Λίβανος: Οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων και άλλοι απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους στη Βηρυτό και σε άλλες περιοχές την Πέμπτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποτυχία των πολιτικών να αντιμετωπίσουν μια οικονομική κρίση που οδήγησε το νόμισμα και τις τιμές στα ύψη.

Η λίρα του Λιβάνου έχει καταρρεύσει από το 2019, όταν η οικονομία κατέρρευσε κάτω από ένα «βουνό» χρέους. Ωστόσο, ένα υπουργικό συμβούλιο που σχηματίστηκε τον Σεπτέμβριο, με την υπόσχεση να αρχίσει να διορθώνει την οικονομία δεν έχει συνεδριάσει εδώ και τρεις μήνες, καθώς οι αντίπαλοι διαφωνούν όσον αφορά τη διεξαγωγή έρευνας για την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, το 2020.

«Λέω σε όλους τους γνωστούς μου ότι, εάν υπάρξει διαμαρτυρία ή διαδήλωση ενάντια σε αυτήν την κατάσταση, βγείτε και εσείς στο δρόμο. Αν περιμένουμε τους ηγέτες ή τα κόμματά μας, κανείς δεν θα νοιαστεί», είπε ο Μοχάμεντ αλ-Μουκντάντ, 58 ετών, σε μια διαδήλωση σε κεντρικό διασταύρωση σε προάστιο της Βηρυτού.

«Θέλω οποιοσδήποτε αξιωματούχος – ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου – να προσπαθήσει να ζήσει μια μέρα με τον μισθό ενός φτωχού εργάτη. Ας δούμε πώς θα το κάνουν», είπε καθώς δεκάδες φορτηγά έκλειναν την κυκλοφορία. Παρόμοιες ενέργειες μπλόκαραν τους δρόμους σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η λίρα Λιβάνου, η οποία ανταλλάσσονταν ελεύθερα σε καταστήματα και τράπεζες στις 1.500 το δολάριο μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης το 2019, έχει καταρρεύσει και διαπραγματευόταν στην ανεπίσημη αγορά την Πέμπτη στις 31.500 περίπου. Ένας άλλοτε άνετος μισθός της μεσαίας τάξης δεν μπορεί πλέον να θρέψει μια οικογένεια.

«Η άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας… προκάλεσε πολύ μεγάλα προβλήματα. Πείνασε τους Λιβανέζους, έκανε όλους τους πολίτες φτωχούς, οι πολίτες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το να προμηθεύονται καύσιμα. Οι άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ψωμί ή φαγητό. Πού πάμε;» είπε ο Φάντι Αμπού Τσάκρα, εκπρόσωπος της ένωσης πρατηρίων καυσίμων του Λιβάνου.

Ο Πρόεδρος Μισέλ Αούν προσπαθεί να ενθαρρύνει τις πολλαπλές σεχταριστικές φατρίες να πραγματοποιήσουν μια διάσκεψη εθνικού διαλόγου, αλλά οι συνομιλίες αυτή την εβδομάδα μέχρι στιγμής έλαβαν υποστήριξη μόνο από στενούς συμμάχους. Ορισμένοι αντίπαλοι είπαν ότι μια τέτοια διάσκεψη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Μαΐου.

ΠΗΓΗ: Reuters