H Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα 905 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, με τις περιφέρειες της Καταλονίας, της Αραγονίας και της Μαδρίτης να έχουν τα περισσότερα από αυτά.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 280.610, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.828 από χθες και σε αυτόν περιλαμβάνονται επίσης τα αποτελέσματα από τεστ αντισωμάτων σε ανθρώπους που μπορεί να έχουν ήδη αποθεραπευτεί.

Παγκόσμιος συναγερμός

Στον ρυθμό του κορωνοϊού εξακολουθεί να κινείται με αμείωτο ρυθμό ο πλανήτης με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται πλέον στη νότια Αμερική αλλά και με ανησυχητικά αύξηση μολύνσεων σε Ευρώπη, Ινδία και Αυστραλία.

Τρόμος στα Βαλκάνια

Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Αλβανία, η οποία ανακοίνωσε 126 νέα περιστατικά Covid-19 και τέσσερις θανάτους, ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, τον Μάρτιο. Το υπουργείο Υγείας της γειτονικής χώρας, που έχει καταγράψει 4.743 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 138 θανάτους, μετά και τα τελευταία στοιχεία εξέπεμψε σήμα συναγερμού, καλώντας τους πολίτες να σεβαστούν τα μέτρα προστασίας.

Στη Σερβία, τις τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των νέων ασθενών αυξάνεται σταθερά, καταγράφοντας την Κυριακή τον υψηλότερο αριθμό από την έναρξη της κρίσης. Συνολικά, επιβεβαιώθηκαν 467 νέα κρούσματα και οκτώ θάνατοι (23.370 περιστατικά και 534 θύματα συνολικά).

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η μη τήρηση των μέτρων προστασίας από τους πολίτες, η διεξαγωγή εκλογών και ο συνωστισμός σε διαδηλώσεις που οργανώθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες σε χώρες των Βαλκανίων ευθύνονται για την επιδεινούμενη επιδημιολογική εικόνα. Τις τελευταίες ημέρες, αυξητική τάση στην καμπύλη εξάπλωσης του ιού καταγράφουν Ρουμανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία και Κροατία, οδηγώντας κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Καραντίνα

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι θα τίθενται σε καραντίνα όσοι ήταν στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ένα μέτρο που έχει στόχο να αποτρέψει την εισαγωγή κρουσμάτων της Covid-19 από το εξωτερικό.

Παράλληλα, η Ε.Ε. αποφάσισε, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του κορωνοϊού, να αφαιρέσει τη Σερβία και το Μαυροβούνιο από τον κατάλογο των ασφαλών χωρών. Η χώρα μας έχει λάβει ειδικά μέτρα για τους επισκέπτες από χώρες των Βαλκανίων, αυστηροποιώντας τις προϋποθέσεις εισόδου τους στην Ελλάδα.

Συναγερμός στη Γερμανία

Το γερμανικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας Robert-Koch (RKI) σήμανε συναγερμό για την αύξηση των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στην Γερμανία εδώ και πολλές ημέρες, γεγονός που χαρακτηρίζει πηγή «μεγάλων ανησυχιών».

«Η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 αποτελεί πηγή μεγάλη ανησυχίας για μένα και για όλους μας στο RKI», δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ταυτόχρονα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους πολίτες να μην κάνουν μη αναγκαία ταξίδια στις ισπανικές περιοχές της Αραγονίας, της Καταλονίας και της Ναβάρας, λόγω των υψηλού αριθμού κρουσμάτων και της επιβολής lockdown στις περιοχές αυτές.