Η αξιολόγηση της αντιικής θεραπείας της Pfizer για την αντιμετώπιση της Covid-19 δεν έχει ολοκληρωθεί, στο μεταξύ όμως οι χώρες-μέλη της ΕΕ μπορούν να ξεκινήσουν τη χορήγησή του, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Το χάπι προορίζεται για ασθενείς που κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρή Covid-19 αλλά δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο.

Η θεραπεία, διάρκειας πέντε ημερών, πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων.

«Η γνωμοδότηση του Οργανισμού μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη των εθνικών συστάσεων για την πιθανή χρήση του φαρμάκου προτού χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας» ανέφερε ο ΕΜΑ σε ανακοίνωσή του.

O Οργανισμός έχει ακολουθήσει την ίδια προσέγγιση για ορισμένα ενέσιμα προϊόντα αντισωμάτων καθώς και για το αντίστοχο χάπι της Merck τον Νοέμβριο.

Η Pfizer έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή του χαπιού. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εξασφαλίσει προμήθειες για 10 εκατομμύρια ασθενείς, ενώ οι διαπραγματεύσεις της εταιρείας με την ΕΕ συνεχίζονται.

Στην Ελλάδα, αναμένεται να είναι σύντομα διαθέσιμο το φαρμάκο μολνουπιραβίρη καθώς και το πρωτόκολλο διάθεσής του, σύμφωνα με ανακοίνωση της MSD (MERCK). «Η μολνουπιραβίρη αναμένεται να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση μιας εκ των μεγαλύτερων προκλήσεων για την υγεία στον κόσμο και αναμένεται να καλύψει ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, με τα εμβόλια να παραμένουν η πρώτη και ουσιαστική γραμμή άμυνας κατά της πανδημίας COVID-19 σε συνδυασμό με την τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας», ανέφερε η εταιρεία.