Μειωμένο ωράριο κατά 25% ή χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά σε Δημοτικά σχολεία, Νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, αύξηση όπου είναι εφικτό της τηλεργασίας και ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για τους ηλικιωμένους είναι τα μέτρα της κυβέρνησης που τίθενται από σήμερα σε εφαρμογή, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Αναλυτικά για το πώς θα λειτουργήσουν το Δημόσιο και η Αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε στη διάρκεια της ενημέρωσης (το περασμένο Σάββατο) για τα νέα μέτρα κατά του Covid-19 ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Οπως είπε χαρακτηριστικά «από την πρώτη μέρα της πανδημίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ασφαλώς το ίδιο ισχύει και τώρα που το δεύτερο κύμα σαρώνει την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο».

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «στο Δημόσιο και στην Αυτοδιοίκηση, τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες, οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για τη ζωή και την ασφάλεια όλων, αλλά και για να εξυπηρετηθεί η κοινωνία και να στηριχθεί η οικονομία».

Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η λειτουργία του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης:

1.Λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό με βάση συγκεκριμένο πλάνο εργασιών που οφείλει να υπάρχει σε κάθε υπηρεσία.

2.Για τις ειδικότητες που αυτό είναι εφικτό, τηλεργασία στον μέγιστο βαθμό και πάντως όχι λιγότερο από το 50% σε καμία περίπτωση.

3.Η διοίκηση κάθε υπηρεσίας είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου θα μείνουν στο σπίτι τους είτε για να εργαστούν από εκεί είτε κάνοντας χρήση άδειας.

4.Οι γονείς που έχουν έστω και ένα παιδί έως 15 ετών και είναι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να εργαστούν είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25% είτε με εναλλακτικό ωράριο είτε να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.

«Συνεπώς», πρόσθεσε ο υπουργός, «αυτό ισχύει απολύτως και για τους γονείς των σχολείων που κλείνουν, των Δημοτικών, Νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Αντίστοιχα μέτρα ισχύουν για τον ιδιωτικό τομέα, με βάση ρυθμίσεις που έχει προβλέψει το υπουργείο Εργασίας».

Οσον αφορά στους εργαζόμενους στο Δημόσιο που έχουν φυσική παρουσία σε υπηρεσίες που έχουν συναλλαγή με το κοινό, ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι «οφείλουν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες αυστηρά κατόπιν ραντεβού που πρέπει να κλείνουν».

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι τα ωράρια εργασίας είναι τρία, αλλά οι υπηρεσίες έχουν δυνατότητα σε περαιτέρω τροποποιήσεις, ενημερώνοντας το κοινό».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας για την Αυτοδιοίκηση, σημείωσε ότι «καλείται τις επόμενες δύσκολες βδομάδες να συμβάλει καθοριστικά στη στήριξη της κοινωνίας, στη συνοχή και στην αλληλεγγύη, ιδιαίτερα απέναντι στις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες».

Οπως είπε, το προσωπικό που εργάζεται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και στα άλλα νομικά πρόσωπα που παραμένουν κλειστά, θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τους δήμους σε άλλες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες.

«Το βαθιά κοινωνικό και αποτελεσματικό πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, για τους μοναχικούς συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας, αλλά και άλλους πολίτες που έχουν ανάγκη στήριξης, μπορεί να ενισχυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή αυτών των υπαλλήλων», υπογράμμισε, καλώντας τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες να συμβάλουν στην εφαρμογή των αυστηρών μέτρων περιορισμού αξιοποιώντας στο έπακρο τις υπηρεσίες τους.

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός είπε ότι δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν και διοικητικό προσωπικό γι’ αυτό το σκοπό.

«Και επειδή», συνέχισε, «είναι απολύτως αναγκαίο να στηριχθούν η οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας, έχουμε αποφασίσει να μην πληρώνουν δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις για το διάστημα που θα διαρκέσει το lockdown.

Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση ενισχύει, την επόμενη εβδομάδα, με πρόσθετα 60 εκατομμύρια € την Αυτοδιοίκηση, για να αναπληρώσει τις απώλειες των εσόδων της».

Στο μεταξύ, για τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς ισχύουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, δηλαδή: α) παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ -ανάλογη των ημερών που μένουν κλειστά- για τους εργαζομένους και β) συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή, με υποχρέωση επιστροφής μόνο του 50% για τους επιχειρηματίες.

Σε καραντίνα ο Θεοδωρικάκος

Σε προληπτική καραντίνα τέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς όπως έγινε γνωστό συνεργάτης του διαγνώστηκε θετικός στον Covid-19.

Με τον συγκεκριμένο υπάλληλο ο υπουργός Εσωτερικών, προ πενθημέρου, ήταν μαζί για συνεργασία στο γραφείο, φορώντας διαρκώς μάσκα. Ο κ. Θεοδωρικάκος υπεβλήθη σε έλεγχο αμέσως μόλις το πληροφορήθηκε, το Σάββατο το απόγευμα, και ήταν αρνητικός. Ο έλεγχος θα επαναληφθεί σήμερα.

Αντίστοιχα, όλοι οι συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών θα περάσουν από τεστ για κορονοϊό.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έχει δώσει εντολή το νομοσχέδιο για την αξιοκρατία στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ να κατατεθεί κανονικά σήμερα, όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο, για δημόσια διαβούλευση.