Τείχος κατά της Covid-19 που ήδη κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα μέσα στην ελληνική κοινότητα «υψώνει» η κυβέρνηση με επιπλέον περιορισμούς, εκτός από όσους ισχύουν ήδη για τις τέσσερις ζώνες επιδημιολογικού κινδύνου, που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από τον πρωθυπουργό.

Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας από όλους και παντού, και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτιμάται ότι θα προστατεύσει περιοχές «πράσινες» και «κίτρινες» προκειμένου να μην… κυλήσουν στο πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα του Υγειονομικού Χάρτη. Η αρχική συζήτηση των επιστημόνων της αρμόδιας Επιτροπής για τον κορονοϊό αφορούσε στην καθολική χρήση της μάσκας και στις «κίτρινες» περιοχές. Αυτό άλλωστε είχε προαναγγείλει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση της περασμένης Τρίτης. Κατά τις συνεχείς συσκέψεις, όμως, που είχαν οι ειδικοί την Τετάρτη και χθες αποφάσισαν να εισηγηθούν την καθολική χρήση της μάσκας και στην «πράσινη» ζώνη του επιδημιολογικού κινδύνου. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό υιοθετείται ήδη σε όσες περιοχές είναι «πορτοκαλί» και «κόκκινες», ενώ για τα δύο χαμηλότερα επίπεδα, το «πράσινο» και το «κίτρινο», ισχύει υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και όσον αφορά στους εξωτερικούς, είναι υποχρεωτική εκεί όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Η αναστολή των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα – εξαιρείται ο επαγγελματικός αθλητισμός- είναι ακόμη ένα μέτρο στο οποίο συμφωνούν οι λοιμωξιολόγοι και οι επιδημιολόγοι. Μένει να φανεί εάν θα το υιοθετήσει η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πάντως, έχει γνωστοποιήσει ότι πολλαπλές εστίες του ιού «γεννιούνται» σε αθλητικές εκδηλώσεις, κάτι που αποτελεί σημείο έντονου προβληματισμού.

Η σύνδεση της διασκέδασης, σε όποιο χώρο και εάν γίνεται, με τη διασπορά της Covid-19 είναι αυτή που καθοδήγησε τις προτάσεις των επιστημόνων προς την κυβέρνηση αναφορικά με τις «πορτοκαλί» περιοχές. Η απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας για την «πορτοκαλί» ζώνη αναμένεται να έρθει νωρίτερα σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα (00.30-05.00). Οι πληροφορίες κάνουν λόγο να ξεκινά από τις 10 το βράδυ. Η ίδια απαγόρευση ισχύει σήμερα και για τις «κόκκινες» περιφερειακές ενότητες. Μένει να αποσαφηνιστεί εάν στις «κόκκινες», επίσης, θα «τραβηχτεί» νωρίτερα το νυχτερινό lockdown ή δεδομένου ότι στις «κόκκινες» η εστίαση παραμένει κλειστή, διατηρηθεί το μέτρο ως έχει.

Η εστίαση στις «πορτοκαλί» περιοχές βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των νέων μέτρων. Οι εισηγήσεις των ειδικών αφορούν σε περαιτέρω περιορισμό του ωραρίου. Ειδικότερα, η πρόταση είναι να κλείνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μισή ώρα νωρίτερα από την ισχύ της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Δεν αποκλείεται δηλαδή το ωράριο λειτουργίας τους να τελειώνει στις 9 ή 9.30 το βράδυ. Εως σήμερα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μένουν ανοιχτά για τις «πορτοκαλί» περιοχές έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προωθείται η χρήση της μάσκας και εντός των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η μάσκα θα αφαιρείται μόνο ενώ κάποιος τρώει ή πίνει και θα εφαρμόζεται ξανά με το τέλος του φαγητού. Το μέτρο αυτό δεν είναι γνωστό εάν θα αφορά στις «πορτοκαλί» περιοχές ή θα είναι οριζόντιο για όλη τη χώρα.

Ενα ακόμη μέτρο που συζητήθηκε εκτενώς, αλλά φαίνεται πως απομακρύνεται από τη νέα λίστα των μέτρων, είναι η απαγόρευση της μετακίνησης από τις «πορτοκαλί» Περιφερειακές Ενότητες προς όμορους νομούς, με σκοπό τον περιορισμό της μετάδοσης. Το μέτρο αυτό, παρότι το υποστήριζαν οι ειδικοί, μοιάζει δύσκολο να εφαρμοστεί, καθώς… κολλά σε τεχνικές λεπτομέρειες.

Τέλος, οι ειδικοί προτείνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επέκταση της τηλεργασίας καθώς και της τηλεκπαίδευσης για τα πανεπιστήμια.

Σε Αττική, Θεσσαλονίκη τα μισά νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.211 νέα κρούσματα, αριθμός χαμηλότερος σε σχέση με τις δύο προηγούμενες ημέρες. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η Τετάρτη ήταν αργία, λόγω της εθνικής αργίας της 28ης Οκτωβρίου, συνεπώς τα εργαστήρια ήταν κλειστά.

Αττική και Θεσσαλονίκη συγκέντρωσαν τις μισές μολύνσεις του συνόλου της επικράτειας και κατέγραψαν 335 και 275 κρούσματα αντίστοιχα. Από 51 κρούσματα δήλωσαν Λάρισα και Σέρρες και η Ροδόπη κατέγραψε επιπλέον 41 μολύνσεις. Λάρισα και Ροδόπη μετά την έκρηξη κρουσμάτων των τελευταίων ημερών δεν γλίτωσαν το τοπικό lockdown, στο οποίο βρίσκονται ήδη οι Σέρρες. Και άλλες, όμως, περιοχές, για τις οποίες ανακοίνωσε αναβάθμιση του επιδημιολογικού κινδύνου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, συμμετείχαν χθες «ενεργά» στον μολυσματικό «χάρτη». Από 30 κρούσματα δηλώθηκαν σε Μεσσηνία και Ξάνθη, 24 περιστατικά κατέγραψε η Δράμα, 23 ο Εβρος, 19 η Καβάλα.