Με πολύ προσεκτικά βήματα όσον αφορά τις αναπροσαρμογές στα περιοριστικά μέτρα, αλλά και με διαρκή μέριμνα για στήριξη της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, θα συνεχίσει να κινείται η κυβέρνηση κατά το προσεχές διάστημα, με την προσδοκία ότι θα καταφέρει η χώρα στο επόμενο κρίσιμο δίμηνο να επιστρέψει σε μία κανονικότητα με βασικό «όπλο» τους επιταχυνόμενους εμβολιασμούς, αλλά και με τη συνδρομή νέων «εργαλείων» που έχει πλέον στη διάθεσή της, όπως τα self tests.

«Δίνουμε τώρα τις τελευταίες μάχες σε έναν πόλεμο που ήδη κερδήθηκε από την επιστήμη και είναι ανάγκη να κάνουμε υπομονή για να διανύσουμε τα τελευταία χιλιόμετρα του μαραθωνίου», ήταν το μήνυμα που έστειλε και χθες το Μέγαρο Μαξίμου διά της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, στον απόηχο του πρώτου βήματος αποσυμπίεσης που έγινε με την άρση απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων το Σαββατοκύριακο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για την εικόνα που επικράτησε, καθώς διαπιστώθηκε ότι «η συμμόρφωση γενικά ήταν καλή» και ότι «στην πλειονότητά τους οι πολίτες τήρησαν τα μέτρα και πήραν αυτή την ανάσα ελευθερίας, χωρίς να παραβιάσουν τα μέτρα προστασίας», ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα τώρα στο λιανεμπόριο, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε εκ νέου από χθες μέσα σε αυστηρό πλαίσιο κανόνων προστασίας.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Το δίπτυχο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων αναδεικνύεται από όλες τις τελευταίες αποφάσεις και πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου που έχουν σαν στόχο αφενός να υπάρξουν βαλβίδες αποσυμπίεσης στην κοινωνία, οι οποίες δεν θα προκαλέσουν όμως επιδημιολογική επιβάρυνση, και αφετέρου να δρομολογηθεί μία σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων, η οποία θα είναι όμως σε άμεση συνάρτηση με την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, που σε κάθε περίπτωση δεν αφήνει περιθώρια συζητήσεων για χαλάρωση.

Και η ίδια άλλωστε η κυβέρνηση απορρίπτει αυτό τον όρο, ενώ καθιστά σαφές – εξηγώντας με αυτό τον τρόπο και τις διαφοροποιήσεις στις αποφάσεις για το λιανεμπόριο- ότι πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση, με στοιχεία που διαρκώς μεταβάλλονται. Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν να γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις όπου κρίνεται ότι χρειάζεται για να προλαβαίνουμε δυσμενείς εξελίξεις.

Αυτό καταδεικνύεται και από την αποδοχή της εισήγησης των ειδικών για εβδομαδιαία αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και του σοβαρού κινδύνου τεράστιας πίεσης στα νοσοκομεία των συγκεκριμένων περιοχών.

Ηταν μία σαφής απόδειξη ότι η δημόσια υγεία παραμένει πάντοτε μείζονα προτεραιότητα σε αυτή τη διαρκή προσπάθεια αναζήτηση ισορροπίας με την οικονομία. Και το γενικότερο μήνυμα που έστειλε άλλωστε και χθες η κυβέρνηση είναι ότι «εξαρτάται από όλους εμάς, από τη στάση που θα τηρήσουμε ποια θα είναι και η εξέλιξη, ώστε να μη χρειαστεί να πάμε σε αυστηροποίηση των μέτρων».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επέδειξε αντανακλαστικά μπροστά και στις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου στις τρεις περιοχές ανακοινώνοντας άμεσα το μέτρο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές τον Απρίλιο με κρατική εντολή. Η επεξεργασία του είχε ξεκινήσει τις προηγούμενες ημέρες, αλλά ο απόηχος των αντιδράσεων που προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση σε σχέση με το λιανεμπόριο στις τρεις συγκεκριμένες περιοχές οδήγησε σε επίσπευση των ανακοινώσεων, οι οποίες αφορούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αρκετούς κλάδους πέραν του λιανεμπορίου.

Η κυβέρνηση για την εστίαση

Το μέτρο αυτό έρχεται σε συνέχεια και της ανακοίνωσης, προ ολίγων ημερών, μέτρων στήριξης ειδικά για την εστίαση με στόχο να επαναλειτουργήσει υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες μετά το Πάσχα, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει προγράμματα στήριξης και για άλλους τομείς.

Ολα αυτά αναδεικνύουν την κυβερνητική ετοιμότητα και στο πεδίο της οικονομίας όπου τα μέτρα στήριξης για το 2021 προσεγγίζουν τα 14 δισ. και η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι συνεχίζει να υλοποιεί τη δέσμευση ότι θα λαμβάνει όποια μέτρα χρειαστεί και για όσο καιρό χρειαστεί προκειμένου να στηριχθούν περαιτέρω οι επιχειρήσεις και οι κλάδοι που εξακολουθούν να υφίστανται τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την πανδημία.

Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, κάτι που έχει εξακολουθεί να ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση, η κ. Πελώνη ανέφερε ότι «στην επιτροπή γίνεται μια επιστημονική συζήτηση, όπου εκφράζονται πολλές και διαφορετικές επιστημονικές απόψεις» και πρόσθεσε ότι «η δημοσιοποίησή τους δεν θα βοηθούσε την πρόθεση των ειδικών να μιλούν ανεξάρτητα εντός της Επιτροπής χωρίς να πολιτικοποιούνται οι απόψεις τους».