Εν αναμονή της αποτύπωσης του “στίγματος” των σχολείων στην επιδημιολογική πορεία, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει σήμερα και όπως όλα δείχνουν η χώρα μας οδηγείται σε παράταση του υφιστάμενου πλαισίου μέτρων τουλάχιστον για μια εβδομάδα.

Ενώ υπήρχε η αισιοδοξία ότι μπορεί να προκύψει κάποια χαλάρωση των μέτρων, όπως για παράδειγμα η άρση της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση, τα μπαρ, τα νυχτερινά κέντρα, οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών συγκλίνουν ότι τα μέτρα θα παραταθούν ως έχουν μέχρι να φανεί η κορύφωση του επιδημικού κύματος της Ομικρον και να ξεκαθαρίσει πότε ξεκινά η αποκλιμάκωση.

“Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, υπό την έννοια ότι η μεταδοτικότητα της ‘Όμικρον’ δείχνει ότι έχει μία κυκλική πορεία με συγκεκριμένο χρόνο και επομένως τα πάρα πολύ περιοριστικά μέτρα, λόγω της μεταδοτικότητας, δεν έχουν απόδοση.

Θεωρούμε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, είναι επαρκή μέτρα και δεν χρειάζονται επιπλέον, αλλά από εκεί και πέρα υπήρξαν και κάποια μέτρα τα οποία ελήφθησαν κυρίως με γνώμονα την εορταστική περίοδο, όπως λόγου χάριν η μουσική, για τα οποία θα συζητήσουμε με την Επιτροπή εάν αυτά τα μέτρα που είχαν στόχευση να περιορίσουν κάποια πάρτι, τα οποία συνήθως γίνονταν μέσα στην εορταστική περίοδο, έχουν κάποιο νόημα. Σας λέω μία κατεύθυνση που προφανώς θα διαμορφωθεί με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής.

Αν τώρα η Επιτροπή εισηγηθεί με βάση τα στοιχεία τα οποία έχει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό το καθεστώς για παραπάνω χρόνο προφανώς και αυτό θα εκτιμηθεί”, ανέφερε (Σκάι) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε σχέση με πιθανή αναπροσαρμογή των μέτρων.

Με τη σειρά του ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου επεσήμανε πως είναι πρόωρο να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει “σημειακά να μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα”, αναφορικά με την πιθανότητα επανέναρξης της μουσικής στην εστίαση καθώς και αύξησης της χωρητικότητας στα γήπεδα. Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι τα μέτρα πλέον αξιολογούνται εβδομαδιαίως και όχι μία φορά τις δύο εβδομάδες.

Η κορύφωση του επιδημικού κύματος έρχεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, που αναμένουν υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων. Βέβαια, τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μια επιβράδυνση της πανδημίας γεγονός που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία στην επιστημονική κοινότητα. Αναμένεται, ωστόσο, η επίδραση του ανοίγματος των σχολείων από το οποίο τις πρώτες δύο ημέρες προέκυψαν σχεδόν 25000 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, όλα όσα συζητώνται έχουν ως γνώμονα το ΕΣΥ που δείχνει να πιέζεται από εκατοντάδες νέες εισαγωγές καθημερινά.

Αντιστροφα μετρά ο χρόνος για τους ανεμβολίαστους 60ρηδες

Χωρίς καμία παράταση θα εφαρμοστεί ο νόμος της υποχρεωτικότητας στους πολίτες από 60 ετών και άνω που δεν έχουν εμβολιαστεί. Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι τα πρόστιμα θα ξεκινήσουν να επιβάλλονται κανονικά από τις 16 Ιανουαρίου όπως προβλέπεται, δηλαδή για όποιον δεν έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.
Δύο είναι οι κατηγορίες που θα εξεταστούν, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη. “Πρώτα από όλα θα πρέπει να έχουν εξεταστεί οι περιπτώσεις συμπολιτών μας που έχουν κάνει αίτηση για εξαίρεση, οπότε όσων δεν έχει εξεταστεί η αίτηση, λογικό είναι ότι δεν θα μπορεί να τους επιβληθεί το πρόστιμο. Δεύτερον, θα πρέπει να έχουν γίνει και όλοι οι κατ΄ οίκον εμβολιασμοί. Προφανέστατα σε έναν άνθρωπο που δεν θα τον έχουμε εξυπηρετήσει- αν και πιστεύουμε ότι μέχρι τότε θα έχουν εξυπηρετηθεί όλες οι αιτήσεις- δεν θα μπορούμε να του επιβάλουμε διοικητικό πρόστιμο.Κατά τα λοιπά όμως θα εφαρμοστεί κανονικά”, σημείωσε (Σκάι).