Κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι χρήστες ναρκωτικών στράφηκαν στο αλκοόλ ή σε άλλες, πιο επικίνδυνες ουσίες.

Ωστόσο, η παραγωγή ναρκωτικών παρέμεινε περίπου στα ίδια υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι μεσάζοντες να έχουν μεγάλα αποθέματα, όπως ανακοίνωσε το  Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), με έδρα τη Λισαβόνα.

Το εμπόριο έχει, επίσης, μετατοπιστεί περισσότερο στο διαδίκτυο και οι έμποροι ναρκωτικών ουσιών τα παρέδιδαν στο σπίτι. Τη μεγαλύτερη μείωση κατανάλωσης είχαν η κοκαΐνη και τα συνθετικά ναρκωτικά, όπως η έκσταση, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης των 24 σελίδων.

Λόγω των περιορισμών εξόδου δεν υπήρχε πλέον νυκτερινή ζωή, κατά την οποία καταναλώνονται συνηθέστερα τέτοια διεγερτικά. Επίσης, οι πωλήσεις στον δρόμο ήταν σχεδόν αδύνατες.

Η εικόνα είναι διαφορετική με την κάνναβη: οι περιστασιακοί χρήστες περιόρισαν την κατανάλωση, αλλά αυξήθηκαν οι περισσότεροι εθισμένοι. Και κυρίως ήταν οι χρήστες κάνναβης που στράφηκαν στο αλκοόλ.

Παρατηρήθηκε όμως επίσης αύξηση πιο επικίνδυνων ναρκωτικών, όπως το GHB, το οποίο παράγεται  από έναν διαλύτη. Η πλήξη του lockdown και καταστάσεις  άγχους αναφέρονται ως αιτίες γι αυτό. Υπάρχει, επίσης, αύξηση της ιδιωτικής καλλιέργειας κάνναβης. Σε πολλές χώρες καταγράφηκε αύξηση των ιδιωτικών φυτωρίων στο μπαλκόνι του σπιτιού των χρηστών.

Δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν οι αλλαγές θα είναι μόνιμες. Ωστόσο, απαιτείται επειγόντως η παρακολούθηση της εξέλιξης. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας παρέχει μόνο δεδομένα και στατιστικά στοιχεία – η πρόληψη και ο έλεγχος βρίσκονται στο αρμοδιότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,τονίζει στην έκθεσή του το ΕΚΠΝΤ.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