Εμβόλια: Ανοιχτή είναι η διαδικασία εμβολιασμού για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών. Τη σημερινή ημέρα μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας και για την ομάδα 18- 24 ετών, παύει να ισχύει προτεραιοποίηση του ενήλικου πληθυσμού και ο στόχος πλέον είναι η δημιουργία του τείχους συλλογικής ανοσίας, που εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 60%-70% μέσα στο καλοκαίρι.

Χθες κερδήθηκε ακόμη ένας στόχος στην θωράκιση κατά της Covid-19. To σύνολο των εμβολιασμών ξεπέρασε τα επτά εκατομμύρια. Το ποσοστό των εμβολιασμένων με την πρώτη δόση ξεπερνά το 40% του γενικού πληθυσμού και σχεδόν 30% του γενικού πληθυσμού είναι πλήρως προστατευμένο, δηλαδή εμβολιασμένο και με τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Τα τελευταία 24ωρα έχει επικρατήσει αναστάτωση για την αλλαγή ηλικιακών ορίων του εμβολίου AstraZeneca, ιδιαίτερα ανάμεσα στους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση και εκκρεμεί η δεύτερη. Ωστόσο, η προσέλευση χορήγησης της β δόσης είναι ομαλή και δεν παρατηρούνται ακυρώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες τα προγραμματισμένα ραντεβού με το εμβόλιο AstraZeneca πραγματοποιήθηκαν σε ποσοστό 93%, με τις ακυρώσεις να κυμαίνονται στο ίδιο επίπεδο όπως και με τα υπόλοιπα εμβόλια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 470.000 πολίτες έχουν προγραμματισμένη δεύτερη δόση με το εν λόγω εμβόλιο ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην ενημέρωση της Δευτέρας, έχουν γίνει ήδη 270.000 δεύτερες δόσεις χωρίς να έχουν καταγραφεί ανεπιθύμητες ενέργειες.

“Ήδη 60 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και όλοι αυτοί θα έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα και θα κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου”, ανέφερε σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη (Αντ1) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας από το Λουξεμβούργο όπου βρέθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε.

“Σήμερα, εδώ στο Λουξεμβούργο, η Διευθύντρια του ΕΜΑ, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η κυρία Κουκ, το είπε για μία ακόμη φορά. Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι  ασφαλές. Πρέπει να γίνεται. Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου είναι σαφώς περισσότερα από τις όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες και έτσι πορευόμαστε”, πρόσθεσε.

Από σήμερα με τα τρία εμβόλια (εκτός του AstraZeneca) που συστήνονται για την ηλικία τους μπορούν να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 18-24 ετών. Η κατανομή των εμβολίων ανά ηλικιακή ομάδα έχει ως εξής, με βάση τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών: Οι πολίτες από 18 έως 60 ετών συστήνεται να εμβολιάζονται με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson, ενώ οι άνω των 60 ετών με τα τρία αυτά εμβόλια και επιπλέον με το εμβόλιο AstraZeneca. Οι πολίτες από 30 έως 60 ετών που για προσωπικούς λόγους επιθυμούν να εμβολιαστούν με το AstraZeneca (πχ ταχύτερη πρόσβαση σε ραντεβού ή εργασία σε χώρο με υψηλό ιικό φορτίο) συστήνεται να το κάνουν.

Παράλληλα με τον ενήλικο πληθυσμό που προσέρχεται καθημερινά στα εμβολιαστικά κέντρα προχωρούν οι εμβολιασμοί ειδικών ομάδων, όπως είναι το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού. Ο σχεδιασμός του βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του μήνα, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. Με αυτό το πρόγραμμα θα δοθεί το σήμα έναρξης εμβολιασμών από ιδιώτες γιατρούς.