Ανοδική τάση που προβληματίζει παρουσιάζουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, οι εισαγωγές νέων ασθενών το Σάββατο σε σύγκριση με τις εισαγωγές της αμέσως προηγούμενης ημέρας αυξήθηκαν κατά 21,07% και ανήλθαν σε 632 ασθενείς.

Από την περασμένη εβδομάδα οι ημερήσιες εισαγωγές έχουν ανέβει στο όριο των 600 και κινούνται λίγο πάνω λίγο κάτω από αυτό, αποτελώντας πάντως, ορισμένα από τα πολύ υψηλά νούμερα εισαγωγών από την αρχή της πανδημίας. Οι ειδικοί και το υπουργείο Υγείας εξηγούν ότι πρόκειται για πίεση που αφορά προς το παρόν σε απλές κλίνες και όχι τόσο στις ΜΕΘ. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν χθες στους 642 και μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες η πορεία του “σκληρού” αυτού δείκτη.

Η “Ομικρον” αφορά πλέον στο 50% των νοσηλειών και άλλο ένα 50% προέρχεται από την παραλλαγή Δέλτα που σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του υπουργείου είναι αυτή που …κυριαρχεί μέσα στις ΜΕΘ. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας από την σαφώς ηπιότερη νόσηση που προκαλεί η Ομικρον, ωστόσο διατηρούν ακόμη στάση αναμονής να αποκαλυφθεί πλήρως πώς θα καθορίσει την πανδημία και πώς θα επιδράσει σε ανεμβολίαστους.

Το κύμα της Ομικρον βρήκε τα νοσοκομεία πολύ πιεσμένα από το προηγούμενο επιδημικό κύμα και έτσι το υπουργείο Υγείας ξεδιπλώνει το έκτακτο σχέδιο ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες. Από σήμερα, το νοσοκομείο “Σισμανόγλειο” μετατρέπεται σε νοσοκομείο αποκλειστικά για covid, ενώ η Αττική θα έχει στη διάθεσή της επιπλέον 300 απλές κλίνες από τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Παράλληλα, αναπτύσσονται άλλες 170 κλίνες στο ΕΣΥ για να αντιμετωπιστεί η πίεση στις απλές κλίνες. Την εφημερία του Σισμανογλείου θα την κάνει το Ογκολογικό των Αγίων Αναργύρων στην Κηφισιά όπως και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Τα δύο αυτά νοσοκομεία θα συνδράμουν για non covid περιστατικά. Οι αναπροσαρμογές γίνονται για διάστημα ενός μήνα που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει η πίεση.

Παράλληλα με την Αττική, ο σχεδιασμός αφορά και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, κυρίως τη βόρεια. Ετσι από σήμερα θα ξεκινήσει η επίδοση των φύλλων επιστράτευσης σε ιδιώτες πνευμονολόγους, γενικούς γιατρούς, παθολόγους και αναισθησιολόγους για να βοηθήσουν στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι περισσότεροι από 300 σε αριθμό, κάτι που θα φανεί με βεβαιότητα τις επόμενες ώρες και με βάση την ακριβή καταγραφή των αναγκών. Την Τετάρτη στις 8 το πρωί οι ιδιώτες γιατροί που θα επιστρατευθούν πρέπει να βρίσκονται στα νοσοκομεία. Επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών πιθανόν απαιτηθεί και για την Αττική σε δεύτερο χρόνο. Αυτή η εβδομάδα και η πορεία της πανδημίας τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες κινήσεις.