«Αφού η Ρωσία δεν κινδυνεύει από κανέναν, τι δουλειά έχει το ΝΑΤΟ στα σύνορά της;» είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Βελόπουλος, που χαρακτήρισε όψιμο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους ομογενείς που βρίσκονται στη Μαριούπολη.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο διαφυγής των Ελλήνων. «Μιλήσατε για αλληλεγγύη των δυτικών. Πού ήταν η αλληλεγγύη τους όταν έπλεε το Ορούτς Ρέις;» είπε. Μάλιστα, σημείωσε ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί η Ουκρανία βρίσκεται στην Ευρώπη.

Ο κ. Βελόπουλος ανέφερε ότι «αφού είναι αναθεωρητική η Τουρκία, να μπουν κυρώσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Βελόπουλο, η έλευση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη έγινε για να χτυπηθεί η Ρωσία. «Δεν μπορείς να ποντάρεις μόνο στις ΗΠΑ», ανέφερε.

«Στον πόλεμο είσαι με τον αμυνόμενο, με αυτόν που σφάζεται. Είσαι με το θύμα, με τα παιδιά που κλαίνε», ζητώντας καταδίκη του εισβολέα. «Είναι ντροπή να μην καταδικάζουμε τη φίμωση», είπε, υποστηρίζοντας ότι η υπουργός Πολιτισμού απαγορεύει τον Τσαϊκόφσκι.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ζήτησε να ακολουθήσουμε το χρήμα. «Οι Αμερικανοί θέλουν να πνίξουν τη  Ρωσία» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να μετέχει στον πόλεμο των Αμερικανών που μαζί με τους Ρώσους θέλουν να ληστέψουν πλουτοπαραγωγικές πηγές μίας χώρας.

«Το συμφέρον των Αμερικανών είναι να ρημάξει την Ευρώπη και τη Ρωσία» είπε. «Οι φίλοι σας οι Αμερικανοί δεν έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους» ανέφερε.

Ο κ. Βελόπουλος σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν είναι φιλική χώρα. Η ουκρανική πρεσβεία, είπε, έκανε έξι τουίτ, υπέρ των τουρκικών drones και της τουρκικής φιλίας, ανέφερε.

«Θέλετε να κάνετε τη χώρα μας αδύναμη; Και να προστρέξουμε σε ποιους και γιατί; Τι κερδίζει η χώρα μας; Στην Ουκρανία επέστρεψε η βαρβαρότητα, η οποία έχει να κάνει με δεκαετίες συγκρούσεων. Να δούμε όλη την εικόνα του αυταρχικού Πούτιν να κάνει την εισβολή. Άλλο να καταδικάζω κι άλλο να συνταυτίζομαι με αυτούς που επιχείρησαν τη δική τους εισβολή», είπε.

«Ο Πούτιν είναι ηγέτης. Δεν μπορείς να του το στερήσεις» είπε για τον Ρώσο πρόεδρο, λέγοντας ότι το κατάφερε παρά την ακρότητά του. «Θαυμάσαμε αυτό που έκανε. Δεν θαυμάζουμε και καταδικάζουμε αυτό που κάνει».

Σύμφωνα με όσα είπε, φάνηκε η αδυναμία της Ευρώπης που άφησε την Ουκρανία πραγματικά μόνη της, ενώ και οι ΗΠΑ παράτησαν τη χώρα μόνη της. «Μόνοι είμαστε, μόνοι ήμασταν και μόνοι θα είμαστε όταν θα έρθει η ώρα της μάχης».

Επίσης, επέκρινε την κυβέρνηση για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν μόνος του αποφάσισε να στείλει όπλα. «Και γιατί δεν έστειλε στην Αρμενία;», ρώτησε και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν στείλει αεροπλάνα.

«Η Ελλάδα χρειάζεται και την τελευταία σφαίρα της», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να στείλουμε όπλα και στρατιώτες. Παράλληλα, είπε ότι και η Ρωσία και η Ουκρανία είναι τουρκόφιλες και ως εκ τούτου, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να πάρει θέση.  «Να είστε ουδέτεροι, να είστε χρήσιμοι», είπε στην κυβέρνηση.

«Γιατί δεν στείλαμε στρατιωτικό υλικό στην Κύπρο, στον Χαφτάρ στην Λιβύη;» ρώτησε τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών αν είναι βέβαιος ότι την περιοχή την βομβάρδισαν οι Ρώσοι. «Οι Ρώσοι το διαψεύδουν. Δεν πιστεύω κανέναν. Αλλά βασίζεστε συνεχώς στα λόγια των ΗΠΑ», είπε, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης της Μαριούπολης και σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος για πογκρόμ εις βάρος των Ελλήνων που βρίσκονται εκεί.

«Επιτέλους εμείς οι Έλληνες πρέπει να κρίνουμε τα γεγονότα με δύο κριτήρια, τον ανθρωπισμό και το εθνικό μας συμφέρον. και τα δύο υποδεικνύουν την αντίθεσή μας με αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο», είπε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να επιλέξει «το λογικό κι όχι το λάθος». «Πρώτα η Ελλάδα, πρώτα οι Έλληνες και μετά όλα τα άλλα», κατέληξε.