Υποχρεωτική από σήμερα, Σάββατο, η μάσκα στα σούπερ μάρκετ και για εργαζόμενους και για καταναλωτές.

Τη σημασία χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού τόνιζαν οι ειδικοί, ειδικά από τη στιγμή που η κυκλοφορία της Covid-19 εκτιμάται ότι έχει έντονη κινητικότητα και στο εσωτερικό της χώρας, με τους κατοίκους των αστικών κέντρων να πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα κατά το συγχρωτισμό τους με άλλους.

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας την τελευταία εβδομάδα έχουν συζητήσει εκτενώς στις τηλεδιασκέψεις τους το θέμα της μάσκας και η συντριπτική τους πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητάς της στους κλειστούς χώρους.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η μάσκα θα βοηθήσει στον περιορισμό της νόσου Covid-19 και θα βοηθήσει τη χώρα να διατηρεί την κατάσταση σε ένα ελεγχόμενο επίπεδο. Τυχόν αυστηροποίηση των μέτρων που ισχύουν, βέβαια, «βαραίνει» την κυβέρνηση και δεν αποκλείεται την ερχόμενη εβδομάδα να ανακοινωθούν σχετικές αποφάσεις. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, είχε υποστηρίξει ότι το πλαίσιο των μέτρων είναι «επαρκές», αλλά υπάρχουν … αναχώματα στην εφαρμογή του.

Παρατηρούνται δηλαδή φαινόμενα έντονης χαλάρωσης ακόμη και ανάμεσα σε επαγγελματίες για τους οποίους η μάσκα είναι υποχρεωτική, όπως είναι οι εργαζόμενοι στην εστίαση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν την Πέμπτη το Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας της Αγοράς και Αντιμετώπισης του Παραεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η ΕΛ.ΑΣ. και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε 902 σημεία ενδιαφέροντος (παραλίες, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πολυκαταστήματα κ.α.) βεβαιώθηκαν 72 παραβάσεις (σε 45 σημεία ) οι οποίες αφορούσαν στη μη χρήση της μάσκας από το προσωπικό εργασίας. Για τις παραβάσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 31.650 ευρώ. Επιπλέον, επιβλήθηκε η αναστολή εργασίας δύο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για 15 ημέρες.

Η μη τήρηση, επομένως, της χρήσης της ακόμη και στις περιπτώσεις που είναι υποχρεωτική έχει εντείνει τον προβληματισμό των ειδικών. Η επιτροπή του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με διεθνείς οργανισμούς, που, επίσης, συνηγορούν στη χρησιμότητα της μάσκας ως μέσο περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού.

Τι θα γίνει με τα πλοία

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στο OPEN. Ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε ότι θα αυξηθεί σημαντικά η πληρότητα στα πλοία: «Έχουμε προτείνει εκ νέου αναθεώρηση του πρωτοκόλλου με δεδομένο ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα μας το επιτρέπουν. Ήδη γίνονται συστηματικοί έλεγχοι από το Λιμενικό Σώμα. Σε μεγάλο βάθμο έχει προστατευθεί η δημόσια υγεία και των επιβατών και των κατοίκων των νησιών». Και συνέχισε: «Παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού κυρίως σε μικρά λιμάνια, όπως του Αργοσαρωνικού, και τα λύσαμε. Στα νησιά μας τα κρούσματα δεν είναι ανησυχητικά. Τα νησιά μας είναι ασφαλή».