Με το βλέμμα στραμμένο στους ανεμβολίαστους πολίτες και στην “αναζωπύρωση” των  ημερήσιων εμβολιασμών θα είναι το επόμενο καλοκαιρινό διάστημα, με τον κλοιό να σφίγγει γύρω από τους εμβολιασμένους υπό την σκιά της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα και της πίεσης στο ΕΣΥ που παρατηρείται.

Η προθεσμία εμβολιασμού για εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία λήγει με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας να ξεκινά σαρωτικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια. Σε όσους δεν επιδείξουν σοβαρό λόγο υγείας που προβλέπεται για αποχή από το εμβολιαστικό πρόγραμμα, θα ανασταλούν τα καθήκοντά τους. Ακολουθούν οι υγειονομικοί που υποχρεώνονται να κάνουν την πρώτη δόση ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι ο σχεδιασμός για το πώς θα λειτουργήσουν κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης καθώς και εργασιακοί, με στόχο οι ανεμβολίαστοι πολίτες να μην αποτελέσουν εστίες περαιτέρω επιδημικών εξάρσεων. Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως όλα δείχνουν, θα υποχρεώνονται σε δύο τεστ την εβδομάδα, με το ένα να είναι μοριακό ή rapid και να επιβαρύνονται οι ίδιοι το κόστος. Δύο τεστ την εβδομάδα προβλέπονται και για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι.

Οσον αφορά στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης όπως επίσης και θέατρα, κινηματογράφους, και αθλητικούς χώρους, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι οι ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν το φθινόπωρο θα ανακοινωθούν τέλη Αυγούστου. Με δεδομένο, πάντως, το υψηλό ιικό φορτίο στην κοινότητα και τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης “Δέλτα”, τα μέτρα δε φαίνεται ότι θα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με την τωρινή περίοδο κατά την οποία οι εσωτερικοί χώροι εστίασης είναι αμιγώς για πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Ξεπέρασαν τις 2000 οι νοσηλευόμενοι

Την ίδια στιγμή οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό ασθενείς ξεπέρασαν τις 2000, με την πίεση να μη θυμίζει σε καμία περίπτωση τα προηγούμενα κύματα, λόγω των εμβολιασμών, αλλά να είναι σημαντική και να αυξάνεται σταδιακά όσο η διασπορά της Covid-19 εξαπλώνεται.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών ξεπερνούν σε καθημερινή βάση τις 200 και κατά μέσο όρο για την τελευταία εβδομάδα ανέρχονται σε 231 ασθενείς την ημέρα. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν έως χθες 241, με το 60,6% να είναι άνδρες. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται και πλήρως εμβολιασμένοι, στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, λόγω του εμβολιασμού καταφέρνουν να βγουν νικητές στη μάχη με τον ιό. Χθες καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος πλήρως εμβολιασμένου ανθρώπου, γεγονός που δείχνει τις  μη αναστρέψιμες επιπλοκές που μπορεί να επιφέρει η Covid-19 και που πρέπει να κινητοποιήσει τους μη εμβολιασμένους να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.