Χωρίς να αυστηροποιούνται, όπως όλα δείχνουν, μέσα στις γιορτές τα μέτρα, αλλά υπ’ ατμόν για την περίοδο μετά τα Χριστούγεννα είναι ειδικοί και κυβέρνηση, καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος «Ομικρον» απειλεί τη χώρα μας και την πτωτική πορεία του τέταρτου επιδημικού κύματος που καταγράφεται. Μετά το «όχι» του πρωθυπουργού στην πρόταση για υποχρεωτικό rapid test σε εμβολιασμένους για να διασκεδάσουν στα ρεβεγιόν, ο έλεγχος της διασποράς θα έχει ως βάση τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο την περίοδο των εορτών, με τις λεπτομέρειες για τη διάθεση των self tests να αναμένονται σήμερα.

Μάλιστα, εκτός απροόπτου θα προηγηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που ήταν προγραμματισμένη για χθες, ωστόσο αναβλήθηκε, και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Μετά τη συνεδρίαση, θα ανακοινωθούν επισήμως οι ημέρες και ώρες διάθεσης των self tests σε όλο τον πληθυσμό για τις επόμενες ημέρες. Οι ειδικοί θα θέσουν επί τάπητος την επιδημιολογική πορεία της χώρας και ειδικά το τι αναμένεται να έρθει με την παραλλαγή «Ομικρον» που μετρά 26 επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλά τα πραγματικά είναι πολύ περισσότερα στην κοινότητα.

Η κρίσιμη περίοδος

Ετσι, το… βλέμμα στρέφεται περισσότερο στην αμέσως μετά τα Χριστούγεννα περίοδο, και τι μέτρα θα απαιτηθούν τότε προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες της «Ομικρον». Η υψηλή μεταδοτικότητα είναι αυτή που τρομάζει τους επιστήμονες, με τα σενάρια που γίνονται να είναι εφιαλτικά. «Ισως να ξεπεράσουμε τα 20.000 κρούσματα την ημέρα στην κορύφωση της “Ομικρον”», εκτίμησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. «Εξίσωση που μόνο εμπειρικά μπορούμε να εικάσουμε», ανέφερε ο καθηγητής, παραπέμποντας στη Δανία, όπου «σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και με κάλυψη εμβολιασμού που προσεγγίζει το 90%, τα κρούσματα από 4.000 έφτασαν τις 11.000», όπως είπε.

Το «στίγμα» πιθανών επόμενων παρεμβάσεων δόθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που έκανε λόγο για επέκταση της τηλεργασίας και ρύθμιση ωραρίου στην εστίαση και στη διασκέδαση, ενώ δεν εξετάζεται η αναστολή λειτουργίας των σχολείων. Η τρίτη δόση είναι καθοριστικής σημασίας, γι’ αυτό και οι ειδικοί απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις προς τους πολίτες να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα με την τρίτη δόση, δημιουργώντας έτσι έα «ανάχωμα» στην αναμενόμενη επέλαση της «Ομικρον».

 Ολα αυτά ενώ χθες τα ημερήσια κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ελλάδα (6.424) ήταν πιο πολλά σε σχέση με αυτά που ανακοινώνονταν τις προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα, οι μολύνσεις στην Αττική ξεπέρασαν τις 2.000 και στη Θεσσαλονίκη τις 1.000 μετά από ημέρες που ήταν σε τριψήφιο αριθμό. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν έως χθες σε 661 ενώ επιπλέον 77 ασθενείς έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους, με το σύνολο των θανάτων στη χώρα μας να έχει πλέον ξεπεράσει τις 20.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χθεσινά κρούσματα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 555.000 τεστ και η θετικότητα διαμορφώνεται στο 1,15%.

Η διασπορά είναι υψηλή για αρκετές περιφερειακές ενότητες, με τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι τριψήφιος και σε περιοχές, μάλιστα, που έχουν εντοπιστεί κρούσματα της παραλλαγής «Ομικρον». Ενδεικτικά, στο Ηράκλειο εντοπίστηκαν χθες 147 νέα περιστατικά, στα Χανιά 162, ενώ στη Λακωνία ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 66 νέες μολύνσεις. Σε αυτές τις περιοχές, όπως και στην Αττική, έχουν επιβεβαιωθεί περιστατικά του νέου μεταλλαγμένου στελέχους αλλά δεν είναι βέβαιο ότι έχουν προκαλέσει αύξηση της διασποράς στις περιοχές αυτές. 

Αύξηση ιικού φορτίου

Στο μεταξύ, αυξητικές τάσεις παρουσίασε το ιικό φορτίο των λυμάτων σχεδόν στις μισές από τις περιοχές που εξετάζονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Στην Κέρκυρα, το ιικό φορτίο στα λύματα αυξήθηκε κατά 241% την εβδομάδα 13-19 Δεκεμβρίου σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στα Χανιά η αύξηση είναι της τάξεως του 103%. Αντίστοιχα, ο Αγιος Νικόλαος, που «κυκλώνεται» από τη νέα παραλλαγή, κατέγραψε αύξηση κατά 54% στο ιικό φορτίο των λυμάτων.