Οι τρεις πιο πολυπληθείς πολιτείες της Αυστραλίας – η Νέα Νότια Ουαλία, η Βικτόρια και το Κουίνσλαντ– ανακοίνωσαν σήμερα αθροιστικά 282 νέα κρούσματα covid-19 εγχώριας μετάδοσης, με τις αρχές να προσπαθούν να εξαλείψουν τις εστίες της επιδημίας που οφείλονται στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

Η Νέα Νότια Ουαλία ανακοίνωσε 262 νέα κρούσματα, την ώρα που περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι στο Σίδνεϊ και τα περίχωρά του βρίσκονται σε lockdown εδώ και έξι εβδομάδες.

“Καλώ τους πάντες, παρακαλώ, να τηρήσετε τους κανόνες, τις υγειονομικές συμβουλές και να βγαίνετε από τα σπίτια σας μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο”, τόνισε η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζίκλιαν.

Στη γειτονική Βικτόρια ανακοινώθηκαν 11 νέα, εγχώρια κρούσματα covid-19, με την πολιτεία να παραμένει σε αυστηρό, επταήμερο lockdown το οποίο επιβλήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Στο Κουίνσλαντ εντοπίστηκαν εννέα εγχώρια, νέα κρούσματα κορονοϊού, με το Μπρίσμπεϊν να βγαίνει από το lockdown.

“Φαίνεται ότι αποφύγαμε μια επιδημία του στελέχους Δέλτα με μόνο οκτώ ημέρες lockdwn, μόλις 10 ημέρες μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος”, δήλωσε ο Στίβαν Μάιλς αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κουίνσλαντ.

Ωστόσο οι αρχές της πόλης Κέιμς, μια πόλη 150.000 κατοίκων στο πιο βόρειο σημείο του Κουίνσλαντ, ανακοίνωσαν την επιβολή περιοριστικών μέτρων για τρεις ημέρες μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος covid-19 σε έναν οδηγό ταξί.

Στο μεταξύ μόνο το ένα πέμπτο των Αυστραλών άνω των 16 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως μέχρι στιγμής, κυρίως λόγω ελλείψεων εμβολίων της Pfizer και τους δισταγμούς των πολιτών απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Οι υγειονομικές αρχές βασίζονται στην αύξηση του αποθέματος των εμβολίων από τον Σεπτέμβριο, καθώς τότε πρόκειται να φτάσουν στη χώρα και οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Moderna.

O Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 80% των πολιτών που μπορούν να εμβολιαστούν προτού ανοίξει τα σύνορα της χώρας.