Εννέα νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός από το δυστύχημα που συγκλόνισε τον πλανήτη εχθές το βράδυ, όταν έγινε γνωστό, ότι το ελικόπτερο συνετρίβη στην περιοχή Καλαμπάσας, στην Νότια Καλιφόρνια.

«Δεν υπάρχει επιζών. Υπάρχουν εννέα νεκροί, ο πιλότος και ακόμη οκτώ άτομα», δήλωσε συντετριμμένος ο σερίφης της περιοχής, Αλεξ Βιλανουέβα.

Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, το δυστύχημα οφείλεται στην έντονη ομίχλη που επικρατούσε στην περιοχή, ενώ τοπικοί αξιωματούχοι, δήλωσαν ότι οι πυροσβέστες έλαβαν κλήση λίγο πριν τις 21:37 (ώρα Ελλάδας) για το δυστύχημα, που προκάλεσε πυρκαγιά σε ένα λόφο.

#MambaOut: Το παγκόσμιο μπάσκετ σπαράζει για τον άδικο χαμό του Κόμπι Μπάιαντ

Σύμφωνα με τους «Los Angeles Times», που επικαλούνται αστυνομική πηγή, η έλλειψη ορατότητας ήταν τέτοια, που η αστυνομία του Λος Άντζελες είχε αφήσει τα δικά της ελικόπτερα στο έδαφος μέχρι το απόγευμα, οπότε και καθάρισε ο ουρανός.

Από το Orange Coast College, ένα Πανεπιστήμιο στην Orange County, δήλωσε ότι ο 56χρονος προπονητής του μπέιζμπολ, Τζον Αλτομπέλι ήταν στο ελικόπτερο. Το CNN ανέφερε ότι η γυναίκα του, Κέρι και μία από τις δύο κόρες τους, η Αλίσα, επέβαιναν επίσης στο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, τα άλλα θύματα είναι μία έφηβη και ένας συγγενής της. Φημολογείται πως πρόκειται για την προπονήτρια μπάσκετ και συνεργάτη του Κριστίνα Μάουζερ.

Τα ονόματα των θυμάτων δεν θα αποκαλυφθούν από τις Αρχές έως ότου αναγνωρισθούν επισήμως, όπως δήλωσε ο Βιλανουέβα.

Η NTSB, αμερικανική υπηρεσία υπεύθυνη για την ασφάλεια των μεταφορών, ανακοίνωσε ότι έχει αποστείλει ομάδα 18 ατόμων στην Καλιφόρνια για να συμμετάσχει στη διερεύνηση του ατυχήματος.

«Θα εξετάσουμε τα αρχεία συντήρησης για το ελικόπτερο και θα εξετάσουμε τα αρχεία του ιδιοκτήτη και του χειριστή του ελικοπτέρου, όπως και πολλά άλλα πράγματα», είπε η υπεύθυνη της εταιρείας, Τζένιφερ Χόμεντι. Σύμφωνα με την οποία, το αεροσκάφος ήταν ένα Sikorsky S-76B του οποίου το μαύρο κουτί θα πρέπει να εξετασθεί από τους ερευνητές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το flightradar24.com, μία ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων, το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο John Wayne στη Santa Ana στις 21:06 ώρα Ελλάδας. Είχε βορειοδυτική πορεία, προφανώς προς την Αθλητική Ακαδημία Mamba στο Newbury Park -περίπου 137 χιλιόμετρα μακριά- όπου 13χρονη νεκρή κόρη του Κόμπι, Τζιάνα, θα συμμετείχε σε έναν αγώνα μπάσκετ.

Υπό το σοκ της απώλειας του Μπράιαντ τα ματς του ΝΒΑ

Υπό το σοκ της απώλειας  οι αγώνες του ΝΒΑ τα ξημερώματα. Αρκετοί ήταν οι αθλητές που δυσανασχέτησαν με την απόφαση της λίγκας να διεξαχθεί κανονικά το πρόγραμμα ενώ ο προπονητής του Φοίνιξ, Μόντι Ουίλιαμς υποστήριξε πως το ΝΒΑ έπρεπε να κατεβάσει ρολλά στη μνήμη του «Black Mamba».

4.846 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Ακούγεται πάντως πως ο Κομισάριος της λίγκας, Ανταμ Σίλβερ μίλησε με ανθρώπους κοντά οι οποίοι θεώρησαν πως ο ίδιος ο Κόμπι θα ήθελε να συνεχιστεί κανονικά το πρόγραμμα και να μην υπάρξει διακοπή.

Από εκεί και πέρα σε όλα τα γήπεδα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ενώ οι ομάδες έκαναν εναλλάξ παραβάσεις 24 δευτερολέπτων στην αρχή του αγώνα τιμώντας έτσι τον αριθμό 24, που φορούσε στη φανέλα του ο Κόμπι.

