Με στόχο έως τα τέλη Φεβρουαρίου να έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση του εμβολίου στη μεγάλη πλειονότητα των ηλικιωμένων άνω των 70, ώστε να ξεκινήσει για τους ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση με Covid-19, βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο «Ελευθερία».

Η έναρξη των μαζικών εμβολιασμών στους ηλικιωμένους από 85 ετών και άνω, που ήταν προγραμματισμένη για χθες, είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς την έξοδο από το «τούνελ», καθώς οι ηλικιωμένοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 85% των θανάτων και ποσοστό μεγαλύτερο του 65% των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι πολίτες άνω των 70 ετών υπολογίζονται σε 1,6 εκατομμύρια. Ο σχεδιασμός για την εμβολιαστική κάλυψή τους περιλαμβάνει τέσσερις υποομάδες, ανά ηλικιακή πενταετία. Υστερα από τους άνω των 85, 100.000 από τους οποίους μπορούν να έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος του Ιανουαρίου, το σύστημα των ραντεβού θα ανοίξει για όσους πολίτες είναι 80 ετών και άνω, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι άνω των 75 και τέλος οι άνω των 70.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του εμβολιασμού για την ευαίσθητη ομάδα των ηλικιωμένων δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, καθώς εξαρτάται από τις παραδόσεις των εμβολίων. Κρίσιμης σημασίας ως προς αυτό είναι η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) των εμβολίων των εταιριών AstraΖeneca και Johnson and Johnson. Από αυτά τα δύο εμβόλια η Ελλάδα αναμένει μεγάλες παραδόσεις – ενδεικτικά μόνο από την AstraΖeneca, εφόσον λάβει έγκριση, η χώρα μας περιμένει περισσότερες από 400.000 δόσεις στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στη σειρά

Μετά τους πολίτες άνω των 70 ετών, σειρά παίρνουν ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας. Σε αυτήν την ομάδα ανήκουν οι μεταμοσχευμένοι, οι αιμοκαθαιρόμενοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι ογκολογικοί ασθενείς με ενεργή νόσο που λαμβάνουν θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και ανοσοθεραπεία) και οι πάσχοντες από πολύ σοβαρές πνευμονολογικές παθήσεις, όπως η κυστική ίνωση, η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το σοβαρό άσθμα. Επιπλέον, και όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, παράλληλα με τις παραπάνω κατηγορίες ασθενών αναμένεται να εμβολιαστούν τα άτομα με σύνδρομο Down.

Το επόμενο βήμα είναι ο εμβολιασμός των πολιτών ηλικίας 60 έως 69 ετών, ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων, και παράλληλα με αυτούς αναμένεται να μπουν στην εμβολιαστική διαδικασία πολίτες ηλικίας 18 έως 59 ετών που πάσχουν από νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19. Σε αυτήν τη μεγάλη κατηγορία περιλαμβάνονται όσοι πάσχουν, μεταξύ άλλων, από συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση, άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2, χρόνια νεφρική νόσο, κίρρωση ήπατος, χρόνιες ηπατίτιδες, εγκεφαλικά επεισόδια, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσο Πάρκινσον, μεσογειακή αναιμία, σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, νοσογόνο παχυσαρκία.

Στο σημείο εμβολιασμού της τελευταίας κατηγορίας θα ενταχθούν και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό που δεν έχει μεγάλη ηλικία ούτε πάσχει από υποκείμενα νοσήματα, λόγω έκθεσης στη νόσο.

Εμβολιαστικά κέντρα

Εως και την περασμένη Παρασκευή είχαν εμβολιαστεί σχεδόν 80.000 πολίτες με την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNΤech. Ενώ ξεκινά ο εμβολιασμός άνω των 85 ως επί το πλείστον σε εμβολιαστικά κέντρα που βρίσκονται μέσα στα νοσοκομεία, από την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου εντάσσονται επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα σε 65 Κέντρα Υγείας που θα διευκολύνουν στο νωρίτερο προγραμματισμό των ραντεβού και στην πιο αποτελεσματική διαχείριση του εμβολιασμού των ηλικιωμένων.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται η εμβολιαστική κάλυψη σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. Ηδη σε 18 νησιά έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί των υγειονομικών και τέλος του μήνα στην εμβολιαστική αλυσίδα εντάσσονται ακόμη 13 νησιά. Οσον αφορά στα πολύ μικρά, απομακρυσμένα και με λίγους κατοίκους νησιά, τη μεταφορά των εμβολίων θα αναλάβουν Στρατός και Λιμενικό, ενώ, με δεδομένο ότι ορισμένα δεν έχουν την υποδομή για εμβολιαστικό κέντρο, εξετάζεται να γίνει ο εμβολιασμός από κινητά κλιμάκια.

Οι παραδόσεις των δόσεων

Η χώρα μας έχει εξασφαλίσει 24.090.000 δόσεις, που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.450.000 πολιτών. Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις. Σε αυτές υπάρχει περίπτωση να προστεθούν και άλλες 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται, βέβαια, ότι η εταιρία Pfizer προειδοποίησε για μείωση των παραδόσεων των εμβολίων στην Ευρώπη, γεγονός που μπορεί να πάει πίσω τον ελληνικό προγραμματισμό. Επιπλέον, μετά την έγκριση της Moderna αναμένεται να παραδοθούν στη χώρα μας 20.000 δόσεις εντός του Ιανουαρίου. Τον Φεβρουάριο θα μας παραδοθούν άλλες 115.000 δόσεις και τον Μάρτιο 105.000 δόσεις εμβολίων. Οι συνολικές παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο είναι 240.000 δόσεις.

Οσον αφορά στην AstraΖeneca, εάν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων εντός του Ιανουαρίου, όπως αναμένεται, η πρώτη παράδοση θα είναι αρχές Φεβρουαρίου και θα είναι άνω των 400.000 δόσεων, με αύξηση των παραδόσεων τους επόμενους μήνες. Νωρίτερα αναμένεται να εγκριθεί και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που είναι μονοδοσικό και πιο εύκολα διαχειρίσιμο.