Κορονοϊός: Σε έναν… αγώνα εν μέσω θέρους επιδίδονται κυβέρνηση και επιστημονικές αρχές για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Υπό την σκιά της μετάλλαξης “Δέλτα” έχουν ήδη ανακοινωθεί και ενεργοποιούνται τις επόμενες ημέρες οι διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους, σε μια προσπάθεια να αποτελέσουν κίνητρο για όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Το “στοίχημα” αφορά τόσο σε νέους που έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής – γεγονός λογικό καθώς η πλατφόρμα άνοιξε πιο πρόσφατα για αυτούς – αλλά και μεγαλύτερους, οι οποίοι παρόλο που κατά μέσο όρο εμφανίζονται καλυμμένοι σε ποσοστό άνω του 70% έχουν περισσότερες πιθανότητες για άσχημη έκβαση εάν νοσήσουν με την Covid-19. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να είναι όλοι εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τουλάχιστον 35% του γενικού πληθυσμού (42% των ενηλίκων) είναι προστατευμένο με ολοκληρωμένο εμβολιασμό. Για τον επόμενο μήνα οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό ολοκληρωμένου εμβολιασμού τουλάχιστον στο 48% του γενικού πληθυσμού, που αντιστοιχεί στο 57% των ενηλίκων.

Για την επίτευξη του τείχους ανοσίας απαιτείται μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Η επάρκεια mRNA εμβολίων από τα μέσα Ιουνίου, η διαθεσιμότητα των εμβολίων σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό, η αυξημένη δυναμικότητα των εμβολιαστικών κέντρων και οι στοχευμένες παρεμβάσεις για ευάλωτες ομάδες, όπως είναι το πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον των κατάκοιτων, στοχεύουν ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση.

Aυτό από το οποίο εξαρτάται πλέον η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι η πρόθεση των πολιτών. Η “κλιμακούμενη πρωτοβουλία” που έχει τεθεί σε εφαρμογή, κατόπιν σύστασης της Επιτροπής Βιοηθικής εκτιμάται ότι θα πείσει και όσους το σκέφτονται. Ηδη η πρώτη αποτίμηση στους νέους 18-25 ετών από την ανακοίνωση του “Freedom Pass” είναι θετική. Εως χθες είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 8.299.173 εμβολιασμοί, οι 4.800.359 τουλάχιστον με μία δόση και 3.730.060 είναι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί.

Με το βλέμμα στην επιτάχυνση οικοδόμησης του τείχους ανοσίας, έρχεται νωρίτερα και η σύσταση για τον εμβολιασμό εφήβων. Ειδικά από τη στιγμή που το ινδικό μεταλλαγμένο στέλεχος “απειλεί” να κυριαρχήσει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προσανατολίζεται σε σύσταση για εμβολιασμό εφήβων 16 και 17 ετών καθώς και παιδιών από 12 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Τα μέλη της Επιτροπής θα αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα και θα αποφασίσουν σε επόμενη συνεδρίασή τους, λαμβάνοντας υπόψη και το μεταλλαγμένο στέλεχος που δείχνει να έχει “προτίμηση” στα παιδιά. Όπως προκύπτει από πληροφορίες, αρκετά από τα περιστατικά της μετάλλαξης που έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη αφορούν σε παιδιά.