Νέο διπλό ρεκόρ σημείωσε το τρίτο επιδημικό κύμα στη χώρα μας, με 3,589 κρούσματα και 699 διασωληνωμένους, τους μεγαλύτερους αριθμούς που έχουν καταγραφεί έως σήμερα από την έναρξη της πανδημίας.

Η επιδημιολογική πορεία βάζει «φρένο» σε μεγαλύτερα ανοίγματα κοινωνίας και οικονομίας, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπου η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Χθες, παρουσιάστηκε η συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτών παθολόγων, πνευμονολόγων και γενικών γιατρών που επιστρατεύτηκαν ώστε να συνδράμουν το ΕΣΥ και μετά από μια πρώτη εκπαίδευσή τους υπέγραψαν τις συμβάσεις τουλάχιστον ενός μήνα και από σήμερα θα βρίσκονται στα νέα πόστα τους. Παράλληλα, έτοιμα για το νέο τους «ρόλο» είναι τα νοσοκομεία «Ερυθρός Σταυρός» και το στρατιωτικό «251», το πρώτο ως all Covid νοσοκομείο και το δεύτερο για να απορροφά non Covid περιστατικά.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 3.586 νέα κρούσματα, τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό έως σήμερα, ξεπερνώντας το «ρεκόρ» της περασμένης Τετάρτης, αλλά και όλα τα υψηλά νούμερα του φθινοπώρου, κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος. Στην Αττική συγκεντρώθηκαν για ακόμη μία ημέρα οι μισές μολύνσεις. Το κέντρο της Αθήνας και ο Πειραιάς «σηκώνουν» το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, με 470 και 320 νέα περιστατικά κορονοϊού αντίστοιχα. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 398 κρούσματα, στην Αχαΐα 161 και στη Λάρισα 89. 

Στα όριά τους τα νοσοκομεία

Η ανησυχία για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας εντείνεται. Οι διασωληνωμένοι έφτασαν «παρά τρίχα» τους 700, με τους επιστήμονες να θεωρούν βέβαιο ότι θα… σπάσει και το ρεκόρ των 750. Η πίεση είναι αφόρητη και οι κλίνες ΜΕΘ έχουν εξαντληθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το βράδυ της Δευτέρας το σύνολο των νοσηλευομένων τόσο σε απλές κλίνες όσο και ειδικές (ΜΕΘ, ΜΑΦ, Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων και θαλάμους αρνητικής πίεσης) ξεπέρασε τους 5.000.

Το θάνατο 70χρονου ασθενή, διασωληνωμένου επί πέντε ημέρες εκτός ΜΕΘ στο «Αμαλία Φλέμινγκ», κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, επισημαίνοντας ότι χθες οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ ανέρχονταν σε περισσότερους από 50, ενώ ράντζα έχουν βγει στα νοσοκομεία τόσο για περιστατικά Covid όσο και γενικά περιστατικά.

Την ίδια στιγμή, αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε χθες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος τόσο για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες όσο και για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από Covid «με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων», όπως αναφέρει η Ενωση, προσθέτοντας ότι «η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση».

Τα λύματα

Σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις καταγράφονται την εβδομάδα 15-21 Μαρτίου σε σχέση με την εβδομάδα 8-14 Μαρτίου 2021 στο ιικό φορτίο των λυμάτων στις περισσότερες περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, πτωτικές τάσεις παρατηρούνται στο Ρέθυμνο (-87%) και στο Ηράκλειο (-53%). Οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις στην Πάτρα (-25%) και στην Αττική (-27%), καθώς και η ανοδική τάση στα Χανιά (+25%), όπου οι μεταβολές εμπίπτουν κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Η εικόνα αυτή διαφέρει αρκετά σε σχέση με τις ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας  για τα λύματα, όταν σε διάστημα δύο εβδομάδων τα Χανιά στην Κρήτη κατέγραψαν… 1.000% αύξηση.

