Με μία νέα συμφωνία εμπιστοσύνης για την πορεία προς την έξοδο της χώρας από την πανδημία συνοδεύει η κυβέρνηση τις «μικρές ανάσες ελευθερίας» για ορισμένες δραστηριότητες που ανακοινώθηκαν χθες με στόχο τη μεγαλύτερη συμμόρφωση των πολιτών στα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα.

Παρουσιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο, ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, κατέστησε σαφές ότι στόχος των συγκεκριμένων προσαρμογών είναι να λειτουργήσουν ως βαλβίδες αποσυμπίεσης που θα μας βοηθήσουν να τηρήσουμε τα μέτρα, τα οποία στοχεύουν στον περιορισμό της κινητικότητας και της μεταδοτικότητας του ιού, έστειλε όμως παράλληλα και ένα μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για τη δυνατότητα περισσότερων ανοιγμάτων από τον Απρίλιο, η οποία στηρίζεται αφενός στη συνεχή αύξηση των εμβολιασμών – οι οποίοι θα επιταχύνουν την αποκλιμάκωση των μέτρων- αφετέρου όμως και στα μαζικά, δωρεάν, άμεσα προσβάσιμα τεστ από τα φαρμακεία.

Βασικός στόχος των παρεμβάσεων

Η κυβέρνηση προχώρησε σε συνεργασία με τους ειδικούς σε στοχευμένες προσαρμογές, που είναι τελικά πιο περιορισμένες σε σχέση με εκείνες για τις οποίες γινόταν συζήτηση τις προηγούμενες ημέρες, καθώς δεν υιοθετήθηκε σε αυτήν τη φάση η επαναφορά της δυνατότητας χρήσης του κωδικού 6 και με όχημα.

Βασικός στόχος των παρεμβάσεων είναι όχι μόνο να μην αφεθεί κανένα περιθώριο να εκληφθούν ως μήνυμα χαλάρωσης -καθώς ουδείς εφησυχασμός μπορεί να υπάρξει σε συνθήκες τόσο υψηλής επιδημιολογικής επιβάρυνσης- αλλά, αντίθετα, τα συγκεκριμένα βήματα αποσυμπίεσης να λειτουργήσουν ως κίνητρο για περισσότερη εφαρμογή των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων για όσο χρόνο χρειαστεί ακόμα, στην ουσία δηλαδή μέχρι να χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας, μέσω της αναμενόμενης από τον Απρίλιο επιτάχυνσης των εμβολιασμών.

«Είναι αυτονόητο ότι με την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε για άνοιγμα», δήλωσε χθες το πρωί και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου εξηγούν ότι οι παρεμβάσεις που κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν στην κατεύθυνση της αποσυμπίεσης βρίσκονται σε συνάρτηση με το γεγονός ότι ο καιρός βελτιώνεται και η διάρκεια της ημέρας μεγαλώνει, καθιστώντας εφικτή την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους για περισσότερο χρόνο.

Με αυτά τα δεδομένα θεωρούν ότι ευθυγραμμίζονται και με την ανάγκη αποφυγής συναθροίσεων σε σπίτια και άλλους εσωτερικούς χώρους και ευελπιστούν ότι θα συμβάλουν τελικά ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν και σε αυτή την τελευταία, πολύ δύσκολη περίοδο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει ως «τελευταίο μίλι» προς την ελευθερία από την πανδημία.

Συνεργασία

Πολύ σημαντική θεωρείται σε κάθε περίπτωση η συνέχιση της συνεργασίας Πολιτείας και κοινωνίας, με τον κ. Σκέρτσο να συνιστά υπομονή και να επιμένει ιδιαίτερα στη συνέχιση της τήρησης από όλους του τρίπτυχου των ατομικών μέτρων που αφορούν στο πλύσιμο χεριών, τις αποστάσεις και τη μάσκα.

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται την πρωτοβουλία της να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την ανάγκη να δοθούν «ανάσες» στους «πολίτες» αποδομώντας ταυτόχρονα και την κριτική της αντιπολίτευσης περί αναποτελεσματικότητας των υφιστάμενων μέτρων.

Ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι η αναγκαία ευελιξία για την αντιμετώπιση μίας πρωτόγνωρης κατάστασης δεν συνιστά «μπρος πίσω», ούτε «παλινωδίες» και εξήγησε με στοιχεία ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα για την αναχαίτιση της δυναμικής του τρίτου κύματος δουλεύουν, αλλά υπάρχουν νέες μεταλλάξεις του ιού, η δικαιολογημένη κόπωση, αυξημένη κινητικότητα σε σχέση με το πρώτο lockdown, επισκέψεις σε σπίτια και δυστυχώς πορείες διαμαρτυρίας. Η αύξηση των συναθροίσεων, οι μεταλλάξεις και η κόπωση του κοινωνικού συνόλου αποτελούν άλλωστε και τα δεδομένα που κρίθηκε ότι επιβάλλουν ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας.

Υπό αίρεση

Το Μέγαρο Μαξίμου θα συνεχίσει σε κάθε περίπτωση να εκπέμπει το μήνυμα ότι και οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων και να καθιστά σαφές ότι εκείνο που προέχει και το επόμενο διάστημα είναι η εφαρμογή των μέτρων ως αναγκαία προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση του επιδημιολογικού φορτίου, που θα επιτρέψει να ανοίξει η συζήτηση και για άνοιγμα, με ασφάλεια, οικονομικών δραστηριοτήτων όπως το λιανεμπόριο, που εξακολουθεί να συνιστά προτεραιότητα, και σε επόμενο στάδιο η εστίαση.

Την ώρα που η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει βεβαρημένη, η αποκάλυψη ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου έγιναν 632 πορείες σε ολόκληρη τη χώρα προκάλεσε αιχμηρά σχόλια εκ μέρους της Ν.Δ., η οποία έστρεψε τα πυρά της στην τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στις κινητοποιήσεις.

«Εν μέσω της κορύφωσης της πανδημίας και με την πίεση στο Σύστημα Υγείας να αυξάνεται, είχαμε 14 πορείες την ημέρα στην επικράτεια και 4 πορείες την ημέρα στην Αθήνα.

Τις μέρες που οι πολίτες έδιναν σκληρή μάχη κατά της πανδημίας ο κ. Τσίπρας αναλάμβανε το ρίσκο για την εξάπλωσή της», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα και καταλόγισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «δυστυχώς συνεχίζει σε αυτό το δρόμο αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να καλεί σε διαδηλώσεις».