Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν διαβεβαίωσε σήμερα, κατά την έκτακτη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Κίεβο, ότι η στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα συνεχιστεί «αταλάντευτη και ακλόνητη» μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης για την ανανέωση του Κογκρέσου.

«Σκοπεύουμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν πόροι για όσο διάστημα χρειάζεται και ότι θα έχουμε τις ψήφους και των δύο πλευρών για να συμβεί αυτό», είπε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν να περικοπεί η αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο στην περίπτωση που το κόμμα τους εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι είπε ότι οι Αμερικανοί δεν θα έπρεπε «να υπογράφουν λευκή επιταγή» στην Ουκρανία.

Όμως ο Σάλιβαν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον προσωπάρχη του, τον Άντριι Γέρμακ, είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι «υπό οποιοδήποτε σενάριο» θα διατηρηθεί η οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και η στήριξη στον τομέα της ασφάλειας.

«Είμαι βέβαιος ότι (…) η στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα είναι ακλόνητη», τόνισε.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε αργότερα την αποστολή ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η στρατιωτική και οικονομική στήριξη των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία, στην προσπάθειά της να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Χθες, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Κουνς και ο Ρεπουμπλικάνος συνάδελφός του Ρομπ Πόρτμαν επισκέφθηκαν την ουκρανική πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια να δείξουν τη δικομματική στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Ο Γέρμακ σχολίασε ότι η σημερινή συνάντηση με τον Σάλιβαν ήταν «πολύ σημαντική» και ότι οι εταίροι της Ουκρανίας «κατανοούν πλήρως την κατάστασή μας».