Σε κυλιόμενα και τοπικά «λοκντάουν» προσανατολίζονται οι κυβερνήσεις σε Γαλλία και Ιταλία σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τα περιοριστικά μέτρα σε πανεθνικό επίπεδο.

Οι νέες μεταδοτικότερες μεταλλάξεις εξαπλώνονται με ταχύτητα, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς και προβληματισμό στις κυβερνήσεις που βλέπουν και πάλι να αυξάνονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε πως 20 διαμερίσματα σε όλη τη χώρα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση και πιθανόν να επιβληθούν νέα μέτρα στις 6 Μαρτίου ανάλογα με την εξάπλωση των μεταλλάξεων που εντοπίζονται στο 50% των κρουσμάτων. Ηδη η κυβέρνηση έχει επιβάλει αυστηρή καραντίνα τα Σαββατοκύριακα στη Νίκαια, τις Κάνες και τη Δουνκέρκη.

Οι δημοτικές αρχές του Παρισιού προτείνουν την επιβολή αυστηρών μέτρων τριών εβδομάδων και στη συνέχεια να εξεταστεί το εκ νέου άνοιγμα επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μπαρ, των εστιατορίων και των πολιτιστικών κέντρων, τα οποία είναι κλειστά από τον Οκτώβριο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε πως είναι ένα σχέδιο που εξετάζεται αλλά έχει αμφιβολίες για το κατά πόσον θα είναι αποτελεσματικό αυτό.

Σε αντίθεση με κάποιες γειτονικές της χώρες, η Γαλλία έβαλε… στοίχημα να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση με τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και όχι ένα νέο εθνικό λοκντάουν, ωστόσο οι μεταλλάξεις επιβαρύνουν την κατάσταση.

Στην Ιταλία το σύστημα τριών ζωνών (λευκή, πορτοκαλί και κόκκινη) βάσει της επικινδυνότητας οδηγεί σε τοπικά μέτρα και «άνοιξε-κλείσε» της κοινωνίας και της οικονομίας. Χθες μόνο η Σαρδηνία ήταν στη «λευκή» ζώνη, καθώς στις περισσότερες περιφέρειες αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού. Αν και ο ρυθμός μεταδοτικότητας «R» παραμένει κάτω από το αποδεκτό «1», οι ειδικοί τονίζουν τον αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης τους επιδημιολογικού φορτίου.

Οι υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πως η τάση που καταγράφεται δείχνει αύξηση του ιικού φορτίου και μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, κρίνοντας πως είναι απαραίτητα νέα περιοριστικά μέτρα. Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει νέο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα τεθεί σε ισχύ ως την 6η Απριλίου.

Η Βουλγαρία

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα δύο τρίτα των περιοχών της Βουλγαρίας, ωστόσο η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ χαλαρώνει περαιτέρω τους περιορισμούς.

Από τη Δευτέρα ανοίγει η εστίαση και τον Απρίλιο τα νυχτερινά κέντρα, παρά τη σταδιακή αύξηση των νέων κρουσμάτων. Από την αρχή Φεβρουαρίου οι μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις και άνοιξαν εμπορικά κέντρα και γυμναστήρια, ενώ σε λειτουργία είναι και τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.

Η επισκεψιμότητα είναι υψηλή δεδομένου ότι γνωστά θέρετρα σε Γαλλία και Γερμανία έμειναν κλειστά φέτος. Μάλιστα, ταξιδιωτικά πρακτορεία στην Ελλάδα προσφέρουν πακέτα χειμερινού τουρισμού για τη γείτονα χώρα. Χάος επικρατεί στη Βουλγαρία και με το εμβολιαστικό πρόγραμμα, μόλις το 2,1% έχει λάβει την πρώτη δόση. Προ ημερών η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση των ομάδων προτεραιότητας για τη χορήγηση των σκευασμάτων, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί ο εμβολιαστικός ρυθμός.