Σταθερά ανοδικός είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ. Τα κρούσματα χθες έφτασαν τα 3.428, κατεγράφησαν 14 νέοι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν στους 191. Σημειώνεται ότι στις 30 Ιουλίου, λίγες μέρες πριν, είχαν καταγραφεί 165 διασωληνωμένοι.

Η Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο» με 1.168 κρούσματα ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 316 και η Κρήτη 343. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 162 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.722 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 142, με τον μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου να είναι 171 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.

Καμπανάκι…

Η ανησυχία για τα κρούσματα είναι διάχυτη και μεταξύ των επιστημόνων, που κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για αύξησή τους τις επόμενες εβδομάδες. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού προειδοποίησε και για τη χρήση κλιματισμού που γίνεται εν μέσω του πολυήμερου καύσωνα. «Στον τύπο των κλιματιστικών που έχουμε στην Ελλάδα είναι πολύ εύκολη η μετάδοση του ιού, γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε μάσκα πλήρως αν βρισκόμαστε σε κλιματιζόμενο χώρο αν είναι και άλλοι άνθρωποι σε αυτόν. Ο ιός αυτός μεταφέρεται πολύ εύκολα», ανέφερε η καθηγήτρια και έκανε σύσταση προς τους εμβολιασμένους να φορούν μάσκα.

Για εμβολιασμένους

«Κολλούν και οι εμβολιασμένοι, νοσούν ήπια, αλλά και μεταδίδουν. Αν κάποιος εμβολιασμένος έχει βήχα, πονοκέφαλο, ένα μικρό πυρετό, ή συνάχι καλό θα είναι να κάνει τεστ για να μη συνεχίσει να μεταφέρει τον ιό. Στην Αμερική δίνεται οδηγία για χρήση μάσκας ακόμα και από εμβολιασμένους. Αυτό καλό θα ήταν να γίνει και στη χώρα μας», επεσήμανε.

Σε συνέχεια των ανησυχητικών δηλώσεων των συναδέλφων της, η κ. Λινού εξέφρασε κι αυτή την ανησυχία της για την αντοχή των νοσοκομείων: «Το κυριότερο και ανησυχητικό είναι ότι ο δείκτης θετικότητας παραμένει πολύ υψηλός. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί σε 30 ημέρες και αν θα επικρατήσει άλλη μετάλλαξη. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο μεταδοτική θα είναι αυτή η μετάλλαξη αλλά και τη δική μας συμπεριφορά».

Τρίτη δόση

Στον δημόσιο διάλογο για την τρίτη δόση, αλλά και εν αναμονή των κατευθυντήριων οδηγιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι επιχειρησιακά μπορεί να προχωρήσει ο εμβολιασμός με τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους, ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους, ακόμη και τον Σεπτέμβριο, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν.

Προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης των πολιτών για τον εμβολιασμό δήλωσε ότι θα κινηθεί και το ΕΚΠΑ, με τον πρύτανη Θάνο Δημόπουλο να σημειώνει σε σύνοψη ξένων δημοσιευμάτων για την εμπειρία ιατρών που ήρθαν σε επαφή με ανεμβολίαστους, ότι «αυτό που θα μπορούσε να “μετακινήσει τη βελόνα”, σε συνδυασμό με τα σχετικά μέτρα δημόσιας υγείας, είναι μια καμπάνια ενημέρωσης, στην οποία οι γιατροί και οι νοσηλευτές σε τοπικό επίπεδο θα “μαρτυρούν” τους κινδύνους της άρνησης του εμβολιασμού. Οι γιατροί της διπλανής πόρτας που χαίρουν της αναγνώρισης και της εμπιστοσύνης σε τοπικό επίπεδο».

Νέα δεδομένα

Τη συσχέτιση της χορήγησης mRNA εμβολίων και των περιστατικών μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας (δηλαδή φλεγμονής της καρδιάς και του περικαρδίου, αντίστοιχα), ήπια στην πλειονότητά τους, που καταγράφηκαν για πρώτη φορά στο Ισραήλ τον Απρίλιο του 2021 και στη συνέχεια σε άλλες χώρες επιχειρούν να εξετάσουν Ελληνες επιστήμονες σε έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Vaccine».

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πρακτικές παρασκευής αλλά και οι οδηγίες αποθήκευσης, κατάψυξης και απόψυξης έχουν μείζονα σημασία για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των καινοτόμων εμβολίων.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες αναφέρουν: «Τα μόρια RNA που ενδέχεται να προκαλέσουν τη συγκεκριμένη ανοσοδιέγερση, πιθανότατα δημιουργούνται κατά τα αρχικά στάδια της διαδικασίας παρασκευής του mRNA που θα χρησιμοποιηθεί για το εμβόλιο ή προκύπτουν αργότερα κατά την παρασκευή ή αποθήκευση των εμβολίων, λόγω της εγγενούς αστάθειας του RNA. Η τροποποίηση της νουκλεοτιδικής σύνθεσης του βιομορίου, ώστε να περιέχει Ν1-μεθυλψευδο-ουριδίνη αντί της ουριδίνης ελαχιστοποιεί, αλλά δεν αποτρέπει πάντα τέτοιες ανεπιθύμητες ανοσοαποκρίσεις. Επίσης, παρά την ενθυλάκωση του mRNA σε λιποσωμιακά νανοσωματίδια (LNP), η αποδόμησή του δεν αποκλείεται να συμβεί, ιδιαίτερα αν δεν ακολουθηθούν σωστά οι οδηγίες αποθήκευσης, κατάψυξης και απόψυξης. Συνεπώς, οι πρακτικές παρασκευής θα πρέπει να ακολουθούνται σχολαστικά, κυρίως για τον καθαρισμό του mRNA αλλά και για τη διασφάλιση ποιοτικού ελέγχου κάθε δόσης εμβολίου».