νακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα το lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

Σε lockdown μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες. Επιστρέφουν και τα SMS, ως προϋπόθεση για την έξοδο από το σπίτι. Ανοιχτά ωστόσο θα παραμείνουν τα σχολεία, κι αυτή, όπως είπε, είναι η βασική διαφορά από το lockdown του Μαρτίου.

Το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ για 14 ημέρες. Ο κ. Πέτσας εξήγησε πως τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά και χαρακτήρισε την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και όμορους νομούς εξαιρετικά σοβαρή για τη δημόσια υγεία. «Το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό και επιβάλλει την ανάληψη πρόσθετης δράσης» τόνισε.

Η μόνη διαφορά σε σχέση με τον Μάρτιο, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα είναι ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά.

Αναλυτικά είπε: «Ο πρωθυπουργός μετά από επικοινωνία αποφάσισε τοπικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από τις 06:00 αύριο το πρωί και για 14 μέρες.

Υπάρχει μόνο μια διαφορά απ’ το πρώτο lockdown. Τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοικτά με όλα τα μέτρα προστασίας. Όπως και στο γενικό lockdown επανέρχεται το SMS για τις 6 δραστηριότητες. Για το διάστημα 21:00 και 05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για εργασία και υγεία. Απαγορεύονται οι πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από το αεροδρόμιο Μακεδονία.

Η χώρα χωρίζεται στη ζώνη επιτήρησης, τη ζώνη αυξημένου κινδύνου. Από αύριο το πρωί λόγω της αυξημένης επιβάρυνσης η Μαγνησία περνά στη ζώνη του αυξημένου κινδύνου. Οι περιπτώσεις αυτές να γίνουν παράδειγμα για όλους. Ας τηρούμε τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Νωρίτερα ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα στηρίξουμε τους γιατρούς μας και τα νοσοκομεία. Κάποιοι λίγοι διακινδύνεψαν και διακινδυνεύουν τη ζωή όλων. Η πανδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη. Η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα η κυβέρνηση χτύπησε καμπανάκια αλλά κάποιοι δεν άκουσαν. Είμαστε υποχρεωμένοι να σταματήσουμε τη διασπορά, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό τη λήψη περισσότερων μέτρων».

Νέα αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 ή τις 9 η ώρα το βράδυ και απαγόρευση μετακινήσεων εκτός του νομού, προανήγγειλε νωρίτερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δε θα γλιτώσουμε το καθολικό lockdown».

«Είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα. Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις 8-9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό.Δεν είναι καθολικό lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δε θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία», δήλωσε ο κ. Ζέρβας.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο της παραλίας, ενώ θέλοντας να περιγράψει τα φαινόμενα συνωστισμού που καταγράφονται κάθε βράδυ στις πλατείες και στους εξωτερικούς χώρους, επισήμανε ότι «καθημερινά μαζεύουμε 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους».