Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως τόνισε, οι ανεμβολίαστοι να μην πιστεύουν ότι το πρόβλημα βαίνει στη λύση του χωρίς τη συμμετοχή τους, καθώς θα είναι η πιο ευάλωτη ομάδα.

Σχετικά με τα εμβόλια, η κα Θεοδωρίδου είπε ότι το πρωτεϊνικό εμβόλιο Nuvaxovid της Novavax συστήνεται για τον βασικό εμβολιασμό, ενώ της Sanofi έχει δοκιμαστεί με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτική δόση.

«Οι γνώσεις για τη φυσική ανοσία και την ανοσία από εμβόλια εμπλουτίζονται με μελέτες και διατυπώνονται αναθεωρήσεις» τόνισε στη συνέχεια και επανέλαβε ότι τα φυσικά αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου τόσο από φυσική νόσο όσο και από τα εμβόλια. Η υβριδική ανοσία είναι η πλέον αποτελεσματική .

Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι συστήνεται επαναληπτική δόση τρεις μήνες μετά τη νόσηση όσοι έχουν κάνει ήδη τις δύο πρώτες δόσεις των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Επιπλέον ανέφερε ότι ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωση, αλλά αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα χρειαστεί τρίτη δόση με m- RNA σε όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson όπως συμβαίνει σε κάποιες χώρες, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι οι δύο δόσεις παρέχουν επαρκή προστασία.

Αναφορικά με την τέταρτη δόση, η επιτροπή εμβολιασμών έχει αποφασίσει για τη χορήγηση της σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που αναφέρονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα

Όπως είπε, στα παιδιά και εφήβους στις κατηγορίες ανοσοκατεσταλμένων έχει εγκριθεί η τρίτη δόση. Η επιτροπή αξιολογεί τις περιπτώσεις και θα προβεί στη σύσταση τέταρτης δόσης.

Εξακολουθούμε να μην έχουμε ημερομηνία παράδοσης για το εμβόλιο Novamax και γιαυτό δεν έχει ανοίξει ακόμα η πλατφόρμα κλεισίματος ραντεβού, διευκρίνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του.

Ανέφερε παράλληλα πως ξεπεράσαμε τα 20 εκ. εμβολιασμούς στην χώρα μας, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 74,6% του γενικού πληθυσμού.

Πάνω από επτά εκατ. έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμοί τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 71,3% του γενικού πληθυσμού. Σε σχέση με τα στοιχεία της αριθμητικής δόσης, οι δικαιούχοι είναι 5.260  χιλιάδες και 100.000 πολίτες έχουν ήδη προγραμματίσει το ραντεβού τους. Από τα 5 εκατ. που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, μόνο το 4,3% δεν έχει κάνει αναμνηστική δόση