Στην Ατλάντα ο Τρέι Γιανγκ των Χοκς φόρεσε το νούμερο 8 (που ήταν το νούμερο του Μπράιαντ στα πρώτα χρόνια της καριέρας του) ενώ έκανε παράβαση 8 δευτερολέπτων για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Στο Ορλάντο ο προπονητής των Κλίπερς, Ντοκ Ρίβερς ξέσπασε σε λυγμούς μπροστά στην κάμερα στο άκουσμα της είδησης ενώ στη Νέα Υόρκη ο Καϊρί Ιρβινγκ δεν ήταν σε ψυχολογική κατάσταση να αγωνιστεί στην αναμέτρηση των Νικς με τους Νετς.

 Το Ντάλας αποσύρει την φανέλα με το 24 προς τιμήν του Κόμπι Μπράιαντ

Ο θάνατος του συγκλονίζει τον παγκόσμιο αθλητισμό, με τη «μεγαλειότητα» του να ξεπερνά τα όρια του μπάσκετ και να αποτελεί πρότυπο αθλητή παγκοσμίως.

Ο ιδιοκτήτης των Ντάλας Μάβερικς, Μαρκ Κιούμπαν, αποφάσισε να αποσύρει η ομάδα του την φανέλα με τον αριθμό 24 προς τιμήν του Κόμπι Μπράιαντ:

«Είμαστε σοκαρισμένοι και θλιμμένοι από την είδηση του θανάτου του Κόμπι και της κόρης του, Τζιάνα. Ήταν ένας πρεσβευτής του αθλήματος, ένας θρύλος, ένα παγκόσμιο ίνδαλμα. Πάνω απ’ όλα, ήταν ένας αφοσιωμένος πατέρας. Ο οργανισμός μας αποφάσισε πως η φανέλα με τον αριθμό 24 δεν θα φορεθεί ποτέ ξανά από παίκτη των Ντάλας Μάβερικς».

Μέσι, Ρονάλντο, Τζόκοβιτς, Ναδάλ και Σαράποβα για τον θάνατο του Ο Αργεντίνος σούπερ σταρ είχε γνωρίσει από κοντά τον Μπράιαντ και μάλιστα είχαν συμπρωταγωνιστήσει και σε διαφημιστικές εκστρατείες. Ο Μέσι σε ανάρτησή του στο instagram έγραψε:

«Δεν έχω λόγια. Όλη την αγάπη μου στην οικογένεια και στους φίλους του Κόμπι. Ήταν χαρά μου να σε γνωρίσω και να περάσουμε καλές στιγμές μαζί. Ήσουν μια ιδιοφυΐα από τις λίγες».

Συντετριμμένος και ο Κριστιάνο Ρονάλντο:

«Είμαι τόσο θλιμμένος στο άκουσμα των νέων του θανάτου του Κόμπι και της κόρης του, Τζιάνα. Ο Κόμπι ήταν ένας πραγματικός θρύλος και έμπνευση για τόσο πολύ κόσμο. Στέλνω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια, τους φίλους και τις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα. RIP θρύλε», έγραψε στο Instagram ο Πορτογάλος φορ της Γιουβέντους.

Συγκλονισμένη είναι και η κοινότητα του παγκόσμιου τένις, που αυτές τις ημέρες είναι επικεντρωμένη στο Australian Open της Μελβούρνης. Ο θρύλος της ρακέτας, είχε μιλήσει πρόσφατα με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την σχέση του με τον Κόμπι, ενώ στην ανάρτηση του στο Twitter ανέφερε: «Αναπαύσου εν ειρήνη φίλε μου»…

«Η καρδιά μου, πραγματικά, θρηνεί με την σημερινή είδηση. Ο Κόμπι ήταν ένας σπουδαίος μέντορας και φίλος για εμένα”, πρόσθεσε ο Σέρβο τενίστας και συνέχισε: «Εσύ και η κόρη σου θα ζήσετε για πάντα στις καρδιές μας. Δεν υπάρχουν αρκετά λόγια για να εκφράσω την βαθύτατη συμπάθεια μου στην οικογένεια του Μπράϊαντ και σε κάθε οικογένεια που υποφέρει από αυτήν την τραγωδία».

«Ξύπνησα σήμερα το πρωί με τα τρομερά νέα για τον τραγικό θάνατο ενός από τους μεγαλύτερους αθλητές στον κόσμο», ανέφερε με την σειρά του  ενώ η Μαρία Σαράποβα δήλωσε πως δυσκολεύεται να διαχειρισθεί την τραγική είδηση.