Χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε συγκεκριμένες συστάσεις για τον εμβολιασμό παιδιών που νοσούν πριν τον εμβολιασμό ή που κολλάνε μετά τον εμβολιασμό τους.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η αναπροσαρμογή των συστάσεων για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και ο συνδυασμός του πιστοποιητικού με την τρίτη δόση ώστε να συνεχίσουν οι εμβολιασμένοι να έχουν τα “δικαιώματα” που έχουν σήμερα. Τη στιγμή, όμως, που νοσεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, οι απορίες είναι πολλές σε σχέση με την αξία έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης αλλά και πότε αυτό πρέπει να εκδίδεται, πόσο διαρκεί και πότε συστήνεται η διενέργεια της αναμνηστικής δόσης.

Τις περισσότερες … διευκρινίσεις φαίνεται πως χρειάζονται οι διπλά εμβολιασμένοι που κόλλησαν τον ιό πριν προλάβουν την τρίτη δόση. Τα άτομα αυτά για να έχουν πρόσβαση στους χώρους που είχαν μέχρι πρότινος πρέπει επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση να έχουν κάνει την τρίτη για να έχουν ενεργό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Τι γίνεται, όμως, εάν νόσησαν κοντά σε αυτό το διάστημα; Δηλαδή στους έξι μήνες ή λίγο πριν τους επτά;

Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις της χώρας μας, όποιος έχει ολοκληρώσει εμβολιασμό με δύο δόσεις ή με το μονοδοσικό εμβόλιο και κολλά μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, συστήνεται να διενεργεί αναμνηστική δόση τρεις μήνες μετά τη νόσηση. Ετσι, ουσιαστικά οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις χρειάζονται το πιστοποιητικό νόσησης ώστε να καλύψουν το διάστημα μέχρι να κάνουν την τρίτη δόση στο τρίμηνο.

Σύμφωνα με όσα είναι έως σήμερα γνωστά, τα πιστοποιητικά νόσησης εκδίδονται ένα μήνα μετά τη διάγνωση, δημιουργώντας ενδεχομένως σε αρκετές περιπτώσεις ατόμων πρόβλημα μετά τις νέες ρυθμίσεις για ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους επτά μήνες.

Η πρόθεση είναι να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης των πιστοποιητικών νόσησης για τους εμβολιασμένους σε μικρότερο διάστημα, όπως επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, χθες. Είναι κάτι που αναμένεται να ρυθμιστεί, ειδικά από τη στιγμή που όπως είχε πει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς εξετάζεται το “πάγωμα” των πιστοποιητικών εμβολιασμού για εμβολιασμένους που νοσούν ώστε να μη “σπάνε” την καραντίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους εμβολιασμένους τα πιστοποιητικά νόσησης θα εκδίδονται και κατόπιν θετικού rapid test με σκοπό τη διευκόλυνση των πολιτών αλλά και την αποσυμφόρηση των ιδιωτικών εργαστηρίων.

Οι πολίτες για τους οποίους έχει λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή λήγει έως την 1η Φεβρουαρίου και δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση ανέρχονται σε 440.000. Εχουν προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου να κάνουν την τρίτη δόση. Μετά την πάροδο του επταμήνου το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους έχει ισχύ μόνο για ταξίδια εφόσον η απόφαση της ΕΕ είναι η λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους εννέα μήνες. Εντός Ελλάδος, όμως, θα αντιμετωπίζονται ως ανεμβολίαστοι εάν δεν κάνουν αναμνηστική δόση.

Υπάρχουν βέβαια και πολλές περιπτώσεις τριπλά εμβολιασμένων που νοσούν. Ανθρώπων που έχουν κάνει αναμνηστική δόση και κόλλησαν τον ιό εν μέσω επέλασης της παραλλαγής Ομικρον. Για αυτούς, δεδομένου ότι θα συνεχίσουν να έχουν ενεργό πιστοποιητικό εμβολιασμού λόγω διενέργειας της τρίτης δοσης, το πιστοποιητικό νόσησης ουσιαστικά δεν έχει κάποια πρακτική αξία, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Τι ισχύει για τα παιδιά

Για τους ανήλικους δε συστήνεται τρίτη δόση για την ώρα, όπως επεσήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στη χθεσινή ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη. Τρίτη δόση χορηγείται σε άτομα κάτω των 18 ετών, εφόσον το άτομο είναι ανοσοκατεσταλμένο λόγω χρόνιου νοσήματος ή φαρμάκων.

  • Στα παιδιά και εφήβους με διαπιστωμένη λοίμωξη Covid-19 συστήνεται η χορήγηση μίας δόσης εμβολίου 3 μήνες μετά.
  • Στις περιπτώσεις που έχει γίνει η πρώτη δόση και ακολουθεί η νόσηση δεν χρειάζεται επιπλέον δόση.