Κ. Σταϊκούρα, ενημερωθήκατε για τα προβλήματα που είχε το taxisnet τις δύο τελευταίες ημέρες των δηλώσεων. Πώς αντιδράσατε σε αυτά; Όχι ως λογικός άνθρωπος, δίνοντας 10 με 15 ημέρες παράταση, όπως θα ήταν το φυσιολογικό. Αντί γι΄αυτό, το Υπουργείο σας εξέδωσε μια ανακοίνωση ότι θα δοθούν δυόμιση επιπλέον μέρες, μόνο για τα νομικά πρόσωπα.

Σας πέρασαν καθόλου από το μυαλό οι περιπτώσεις των λογιστών που εργάστηκαν ασταμάτητα για πέντε μήνες, για να βγάλουν εις πέρας όλες αυτές τις υποχρεώσεις και τις μέρες μετά την 30η Αυγούστου έχουν προγραμματίσει άλλες υποχρεώσεις, προσωπικές, υγείας ή άλλες που δεν χωρούν αναβολή; Όχι φυσικά. Αποφασίσατε να τους τιμωρήσετε για λάθη του συστήματος.

Από τη στιγμή που αναλάβατε το Υπουργείο από το 2019 και μετά, πολλά πράγματα δεν σας πέρασαν από το μυαλό. Αναφέρω ενδεικτικά:

  • Επεκτείνατε την υποχρέωση διενέργειας ηλεκτρονικών δαπανών στο 30% του εισοδήματος, πέραν από τους μισθούς, τις συντάξεις και τα ενοίκια και σε όλες τις υπόλοιπες πηγές εισοδήματος,  αδιαφορώντας για το γεγονός ότι τα υπόλοιπα εισοδήματα φορολογούνται ακόμα και αν δεν εισπράττονται. Με άλλα λόγια είστε ο Υπουργός Οικονομικών που νομοθέτησε να τιμωρούνται οι φορολογούμενοι αν δεν δαπανήσουν εισοδήματα που δεν εισέπραξαν!
  • Δεν διορθώσατε την ανοησία, να υπάρχουν καταληκτικές προθεσμίες σε υποβολές δηλώσεων διαφόρων φόρων, πριν την καταληκτική ημερομηνία ενημέρωσης των βιβλίων
  • Δεν διορθώσατε την ανοησία να επιβάλλονται πανάκριβα πρόστιμα 500, 250 ή 100 ευρώ για την καθυστέρηση μιας μόνο μέρας ακόμα και για ελάχιστο ή καθόλου φόρο.
  • Δεν αλλάξατε την θεοπάλαβη νομοθεσία του 2018, που ορίζει ότι σε περίπτωση ταχύτατης οικειοθελούς διόρθωσης μιας οποιασδήποτε παράλειψης να επιβάλλονται τα παραπάνω βαρύτατα πρόστιμα, αλλά αν η ίδια παράλειψη αποκαλυφθεί μετά από κλήση για έλεγχο, το πρόστιμο να γίνεται αναλογικό, οπότε σε πολλές περιπτώσεις πολύ φθηνότερο.
  • Με το που ξέσπασε η πανδημία, δεν την θεωρήσατε ανωτέρα βία ώστε να ανασταλούν τα πρόστιμα, όπως έγινε σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο
  • Ούτε καν την ασθένεια του λογιστή δεν θεωρείτε ανωτέρα βία, ενώ ο νόμος που φέρατε στην βουλή για την ασθένεια των λογιστών, ούτε ως κακόγουστη φάρσα δεν μπορεί να εκληφθεί.

Και δεν φτάνει που ως Υπουργός Οικονομικών κάνατε όλα τα παραπάνω. Αρνείστε πεισματικά να δώσετε επαρκή χρόνο στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων και θεωρείτε ότι αυτό σας προσδίδει κύρος και σοβαρότητα.

Αυτοθαυμάζεστε που το σύστημα δηλώσεων για το 2022 άνοιξε στις 31 Μαρτίου του 2022, αντί να ντρέπεστε που για μια ακόμα φορά το σύστημα άνοιξε αιφνιδιαστικά. Όταν το σύστημα ανοίγει αιφνιδιαστικά, οι δύο πρώτες εβδομάδες χάνονται εκ προοιμίου, καθώς ούτε τα λογισμικά συστήματα που χρησιμοποιούμε οι λογιστές είναι έτοιμα, αλλά ούτε και προγραμματισμός μπορεί να γίνει. Ούτε εσείς ο ίδιος δεν θα μπορούσατε π.χ. να κλείσετε ραντεβού με τον λογιστή σας στις 27 Μαρτίου, για να κάνετε την δήλωση στις 3 Απριλίου, γιατί ούτε εσείς ως Υπουργός δεν ξέρατε τότε αν θα υπήρχε σύστημα ανοικτό.

Αγνοείτε όμως κάτι άλλο πιο σημαντικό. Όταν ψηφίστηκε ο Ν. 4174 του 2013 για τις φορολογικές διαδικασίες, ο νόμος αυτός που εισήγαγε τα πανάκριβα οριζόντια πρόστιμα από το πρώτο λεπτό καθυστέρησης, προέβλεπε ταυτόχρονα και πεντάμηνη περίοδο υποβολής δηλώσεων, αρχής γενομένης από την 1η Φεβρουαρίου. Βλέποντας το κράτος ότι αδυνατεί να έχει έτοιμες τις δηλώσεις από την 1η Φεβρουαρίου (πράγμα εντελώς ακατανόητο, αν δεν προλάβαινε τις αλλαγές στα έντυπα, ας τις εφάρμοζε τον επόμενο χρόνο) αποφάσισε να καταργήσει από το νόμο την ημερομηνία έναρξης και να κρατήσει μόνο την ημερομηνία λήξης, αυτήν της 30ης Ιουνίου!

