Στα 363 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ενισχύσεις που έχει καταβάλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στους αγρότες που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης.

Αφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν επιπλέον ενισχύσεις το προσεχές διάστημα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τους κλάδους και τα προϊόντα που πρόκειται να στηριχθούν.

Παρότρυνε δε τους Ελληνες παραγωγούς να συγκομίζουν και να διαθέτουν τα προϊόντα τους σημειώνοντας πως το ζήτημα των αδιάθετων προϊόντων καθώς και της τιμής τους παρακολουθείται στενά από τους φορείς του υπουργείου και κάλεσε τους παραγωγούς να διαθέσουν τα προϊόντα τους, ακόμα και αν δεν βρίσκουν αγοραστές στις τιμές που επιθυμούν, προκειμένου να αποτυπωθεί η διαταραχή.

«Θέλω να είμαι σαφής και πολύ κατηγορηματικός: είναι πολύ σημαντικό ακόμα και αν οι παραγωγοί μας δεν βρίσκουν αγοραστές στις τιμές που θα επιθυμούσαν να διαθέτουν τα προϊόντα τους γιατί έτσι έχουμε καταχώρηση της μειωμένης τιμής και έτσι έχουμε και καταχώρηση της κίνησης. Εάν δεν διατίθενται τότε δεν υπάρχει αυτή η καταχώρηση και δυσκολεύει εν συνεχεία τις αποτιμήσεις και τις εκτιμήσεις που έχουμε να κάνουμε εμείς», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Ωστόσο ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κρατική ενίσχυση σε περιπτώσεις εμπορικής διαταραχής. «Δεν επιτρέπεται να γίνεται αυτό γιατί αποτελεί παραβίαση των κανόνων της εσωτερικής αγοράς και του ανταγωνισμού» εξήγησε και συμπλήρωσε ότι στις περιπτώσεις που η μειωμένη ζήτηση οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση λόγω του κορονοϊού, τότε θα αναληφθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης έχει εκφραστεί όχι στα λόγια, έχει εκφραστεί με 363,44 εκατ. ευρώ σε ενισχύσεις μόνο φέτος, αυτό είναι άνευ προηγουμένου. Δεν υπάρχει προϊόν το οποίο να έχει υποστεί πίεση και ζημία εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουμε πάρει για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που να μην έχει ενισχυθεί» είπε ο κ. Βορίδης.