Οι αυστηροί περιορισμοί αίρονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που παραμένουν πάντως σε επιφυλακή για την επιβολή νέων μέτρων.

Την Αυστρία, που προχώρησε σε μερική άρση των μέτρων καραντίνας -για «ψυχολογικούς λόγους»- ακολούθησαν η Σλοβενία, η Ρουμανία κ.ά. Σε άλλες χώρες -Δανία Ολλανδία- διευρύνεται το κίνημα αντίδρασης κατά των περιορισμών, ενώ στη Γερμανία διαπιστώνεται κάμψη στην κοινωνική αποδοχή των αυστηρών μέτρων λοκντάουν.

Εν τω μεταξύ, το σφοδρότατο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη Βόρεια Ευρώπη εμπόδισε τη διεξαγωγή των εμβολιασμών σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα έχει αύριο διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων για να αποφασιστεί η διαχείριση της πανδημίας το επόμενο διάστημα μέχρι την άνοιξη.

Από τον Δεκέμβριο ισχύει το «μερικό lockdown» στα γερμανικά κρατίδια. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, η επιστημονική ομάδα που συμβουλεύει την κυβέρνηση δεν είναι ευχαριστημένη με την παρούσα κατάσταση της πανδημίας στη χώρα, ενώ ανησυχεί για την εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, την ώρα που συζητείται η επαναλειτουργία των σχολείων.

Η αποδοχή των περιοριστικών μέτρων, εν τω μεταξύ, μειώνεται. Από το 65% των πολιτών που στήριζαν τα αυστηρά μέτρα τον Ιανουάριο, τώρα μόνο το 37% τάσσεται υπέρ της παράτασης του λοκντάουν.

Τη ίδια ώρα, το κρατίδιο της Βαυαρίας εξετάζει το κλείσιμο των συνόρων με την Αυστρία στη περιοχή του Τιρόλου, λόγω της χαλάρωσης των μέτρων που ανήγγειλε ο Αυστριακός καγκελάριος, Σ. Κουρτς. Η Βαυαρία φοβάται την «εισαγωγή» του αφρικανικού στελέχους του κορονοϊού από την Αυστρία, όπου έχει εντοπιστεί.

Εξάλλου, πολλοί Γάλλοι που βιώνουν εδώ και πολλούς μήνες το αυστηρό λοκντάουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας τους -ιδίως στο Παρίσι- βρίσκουν τρόπο να ταξιδέψουν στην Ισπανία και να απολαύσουν την «ελευθερία» στη Μαδρίτη.

Η ισπανική πρωτεύουσα απολαμβάνει την πιο μεγάλη χαλαρότητα από όλες τις περιοχές της Ευρώπης σε αυτή τη φάση. Η τοπική κυβέρνηση δεν έχει απαγορεύσει τη λειτουργία της εστίασης (επιτρέπεται ως τις 10 το βράδυ, με περιοριστικά μέτρα και χρήση μάσκας), παρά την αύξηση των κρουσμάτων και το τρίτο κύμα της πανδημίας στη Ισπανία.

Η χώρα της Ιβηρικής δεν έχει επιβάλει αυστηρό λοκντάουν -παρά μόνο σε τοπικό επίπεδο- για να μην καταστραφούν η οικονομία και ο τουρισμός. Τον Δεκέμβριο η Ισπανία υποδέχθηκε 650.000 τουρίστες.