Σκεφτείτε επίσης, ότι όταν ο νόμος προέβλεπε 5 μήνες, ήταν χωρίς πανδημία, χωρίς πλατφόρμες να ξεπηδούν η μία μετά την άλλη και χωρίς την πρώτη εφαρμογή των My Data.

Το πρόβλημα κ. Σταϊκούρα είναι μεγάλο. Εσείς το μόνο που κάνετε είναι να το αρνείστε. Με το να μην δίνετε τις αναγκαίες παρατάσεις, το μόνο που κάνετε είναι να περιβάλλετε με μια ψευδαίσθηση σοβαρότητας, τα τραγικά λάθη στις φορολογικές διαδικασίες. Λάθη που παραλάβατε μεν, αλλά όχι μόνο δεν κάνετε τίποτα για να διορθώσετε, αλλά τα εφαρμόζετε και σε εποχή πανδημίας.

Τόσον καιρό οι λογιστές αναδεικνύαμε αυτά τα λάθη και ήμασταν σίγουροι ότι θα επικρατήσει η λογική και θα διορθωθούν. Αρχικά τα αποδώσαμε στην βιασύνη να ικανοποιηθούν απαιτήσεις των δανειστών και ότι δεν διαπιστώθηκαν, γιατί είχαμε άλλα πιο επείγοντα να λύσουμε, όπως την παραμονή maw στο ευρώ. Μετά τα αποδώσαμε στην επιπολαιότητα μιας αριστερής κυβέρνησης χωρίς πείρα, της οποίας η στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα, ουδέποτε προβαλλόταν ως το δυνατό της σημείο.

Είχαμε την ελπίδα ότι όταν ερχόταν ένας πολύπειρος Υπουργός που θεωρείται φιλικός στην επιχειρηματική δραστηριότητα, τα ανόητα αυτά λάθη θα διορθωνόντουσαν άμεσα. Δυστυχώς κ. Σταϊκούρα μας έχετε απογοητεύσει οικτρά. Όχι μόνο γίνατε ο πιο ένθερμος υποστηρικτής αυτών των λαθών, φέρεστε και με σκαιότατο τρόπο σε όλους εμάς που τα επισημαίνουμε.

Αναγκαία συνθήκη για να λυθεί ένα πρόβλημα, είναι να διαπιστωθεί η ύπαρξή του. Το πρόβλημα κ. Σταϊκούρα δεν είναι τόσο οι προθεσμίες. Οι προθεσμίες πρέπει να υπάρχουν. Το πρόβλημα είναι τα πανάκριβα πρόστιμα και λοιπές κυρώσεις (π.χ. δυνητικός αποκλεισμός από χρηματοδοτικά προγράμματα) αν υπάρξει έστω και απειροελάχιστη υπέρβαση της προθεσμίας.

Οι φορολογούμενοι, οι επιχειρήσεις και οι λογιστές όμως κ. Σταικούρα, δεν είμαστε ρομπότ. Είμαστε άνθρωποι. Και μπορεί ανά πάσα στιγμή να μας συμβεί το οτιδήποτε απρόοπτο. Δεν είναι δυνατόν να ανησυχούμε συνεχώς ότι αυτό το απρόοπτο μπορεί να μας καταστρέψει επαγγελματικά.

Το μόνο που ζητάμε είναι ένα δίκτυ προστασίας από  απροόπτες και έκτακτες καταστάσεις. Κάθε φορά που το ζητάμε αυτό, μας συμπεριφέρεστε λες και ζητάμε τάχα το δικαίωμα να μην ισορροπούμε στο τεντωμένο σχοινί των επαγγελματικών μας υποχρεώσεων.

Λύσεις μπορούμε να σκεφτούμε πολλές. Προσωπικά προκρίνω την ακόλουθη.

Την ύπαρξη μιας μόνιμης ταυτότητας οφειλής για κάθε ΑΦΜ, ώστε αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να υποβληθεί μια δήλωση εμπρόθεσμα, να υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθεί εμπρόθεσμα ο φόρος χωρίς την υποβολή της δήλωσης. Όταν η δήλωση υποβάλλεται εκπρόθεσμα, για περίοδο τεσσάρων μηνών να τεκμαίρεται ανωτέρα βία, χωρίς ερωτήσεις και εξηγήσεις, οπότε τα πρόστιμα να ενεργοποιούνται μόνο αν η υποβολή γίνεται μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την προθεσμία. Αν όμως η πληρωμή του φόρου δεν έχει γίνει έγκαιρα, μέσω της μόνιμης ταυτότητας πληρωμής, να επιβάλλεται η νόμιμη προσαύξηση του 0,73% το μήνα από την πρώτη μέρα καθυστέρησης. Η μόνιμη ταυτότητα πληρωμής, θα διευκολύνει γενικότερα την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων.

Κ. Υπουργέ, προσγειωθείτε στην πραγματικότητα. Αναγνωρίστε το πρόβλημα και δώστε λύσεις. Είναι υποχρέωσή σας.