Αργή διαδικασία

Δεν αφήνει, ωστόσο, περιθώριο εφησυχασμού, πόσω μάλλον ελπίδες για άμεσο άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας. Εάν αυτή η εβδομάδα αποτελεί την κορύφωση του επιδημικού κύματος θα φανεί τις επόμενες ημέρες, ωστόσο η επιπέδωση της καμπύλης είναι μια αργή διαδικασία, κατά την οποία η πίεση στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε (ΣΚΑΪ) χθες το πρωί ότι είναι αδύνατο το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 του μήνα. Ο επόμενος στόχος τίθεται για τον Απρίλιο, όταν και μπορεί να ξεκινήσουν τα εμπορικά καταστήματα με click away ενώ πιο πίσω πάνε σχολεία και ακόμη περισσότερο η εστίαση, τομείς που δεν έχουν τεθεί προς συζήτηση από την επιτροπή των ειδικών. Οι επιστήμονες σε κάθε περίπτωση επιθυμούν να δοθεί λίγος χρόνος ώστε να φανεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα του μικρού ανοίγματος που έγινε τη Δευτέρα.

Self tests

Στο μεταξύ, οι φαρμακοποιοί της Αττικής δηλώνουν την πλήρη διαφωνία τους στην εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση διαδικασία χορήγησης self tests στους πολίτες μέσω φαρμακείων. «Η διαδικασία αυτή, όντας πλήρως αντιεπιστημονική, μπορεί να αποβεί από άχρηστη έως δυνάμει επικίνδυνη. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός καταγραφής των αποτελεσμάτων των τεστ σε βάση δεδομένων. Αν δεν υπάρχει ιχνηλασία και καταγραφή σε πραγματικό χρόνο είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο να γίνουν αυτά τα self tests», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Πάνω από 92% έφτασε η προσέλευση ιδιωτών γιατρών

Στις 8 χθες το πρωί, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι γιατροί που επιστρατεύτηκαν παρουσιάστηκαν στα νοσηλευτικά ιδρύματα όπου τους τοποθέτησε το υπουργείο Υγείας ώστε να βοηθήσουν στην «εμπόλεμη» κατάσταση. Συνολικά επιδόθηκαν φύλλα πορείας σε 206 ιδιώτες γενικούς γιατρούς, παθολόγους και πνευμονολόγους, με τους περισσότερους να τοποθετούνται στα εξ ολοκλήρου Covid νοσοκομεία, “Ερυθρός Σταυρός” και “Σισμανόγλειο”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η χθεσινή ήταν ημέρα εκπαίδευσης, ανάθεσης αρμοδιοτήτων και υπογραφής των συμβάσεων που θα έχουν διάρκεια ενός μήνα, με ανοιχτό, βέβαια, το ενδεχόμενο παράτασης εάν απαιτηθεί. Η προσέλευση είχε ξεπεράσει το 92% μέχρι το μεσημέρι, ενώ για όσους τα φύλλα πορείας δόθηκαν χθες οφείλουν να παρουσιαστούν σήμερα, όπως ορίζεται στο επίσημο έγγραφο της «επιστράτευσης».

Η παρουσία των ιδιωτών γιατρών στις ειδικότητες αιχμής για την πανδημία κρίνεται απαραίτητη μιας και οι ημερήσιες εισαγωγές αυξάνονται ημέρα με την ημέρα. Με την ένταξή τους στο ΕΣΥ, ο «Ερυθρός Σταυρός» θα μπορεί να λειτουργήσει ως νοσοκομείο αποκλειστικά για κορονοϊό, πιθανόν και από σήμερα, με το στρατιωτικό «251» να αποτελεί το νοσηλευτικό ίδρυμα που θα δέχεται τα γενικά περιστατικά που υπό κανονικές συνθήκες θα διαχειριζόταν, μεταξύ άλλων, και ο «Ερυθρός Σταυρός». Σημειώνεται ότι στο «251» δεν θα μπορούν να πηγαίνουν περιπατητικοί ασθενείς αλλά θα διακομίζονται περιστατικά με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο, όμως, δεν σταματά εδώ. Αναλόγως με τις ανάγκες από την επιδημιολογική κατάσταση, ενδεχομένως να απαιτηθεί και άλλο δημόσιο νοσοκομείο να μετατραπεί σε all Covid, να νοσηλεύει δηλαδή μόνο περιστατικά κορονοϊού. Την ίδια στιγμή, συνεχής είναι η μετατροπή χειρουργικών κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλαδή της Αττικής, σε πολυδύναμες ΜΕΘ -με στόχο να φτάσουν τα 100 κρεβάτια- ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που έχουν προκύψει για Εντατικές.