεία τους προς στο κέντρο…

Προβλήματα παρουσιάζονται σε διάφορα σημεία του γαλλικού δικτύου δρόμων και αυτοκινητοδρόμων. Χίλια «κίτρινα γιλέκα» διαδήλωσαν στη Μασσαλία, των οποίων προπορεύθηκαν τα πληρώματα ασθενοφόρων που εντάχθηκαν στη διαδήλωση με τα οχήματά τους.

«Δεν είμαστε εδώ για να τα σπάσουμε, πρέπει να πορευθούμε με ακάλυπτα τα πρόσωπα (…) Οι διεκδικήσεις που έχουμε όλοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, διευθυντές επιχειρήσεων (…) είναι η αγοραστική δύναμή μας, και να μας σεβαστούν, να μας ακούσουν», δήλωσε ενώπιον του πλήθους η Βιβά Νοέ.

Η κινητοποίηση από τα κίτρινα γιλέκα ξεκίνησε στην Γαλλία ως διαμαρτυρία για τις τιμές των καυσίμων και μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να… πάγωσει τις αυξήσεις ωστόσο το κίνημα πήρε γιγαντιαίες διαστάσεις. Πλέον οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν.

Επεισόδια στο Μπορντό

Επεισόδια ξέσπασαν λίγο πριν από το τέλος της πορείας των «κίτρινων γιλέκων», με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων στο Μπορντό, μόλις το πλήθος έφθασε στην πλατεία του Δημαρχείου, όπου διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην πλατεία Πε Μπερλάν, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, την ώρα που ορισμένα «κίτρινα γιλέκα» επιχειρούσαν να τους αποθαρρύνουν, ακόμα και γονατίζοντας στο έδαφος.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εφόρμησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων εναντίον των ταραξιών, οι οποίοι έβαλαν φωτιές και απαντούσαν πετώντας πέτρες.

Η πλατεία του Δημαρχείου βρίσκεται μόλις λίγα βήματα μακριά από το εμπορικό κέντρο του Μπορντό. Πολλά καταστήματα έκλεισαν προσωρινά, ενώ ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από τη πόλη.

«Είναι η πρώτη φορά που μου ρίχνουν χημικά» είπε ο Κριστιάν, ένα «κίτρινο γιλέκο» ηλικίας 55 ετών. «Το πρόβλημα είναι ότι θα μιλάμε (μετά) για ταραξίες κι όχι για διεκδικήσεις».