Μετάλλαξη Όμικρον: Δύο νέα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον εντοπίστηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα.

Ο υπουργός είχε σημειώσει σχετικά πως «πέραν του κρούσματος στην Κρήτη, εξετάζουμε κι άλλα ύποπτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα». Είχε ξεκαθαρίσει πάντως ότι δεν συνδέονται με τον ασθενή «μηδέν».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες τα δύο κρούσματα είχαν ήπια συμπτωματολογία και γι’ αυτό υποβληθηκαν σε διαγνωστικό έλεγχο.

Όπως είχε γίνει γνωστό, πρόκειται για δύο πολίτες που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό και δεν σχετίζονται με την ιχνηλάτηση και την καραντίνα που έχουν τεθεί οι επαφές του πρώτου κρούσματος με την μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα, που είχε καταγραφεί στα Χανιά.

Σε δηλώσεις που έκανε πριν δύο μέρες ο Θάνος Πλεύρης για τα εν λόγω περιστατικά, ανέφερε τα εξής: «Είναι δύο πολίτες που βρίσκονται στην Αθήνα εδώ και λίγες ημέρες, έχουν νοσήσει και πλέον παρακολουθούνται στενά για να δούμε εάν νοσούν από την μετάλλαξη δέλτα ή την μετάλλαξη όμικρον. Δείχνουν τα επιπλέον χαρακτηριστικά από τα PCR τεστ ότι ίσως πρόκειται για την μετάλλαξη Όμικρον. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι γίνονται όσα πρέπει για τον εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων σε πολίτες που ήρθαν στην Ελλάδα πριν από την λήψη των μέτρων».

Ο κ. Πλεύρης έκανε νέα έκκληση προς όλους για εμβολιασμό, ώστε να θωρακιστούν έναντι του κορωνοϊού, λόγω και της έλευσης της μετάλλαξης Όμικρον, «η οποία πρέπει να πούμε στους πολίτες ό,τι είναι ήδη στην Ελλάδα, αυτό πρέπει να το αντιληφθούν οι πολίτες. Είναι μια μετάλλαξη του κορωνοϊού, έχουμε δει και από τις προηγούμενες μεταλλάξεις ότι τα εμβόλια παίζουν σημαντικό ρόλο. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τα στοιχεία για την επικινδυνότητα και την μεταδοτικότητα αυτής της μετάλλαξης».