Οι αρχές της Αυστραλίας, οι οποίες αγωνίζονται να εντοπίσουν την προέλευση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού σε εστία που βρέθηκε χθες Τετάρτη στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Σίδνεϊ, ζήτησαν σήμερα από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους και έστησαν έκτακτα κέντρα διαγνωστικών εξετάσεων.

Μετά την ανακοίνωση χθες δύο νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στα βόρεια προάστια του Σίδνεϊ, οι αρχές σημείωσαν σήμερα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού αυξήθηκε σε 17, γεγονός που τις οδήγησε να καλέσουν και τους 250.000 κατοίκους της περιοχής Νόρδερν Μπίτσις να παραμείνουν στα σπίτια τους για τρεις ημέρες.

Επίσης ζητήθηκε από τους ανθρώπους που βρίσκονται εκτός της περιοχής της τοπικής κυβέρνησης να μην την επισκέπτονται.

Η συρροή αυτή κρουσμάτων σήμανε το τέλος μιας περιόδου δύο εβδομάδων χωρίς κανένα κρούσμα τοπικής μετάδοσης του νέου κορωνοϊού. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Σίδνεϊ, ήρε επισήμως χάρη στους χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων την εντολή για εργασία εξ αποστάσεως που είχε δοθεί για την αναχαίτιση της επιδημίας της COVID-19.

“Καθώς ένας αριθμός νέων κρουσμάτων διερευνάται αυτήν την στιγμή, είναι πιθανόν ότι ένας αριθμός νέων περιοχών θα εντοπιστεί και ότι οι άνθρωποι στην περιοχή Νόρδερν Μπίτσις μπορεί να είχαν επισκεφθεί αυτές τις περιοχές”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υγειονομική υπηρεσία της πολιτείας.

Η πρωθυπουργός της πολιτείας Γκλάντις Μπερετζiκλιάν δήλωσε σε δημοσιογράφους: “Θέλουμε πραγματικά να το προλάβουμε αυτό, δεν θέλουμε αυτή η ανησυχία να μας συνοδεύει αυτές τις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι τα Χριστούγεννα και απλώς καλώ τον κόσμο να επαγρυπνεί περισσότερο από ποτέ”.

Η Αυστραλία άρχισε να ανοίγει προσεκτικά τα εσωτερικά της σύνορα και να χαλαρώνει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τις τελευταίες εβδομάδες, χάρη στον χαμηλό ή μηδενικό αριθμό κρουσμάτων εγχώριας μετάδοσης στις περισσότερες από τις 8 πολιτείες και εδάφη της.

Ωστόσο μετά την ανακοίνωση της νέας συρροής από τις αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας, η κυβέρνηση της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας έδωσε εντολή σε όλους όσοι φτάνουν σε αυτήν από τη Νέα Νότια Ουαλία να τίθενται σε αυτοαπομόνωση και να υποβάλλονται σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό εντός 24 ωρών.

Η Αυστραλία έχει καταγράψει μόλις πάνω από 28.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 908 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Έως χθες Τετάρτη, τα περισσότερα ενεργά κρούσματα στη χώρα αφορούσαν ανθρώπους που επέστρεψαν από το εξωτερικό και είχαν τεθεί σε καραντίνα σε ξενοδοχεία.