Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό θα συζητηθεί ξανά στην συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας και έτσι παραμένουν οι μάσκες μέχρι νεοτέρας στους εξωτερικούς χώρους.

Οπως προκύπτει από πληροφορίες, ουσιαστικά από σήμερα ξεκίνησε η συζήτηση, αλλά το μέτρο είναι αρκετά πιθανό να αρθεί μετά τις Απόκριες προκειμένου καταρχάς να πέσουν περαιτέρω οι δείκτες και επίσης να υπάρχει σαφής οδηγία ότι παντού σε εξωτερικούς χώρους γίνεται χρήση της μάσκας. Τις ημέρες που το κλίμα θα είναι αποκριάτικο, σε υπαίθριους χώρους θα δημιουργηθεί συνωστισμός και κατά συνέπεια αλυσίδες μετάδοσης του ιού εάν δεν τηρούνται τα μέτρα όπως η μάσκα.

Ειδικοί μέλη της Επιτροπής, άλλωστε, λένε να “μη βιαζόμαστε” ακολουθούμενοι άλλες χώρες της Ευρώπης και ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρηθεί η σημερινή σταθερή πορεία της επιδημίας είναι τα αργά και σταθερά βήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση της μάσκας και πριν τα Χριστούγεννα ήταν υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό. Αυτό που συζητείται είναι η επαναφορά της πρότερης κατάστασης, δηλαδή να μη φορά κάποιος μάσκα όταν περπατά μόνος του στο δρόμο.

Το ζήτημα των καρναβαλικών εκδηλώσεων θεωρείται ότι έχει λήξει, καθώς τόσο ειδικοί όσο και κυβέρνηση συμφωνούν να μην γίνουν αποκριάτικες παρελάσεις και εκδηλώσεις που δεν είναι σε ελεγχόμενο κλειστό χώρο. Ως αντιστάθμισμα αυτού, βέβαια, επιτρέπονται οι όρθιοι σε εστίαση και διασκέδαση – άρα και τα αποκριάτια πάρτι – όπου έτσι και αλλιώς η πρόσβαση είναι μόνο για πλήρως εμβολιασμένους.

Τα οριζόντια μέτρα που είναι σε ισχύ αφορούν κατά βάση τα γήπεδα που την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε η πληρότητά τους να ανέβει στο 50%. Η αύξηση της χωρητικότητας θα συζητηθεί στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων. Επίσης από τους τελευταίους περιορισμούς σε ισχύ παραμένει η χρήση της μάσκας αυξημένης προστασίας σε σουπερμάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς και από το προσωπικό της εστίασης. Είναι κάτι που δεν έχει ακόμη διαφανεί η πρόθεση να καταργηθεί. Η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους είναι το τελευταίο μέτρο που θα μείνει για μήνες ακόμη και δεν θα καταργηθεί σύντομα. Στη σημερινή συνεδρίαση ενδέχεται να συζητηθούν και ζητήματα χωρητικότητας σε πλοία, ΚΤΕΛ, τρένα με σκοπό την αναθεώρηση των σχετικών πρωτοκόλλων.