Ιδιαίτερα αυξημένη θετικότητα προκύπτει από τις μαζικές δειγματοληψίες που πραγματοποιούν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, αποδεικνύοντας ότι η διασπορά της Covid-19 είναι έντονη στην κοινότητα.

Τη στιγμή που τα βλέμματα είναι στραμμένα στα νησιά και εύλογα καθώς η χώρα βρίσκεται εν μέσω της θερινής περιόδου και τον επόμενο μήνα θα κορυφωθεί η κινητικότητα προς τη νησιωτική χώρα, Αττική και Θεσσαλονίκη «μαστίζονται» και από τη νέα έξαρση του πανδημικού ιού.

Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των δωρεάν μαζικών δειγματοληψιών που διενήργησαν χθες οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚομΥ) του ΕΟΔΥ, στο δήμο Ιλίου από τα rapid tests που πραγματοποιήθηκαν προέκυψε θετικότητα 4,68%. Η αντίστοιχη θετικότητα για τις δειγματοληψίες της Τρίτης ανήλθε σε… 7,28% και στο δήμο Χαϊδαρίου σε 5,21%. Τα δυτικά προάστια όπως φαίνεται από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ… ανεβαίνουν καθημερινά. Σε υψηλό επίπεδο συναγερμού είναι και ο νότιος τομέας Αθηνών που κατέγραφε τις προηγούμενες ημέρες συρροές σε πολύ νεαρές ηλικίες μετά από πάρτι σε νυχτερινά καταστήματα. Στο δήμο Αλίμου χθες εντοπίστηκε θετικότητα 4,76% από τα 651 rapid tests που πραγματοποιήθηκαν.

Στη Θεσσαλονίκη παρότι η επιδημιολογική της εικόνα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτή του δεύτερου κύματος, παρατηρείται, επίσης, σημαντική διασπορά. Από τα δωρεάν rapid tests προέκυψε χθες θετικότητα 4% στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη και 2,75% στο δήμο Θέρμης. Προχθές, στο δήμο Θερμαϊκού – Νέας Μηχανιώνας εντοπίστηκε θετικότητα 7,02%.

Οι δειγματοληψίες μέσω κινητών ομάδων σε κεντρικά σημεία των δήμων αποτελούν έναν αξιόπιστο και συμπληρωματικό τρόπο παρακολούθησης της επιδημίας, παράλληλα με τους διαγνωστικούς ελέγχους που διενεργούνται στα εργαστήρια και τις δημόσιες δομές υγείας. Στο σύνολο των ελέγχων για διάστημα μίας εβδομάδας (12 Ιουλίου – 18 Ιουλίου) το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται σε 1,26%. Σε περιοχές – δημοφιλείς προορισμούς η θετικότητα διαμορφώνεται πολύ υψηλά, με πλέον χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ρεθύμνου (4,85% θετικότητα).

Στην Κρήτη εντοπίστηκαν χθες 255 διαγνώσεις συνολικά, με το Ηράκλειο να προηγείται (90 μολύνσεις) και να ακολουθούν το Ρέθυμνο με 87 περιστατικά, τα Χανιά με 59 και το Λασίθι με 19.

Σε υψηλά επίπεδα κινούνται, επίσης, Πάρος και Μύκονος που κατέγραψαν χθες 43 και 39 αντίστοιχα, ενώ ανοδική τάση έχει και η Ρόδος με 48 κρούσματα χθες όπως και η Κέρκυρα με 31 περιστατικά.

Ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου Covid-19, πάντως, το γνωστό Rt είναι μειωμένο με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ. Πιο συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 1,23 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και έφτασε στο 1,38. Μπορεί να αποτελεί ένα πολύ πρώιμο σημάδι σχετικής σταθεροποίησης – αν και σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι αυστηρές προϋποθέσεις για μετάβαση στα νησιά (γίνονται δεκτά μόνο μοριακά ή rapid τεστ όταν δεν υπάρχει πιστοποιητικό εμβολιασμού) έχουν θετική επίδραση. Η πορεία του επιδημικού κύματος θα φανεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση δεν προκαλεί εφησυχασμό, και απαιτεί τεράστια προσοχή. Από τη στιγμή, μάλιστα, που η πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας γίνεται αισθητή. Το όριο των 1000 νοσηλευόμενων έσπασε και κάθε ημέρα που περνά οι εισαγωγές για νοσηλεία στα νοσοκομεία αυξάνονται.