Με το βλέμμα σταθερά προσανατολισμένο στο μέλλον και στις μεταρρυθμίσεις απαντά η κυβέρνηση στη μάχη οπισθοφυλακής που δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, οχυρωμένη πίσω από ισχυρισμούς περί δήθεν «αντεργατικών» διατάξεων του νομοσχεδίου για την προστασία της εργασίας, το οποίο συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια.

Την επιτάχυνση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, με το βλέμμα πλέον και στη μετά Covid εποχή, ενισχύει όμως και η προοπτική να γίνει η χώρα μας από τις πρώτες όπου θα εγκριθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που η Ελλάδα κατέθεσε δεύτερη στην Ε.Ε. και έχει αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια από σημαντικούς Ευρωπαίους αξιωματούχους.

 Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υποδεχθεί αύριο στην Αθήνα την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και αμέσως μετά τη συνάντηση που θα έχουν, την Πέμπτη το πρωί, θα είναι αμφότεροι ομιλητές σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς επ’ ευκαιρία της αξιολόγησης του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», που αποτελεί τον οδικό χάρτη 175 συγκεκριμένων έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η ψηφιακή μετάβαση, η αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας, η πράσινη οικονομία και η ανάπτυξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πρόκειται για ένα σχέδιο που ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει ως «γέφυρα που θα οδηγήσει τη χώρα μας όχι μόνο στη μετά Covid εποχή, αλλά και στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα» και το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας αυξάνοντας κατά εφτά μονάδες το εθνικό μας προϊόν εντός της επόμενης εξαετίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο και της ψήφισης, όπως αναμένεται, απόψε, του εργασιακού νομοσχεδίου, όπου κατά τη σημερινή του παρέμβαση στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξηγήσει τους λόγους που το καθιστούν μία μεγάλη μεταρρυθμιστική κίνηση και να αναδείξει και από τη δική του πλευρά τις μείζονος σημασίας ρυθμίσεις, οι οποίες αποβλέπουν, μεταξύ άλλων, και στη στήριξη της οικογένειας, την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, την ισότητα των φύλων στην εργασία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν μάλιστα ότι δεν πρόκειται για σύγκρουση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης αλλά για «σύγκρουση του χθες με το αύριο» και εκτιμούν ότι αυτό έχει διαφανεί και κατά τη μέχρι στιγμής συζήτηση στη Βουλή, όπου θεωρούν πως ο υπουργός Εργασίας, αν και προκάλεσε την αντιπολίτευση σε όλα τα επίμαχα θέματα, δεν πήρε απάντηση.

Για τις αντιδράσεις

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, υπογράμμισε χθες ότι «οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών εδράζονται σε ισχυρισμούς αβάσιμους και ψευδείς, ενώ αποσιωπούνται προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που ικανοποιούν πάγια αιτήματα και σύγχρονες ανάγκες του κόσμου της εργασίας».

Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για 20 σύγχρονα και καινοτόμα μέτρα προστασίας που αρνείται να ψηφίσει η αντιπολίτευση, μεταξύ των οποίων και η ψηφιακή κάρτα εργασίας, για έλεγχο και πάταξη της μαύρης- υποδηλωμένης εργασίας.

Ενδεικτική ήταν και η πολύ σκληρή κριτική που άσκησε χθες το πρωί η Ν.Δ. για την απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάνοντας λόγο για «συνδικαλιστικές ηγεσίες που λαμβάνουν αποφάσεις αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος, ιδιαίτερα σε βάρος των νέων παιδιών που βρίσκονται μπροστά σε ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής τους ζωής».

Το κυβερνών κόμμα προκάλεσε μάλιστα ευθέως τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ να τοποθετηθούν άμεσα «απέναντι στις απεργίες αυτές, που στρέφονται ξεκάθαρα εναντίον της κοινωνίας» ενώ το συγκεκριμένο απεργιακό σκηνικό, που τελικά διαφοροποιήθηκε μπροστά στις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, επιβεβαιώνει – σύμφωνα με τη Ν.Δ.- και «τη σημασία και αναγκαιότητα των ρυθμίσεων που εισάγονται με το εργασιακό νομοσχέδιο περί ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας κατά τις απεργίες στην κοινή ωφέλεια, όπως και απαγόρευσης επαναπροκήρυξης απεργίας που κηρύσσεται παράνομη από τα δικαστήρια».

«Το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό, εξίσου σεβαστό όμως είναι και το δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου να μην ταλαιπωρείται, πολλώ δε μάλλον των χιλιάδων μαθητών και υποψηφίων που πρέπει να προστατευτούν από οποιαδήποτε παρακώλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας», είχε δηλώσει από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος.